Showing 321–340 of 367

Q321.Which of the following vitamin is known as Pantothenic acid?

Easy
A vitamin B-1
B vitamin B-2
C vitamin B-3
D vitamin B-5
Human Body PPSC

Correct Answer: D

vitamin B-5 is vitamin is known as Pantothenic acid. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q322.Which of the following vitamin is known as Pyridoxine?

Easy
A Vitamin B-1
B Vitamin B-2
C Vitamin B-6
D Vitamin B-12
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Vitamin B-6 is vitamin is known as Pyridoxine. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q323.Which of the following vitamin is known as Riboflavin?

Easy
A vitamin B-1
B vitamin B-2
C vitamin B-3
D vitamin B-6
Human Body PPSC

Correct Answer: B

vitamin B-2 is vitamin is known as Riboflavin. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q324.Which of the following Vitamin is required for Normal Blood Circulation ?

Easy
A Vitamin A
B Vitamin K
C Vitamin D
D Vitamin E
Human Body PPSC

Correct Answer: B

Vitamin K is Vitamin is required for Normal Blood Circulation. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q325.Which of the following vitamins is synthesized in the body by intestinal bacteria____?

Easy
A Vitamins B1
B Vitamins B12
C Vitamins E
D Vitamins K
Human Body PPSC

Correct Answer: D

Which of the following vitamins is synthesized in the body by intestinal bacteria Vitamins K. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q326.Which of the following vitamins promote healthy functioning of eyes in human beings?

Easy
A Vitamin B
B Vitamin C
C Vitamin A
D Vitamin D
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Vitamin A is vitamins promote healthy functioning of eyes in human beings. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q327.Which of the part of tongue bears cells for sour taste?

Easy
A Front
B Back
C Sides
D Middle
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Sides is of the part of tongue bears cells for sour taste. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q328.which one is the most common disease?

Easy
A Dental
B Leprosy
C Headache
D Migraine
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Dental is the most common disease. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q329.Which one of the following can be synthesized by Liver ____?

Easy
A Vitamin B6
B Vitamin B12
C Vitamin K
D Vitamin E
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Which one of the following can be synthesized by Liver Vitamin K. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q330.Which one of the following is called the Blood Bank?

Easy
A Kidneys
B Liver
C Spleen
D Heart
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Spleen is of the following is called the Blood Bank. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q331.Which organ is considered as chemical factory of human body ?

Easy
A Stomach
B Intestine
C Liver
D Kidneys
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Liver is organ is considered as chemical factory of human body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q332.Which part of the body is attacked by Gingivitis” disease?

Easy
A Eyes
B Nails
C Gums
D Nostrils
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Gums is part of the body is attacked by Gingivitis” disease. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q333.Which part of the human body contains the most gold?

Easy
A Liver
B Skin
C Toenails
D Kidney
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Toenails is part of the human body contains the most gold. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q334.Which pollutant from motor car exhaust causes mental disease ____?

Easy
A Carbon dioxide
B Lead
C Sulpher Dioxide
D Mercury
Human Body PPSC

Correct Answer: B

Which pollutant from motor car exhaust causes mental disease Lead. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q335.Which Vitamin gets destroyed on heating?

Easy
A B
B E
C K
D C
Human Body PPSC

Correct Answer: D

C is Vitamin gets destroyed on heating. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q336.Which vitamin is available to the human body through sun bathing?

Easy
A Vitamin A
B Vitamin D
C Vitamin K
D Vitamin B12
Human Body PPSC

Correct Answer: B

Vitamin D is vitamin is available to the human body through sun bathing. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q337.White bloods cells are also known as____?

Easy
A Thrombocytes
B Leucocytes
C Erythrocytes
D None of These
Human Body PPSC

Correct Answer: B

White bloods cells are also known as Leucocytes. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q338.Who discovered blood circulation?

Easy
A Carl Linnaeus
B Francis Crik
C Robert. Brown
D William Harvey
Human Body PPSC

Correct Answer: D

William Harvey discovered blood circulation. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q339.Who discovered the blood group of man?

Easy
A Edward Jenner
B Laren
C Karl Landsteiner
D William Harvey
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Karl Landsteiner discovered the blood group of man. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q340."Rickets " is a disease due to the deficiency of

Easy
A Vitamin B
B Vitamin K
C Vitamin A
D Vitamin D
Human Body PMS 2019

Correct Answer: D

Rickets is caused mainly by deficiency of vitamin D, which is needed for calcium and phosphate absorption and normal bone mineralisation. In children, deficiency leads to soft and weak bones, producing the disease called rickets.