Showing 301–320 of 364

Q301.State bank of Pakistan started working in:

Easy
A 1947
B 1948
C 1950
D None of these
Independence of Pakistan PMS 2025

Correct Answer: B

Q302.Pakistan's first coin was issued in which year:

Easy
A 1947
B 1948
C 1950
D 1951
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: B

Q303.First economic war between Pakistan and India:

Easy
A 1947
B 1948
C 1950
D 1952
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: B

Q304.Which Province of Pakistan was divided into two parts after independence 1947?

Easy
A KPK
B Punjab
C Sindh
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: B

Q305.When Taiwan Separated from China:

Easy
A 1947
B 1948
C 1949
D 1950
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: C

Q306.Government of India Act 1919 gives three years tenure to?

Easy
A Legislative assembly
B Council of state
C Viceroy
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2022

Correct Answer: A

Legislative assembly is the correct factual response to “Government of India Act 1919 gives three years tenure to”.

Q307.When was Simla agreement signed?

Easy
A 1972
B 1971
C 1973
D 1974
Independence of Pakistan PPSC 2022

Correct Answer: A

1972 is the correct factual response to “When was Simla agreement signed”.

Q308.Which act granted provincial autonomy in subcontinent?

Easy
A Montegu-Chelmsford Reforms
B Government of India Act 1935
C Minto-Morley reform
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2022

Correct Answer: B

Government of India Act 1935 is the correct factual response to “Which act granted provincial autonomy in subcontinent”.

Q309.When National Bank of Pakistan established :

Easy
A 1947
B 1948
C 1949
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2022

Correct Answer: C

1949 is the correct factual response to “When National Bank of Pakistan established :”.

Q310.Who was the first governor of west Punjab in 1947?

Easy
A Iftikhar Mamdot
B Francis Mudie
C Abdur rab nishtar
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2022

Correct Answer: B

Francis Mudie is the correct factual response to “Who was the first governor of west Punjab in 1947”.

Q311.The United Nations was founded on

Easy
A 3/24/1945 12:00:00 AM
B 10/24/1947 12:00:00 AM
C 10/24/1945 12:00:00 AM
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2022

Correct Answer: C

October 24, 1945 is the correct factual response to “The United Nations was founded on”.

Q312.When first time Indians got representation in viceroy executive council

Easy
A 1909
B 1906
C 1935
D 1947
Independence of Pakistan PPSC 2022

Correct Answer: C

1935 is the correct factual response to “When first time Indians got representation in viceroy executive council”.

Q313.The British Indian government announced the partition of Bengal in

Easy
A 1905
B 1902
C 1909
D 1916
Independence of Pakistan PPSC 2022

Correct Answer: A

1905 is the correct factual response to “The British Indian government announced the partition of Bengal in”.

Q314.Nehru Report was published in?

Easy
A 1927
B 1928
C 1929
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2022

Correct Answer: B

1928 is the correct factual response to “Nehru Report was published in”.

Q315.When Muslim League observed Day of Deliverance?

Easy
A 9/19/1938 12:00:00 AM
B 9/19/1939 12:00:00 AM
C 12/19/1938 12:00:00 AM
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2022

Correct Answer: D

None of these is the correct factual response to “When Muslim League observed Day of Deliverance”.

Q316.When Baluchistan got the status of province?

Easy
A 1970
B 1947
C 1973
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2022

Correct Answer: A

1970 is the correct factual response to “When Baluchistan got the status of province”.

Q317.Lahore Resolution called Pakistan Resolution by?

Easy
A Hindu Press
B Muslim press
C English press
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2022

Correct Answer: A

Hindu Press is the correct factual response to “Lahore Resolution called Pakistan Resolution by”.

Q318.Partition of Bengal was annulled in?

Easy
A 1911
B 1909
C 1910
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2022

Correct Answer: A

1911 is the correct factual response to “Partition of Bengal was annulled in”.

Q319.When Makran acceded to Pakistan?

Easy
A 8/15/1947 12:00:00 AM
B 3/17/1948 12:00:00 AM
C 12/22/1955 12:00:00 AM
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2022

Correct Answer: B

17 March 1948 is the correct factual response to “When Makran acceded to Pakistan”.

Q320.When state of Kalat acceded to Pakistan?

Easy
A 1948
B 1947
C 1949
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2022

Correct Answer: A

1948 is the correct factual response to “When state of Kalat acceded to Pakistan”.