FILTER BY SUBTOPIC

Showing 3361–3380 of 3711

Q3361.saqi nama iqbal ke kis majmuay me hai?

Easy
A bang e dara
B bal e jibreel
C armaghan e hijaz
D none of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

Saqi Nama' appears in Iqbal's collection 'Bal-e-Jibril'.

Q3362.sonnet kitne misron par mushtamil hota hai?

Easy
A 14
B 7
C 10
D none of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: A

A sonnet consists of 14 lines (misra).

Q3363.khwab le lo khwab n m rashid ke kis majmuay me hai?

Easy
A hassan kooza gar
B andha kabari
C mavarra
D none of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

This poem appears in N.M. Rashid's collection 'Andha Kabari'.

Q3364.hassan kooza gar ke kitne hissay hain?

Easy
A 4
B 2
C 3
D none of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: A

Hassan Kooza Gar' consists of 4 parts.

Q3365.ahista ke nazuk hai bht kaam afaq ki is kargah e sheesha gari ka?

Easy
A mir taqi mir
B mirza ghalib
C ahmad nadeem qasmi
D none of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: A

This line 'ahista chal ke nazuk hai bohat kaam...' is by Mir Taqi Mir.

Q3366.bikharne se na roke koi khushbu hun me aur bikhar jaun to mujhe samete koi?

Easy
A nasir kazmi
B parveen shakir
C mirza ghalib
D none of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

This verse is by Parveen Shakir.

Q3367.parveen shakir ka ibtidai takhallus?

Easy
A shakir
B meena
C shabana
D none of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

Parveen Shakir's initial pen name (takhallus) was 'Meena'.

Q3368.rooh e arz iqbal ke kis majmuay me hai?

Easy
A bal e jibreel
B armaghan e hijaz
C bang e dara
D none of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: A

Rooh-e-Arzi' appears in Iqbal's collection 'Bal-e-Jibril'.

Q3369.baziha e atfal hai dunya mere aage hota hai shab o roz tamasha mere aage?

Easy
A nasir kazmi
B mirza ghalib
C mir taqi mir
D none of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

This famous Ghalib couplet is by Mirza Ghalib.

Q3370.alhamra ke mudir ka naam?

Easy
A shahid ali khan
B khurshid naseem
C hamid ali khan
D none of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: A

The editor of magazine 'Alhamra' was Shahid Ali Khan.

Q3371.hazar ke mani parheiz ke hain, hazr ke mani kya hain?

Easy
A rehaish gah
B uncha makan
C bari imarat
D none of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: A

Hazr' in this context relates to 'Rehaish gah' (dwelling/residence) per the marked key.

Q3372.kitab dasta e gul kis zuban me shibli ki hai?

Easy
A arabic
B urdu
C persian
D none of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: C

Shibli's work relevant here, 'Dasta-e-Gul', is in Persian.

Q3373.Fifth column refers to:

Easy
A Loyalty
B Treachery
C Loong Writing
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

Fifth column' refers to a group practicing subversion/Treachery from within.

Q3374.Name the first Federal Muslim woman US attorney:

Easy
A Sima Kamil
B Rafia Arshad
C Saima Mohsin
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: C

Saima Mohsin became the first Federal Muslim woman US Attorney.

Q3375.Zircon hypersonic cruise missile was tested by:

Easy
A France
B Russia
C America
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

The Zircon hypersonic cruise missile was tested by Russia.

Q3376.Which Country is affected by typhoon Goni:

Easy
A Itlay
B Germany
C Philippines
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: C

Typhoon Goni notably affected the Philippines.

Q3377.What is the Donbas?

Easy
A A disputed region between Russia and Norway
B A disputed region in eastern Ukraine claimed by Russia
C A disputed region between Russia and Finland
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

The Donbas is a disputed region in eastern Ukraine, parts of which are claimed and occupied by Russia.

Q3378.Which instrument conveys an information signal from one place to another?

Easy
A Thermowell
B Transmitter
C Controller
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

A transmitter sends an information signal from one location to another.

Q3379.Syed Mehdi Ali was real name of:

Easy
A Mohsin Ul Mulk
B Waqar ul Malik
C Ch.Rehmat Ali
D none of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: A

Syed Mehdi Ali was the real name of Mohsin-ul-Mulk.

Q3380.The first person who climbed the Nanga Parbat?

Easy
A Ashraf Aman
B Hermann Buhl
C Martin Conway
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

Hermann Buhl was the first person to climb Nanga Parbat (1953).