Showing 301–320 of 367

Q301.Which of the following is a function of Vitamin A in the body?

Easy
A Vision, bone and body growth
B Immune defenses, maintenance of body linings and skin
C Normal cell development and reproduction
D All of the above
Human Body PPSC

Correct Answer: D

All of the above is a function of Vitamin A in the body. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q302.Which of the following is a rich source of Vitamin B-12?

Easy
A Cashew nut
B Milk
C Apple
D Watermelon
Human Body PPSC

Correct Answer: B

Milk is a rich source of Vitamin B-12. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q303.Which of the following is a tissue?

Easy
A Blood
B Lungs
C Kidney
D pancreas
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Blood is a tissue. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q304.Which of the following is affected by rickets in the human body?

Easy
A Bones
B Tissues
C Muscles
D Blood
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Bones is affected by rickets in the human body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q305.Which of the following is not a contagious disease?

Easy
A Hysteria
B Measles
C Typhoid
D Influenza
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Hysteria is not a contagious disease. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q306.Which of the following is not a fat soluble vitamin?

Easy
A Vitamin A
B Vitamin D
C Vitamin B complex
D Vitamin K
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Vitamin B complex is not a fat soluble vitamin. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q307.Which of the following is not a Fat-soluble vitamin?

Easy
A Vitamin A
B Vitamin B
C Vitamin D
D Vitamin E
Human Body PPSC

Correct Answer: B

Vitamin B is not a Fat-soluble vitamin. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q308.Which of the following is not a mosquito born disease?

Easy
A Dengue fever
B Malaria
C Sleeping sickness
D Filariasis
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Sleeping sickness is not a mosquito born disease. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q309.Which of the following is not a water soluble vitamin?

Easy
A Tocopherol
B Pyridoxine
C Pantothenic acid
D Niacin
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Tocopherol is not a water soluble vitamin. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q310.Which of the following is not a waterborne disease?

Easy
A Cholera
B Amoebiasis
C Typhoid
D Influenza
Human Body PPSC

Correct Answer: D

Influenza is not a waterborne disease. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q311.Which of the following is nutritional deficiency disease?

Easy
A Albinism
B Cirrhosis
C Rabies
D Pellagra
Human Body PPSC

Correct Answer: D

Pellagra is nutritional deficiency disease. An inadequate supply disrupts the biological process that depends on this nutrient or substance and produces the stated condition.

Q312.Which of the following is the strongest & longest bone of human body?

Easy
A Stapes
B Femur
C Tibia
D None of the above
Human Body PPSC

Correct Answer: B

Femur is the strongest & longest bone of human body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q313.Which of the following pairs belong to the category of cold blooded animals?

Easy
A Snakes and birds
B Bat and rats
C Frog and snakes
D Birds and monkey
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Frog and snakes is pairs belong to the category of cold blooded animals. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q314.Which of the following pollutants in water causes Minamata disease?

Easy
A Methyl Mercury
B Lead
C Salmonella
D Perchlorate
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Methyl Mercury is pollutants in water causes Minamata disease. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q315.Which of the following protects the body against infectious disease and foreign invaders?

Easy
A Leukocytes
B Red blood cells
C Endoplasmic reticulum (ER)
D Golgi apparatus
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Leukocytes is protects the body against infectious disease and foreign invaders. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q316.Which of the following slows down the formation of RBCs (Red Blood Cells)?

Easy
A Vitamin B-1
B Vitamin C
C Vitamin D
D Vitamin E
Human Body PPSC

Correct Answer: D

Vitamin E is slows down the formation of RBCs (Red Blood Cells). This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q317.Which of the following vitamin is known as Biotin?

Easy
A vitamin B-3
B vitamin B-4
C vitamin B-5
D vitamin B-7
Human Body PPSC

Correct Answer: D

vitamin B-7 is vitamin is known as Biotin. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q318.Which of the following vitamin is known as Cobalamin?

Easy
A vitamin B-1
B vitamin B-3
C vitamin B-9
D vitamin B-12
Human Body PPSC

Correct Answer: D

vitamin B-12 is vitamin is known as Cobalamin. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q319.Which of the following vitamin is known as folate?

Easy
A B-9
B B-1
C B-6
D vitamin-D
Human Body PPSC

Correct Answer: A

B-9 is vitamin is known as folate. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q320.Which of the following vitamin is known as Niacin?

Easy
A vitamin B-6
B vitamin B-12
C vitamin B-1
D vitamin B-3
Human Body PPSC

Correct Answer: D

vitamin B-3 is vitamin is known as Niacin. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.