Showing 301–314 of 314

Q301.Who inaugurated the State Bank of Pakistan?

Easy
A Ghulam Ishaq
B Quaid-e-Azam
C Zahid Hussain
D None of these
Other Important Personalities PPSC 2021

Correct Answer: B

The State Bank of Pakistan was inaugurated by Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah on 1 July 1948.

Q302.In which year did Allama Muhammad Iqbal deliver the Allahabad Address?

Easy
A 1931
B 1928
C 1930
D None of these
Other Important Personalities PPSC 2021

Correct Answer: C

Allama Iqbal delivered his famous Allahabad Address in 1930.

Q303.Who wrote the 1933 pamphlet “Now or Never”?

Easy
A Ch Rahmat Ali
B Shaukat Ali
C Syed Ameer Ali
D None of these
Other Important Personalities PPSC 2021

Correct Answer: A

The pamphlet 'Now or Never' was written by Choudhry Rahmat Ali.

Q304.Who wrote “The Causes of the Indian Revolt”?

Easy
A Sir syed Ahmad Kahn
B Sia Agha Khan
C Altaf Hussain Hali
D None of these
Other Important Personalities PPSC 2021

Correct Answer: A

Asbab-e-Baghawat-e-Hind' was written by Sir Syed Ahmad Khan.

Q305.Who founded the Muhammadan Anglo-Oriental School in 1875?

Medium
A Syed Amir Ali
B Lord Lytton
C Sir Syed Ahmad Khan
D None of these
Other Important Personalities PPSC 2021

Correct Answer: C

Sir Syed Ahmad Khan founded the Muhammadan Anglo-Oriental School at Aligarh in 1875, later becoming Aligarh Muslim University.

Q306.F. E. Chaudhry was a renowned:

Easy
A Photographer
B Actress
C Journalist
D None of the above
Other Important Personalities PPSC 2021

Correct Answer: A

F.E. Chaudhry was a renowned Photographer.

Q307.In 1906 who led Simla Deputation to meet viceroy:

Easy
A Allam Iqbal
B Sir Agha Khan
C Ch.Rehmat Ali
D None of these
Allama Muhammad Iqbal PPSC 2021

Correct Answer: B

The 1906 Simla Deputation was led by the Aga Khan (Sir Agha Khan).

Q308.Who disbanded Punjab Boundary in August 1947?

Easy
A Mountbatten
B Quaid e Azam
C Both A & B
D Not disbanded
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2021

Correct Answer: C

The Punjab Boundary Force was disbanded by the joint decision involving Mountbatten and relevant authorities around August 1947.

Q309.Who was the main leader behind Lucknow Pact?

Easy
A Ghandhi
B Jinnah
C Raja Gopal
D None of these
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2021

Correct Answer: C

Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah was the principal architect behind the Lucknow Pact (1916).

Q310.Mir Hasil Bizenjo belonged to which province?

Easy
A Balochistan
B Sindh
C Khyber Pakhtunkhwa
D None of these
Other Important Personalities PPSC 2021

Correct Answer: A

Mir Hasil Bizenjo was a politician from Balochistan.

Q311.Madr-e-Millat Fatima Jinnah died in the year?

Easy
A 1940
B 1950
C 1967
D None of these
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2021

Correct Answer: C

Madr-e-Millat Fatima Jinnah passed away in 1967.

Q312.Objective resolution was proposed by:

Easy
A Ayub Khan
B Liaqut Ali Khan
C Quaid-e-Azam
D None of these
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2021

Correct Answer: B

The Objectives Resolution was proposed by Liaquat Ali Khan.

Q313.Which famous personality was born in 1877:

Easy
A Quaid e Azam
B Allama Iqbal
C Maulana Zafar Ali Khan
D None of these
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2021

Correct Answer: B

Allama Muhammad Iqbal was born in 1877.

Q314.The title "Ambassador of Hindu Muslim unity was given to Mr. Jinnah by:

Easy
A Allama Iqbal
B Sarojini-Naidu
C Mustafa Kamal
D None of these
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2021

Correct Answer: B

Sarojini Naidu gave Muhammad Ali Jinnah the title 'Ambassador of Hindu-Muslim Unity'.