Showing 21–40 of 124

Q21.The Asiatic Society to enhance oriental research was formed in 1784 by _____and its Headquarter was in ______?

Easy
A William james_______Mumbai
B William Jones _____Kolkata
C Wellesley _____Dehli
D Warren Hastings____Bengal
Global Strategic Affairs PPSC 2020

Correct Answer: B

Q22.Russia annexed Crimea from Ukraine in:

Medium
A 2012
B 2013
C 2014
D None of these
Russia-Ukraine CSS 2023

Correct Answer: C

Correct Answer: 2014.

Q23.Who brokered the ceasefire agreement between Israel and Hamas in 2024-2025?

Medium
A US, Qatar, and Egypt
B China and Russia
C UK and France
D Turkey and Saudi Arabia
Israel-Palestine FPSC 2026

Correct Answer: A

These three nations served as the primary joint mediators for negotiations (FPSC 2025).

Q24.Which treaty ended the Thirty Years' War in 16487?

Easy
A Treaty of Utrecht
B Treaty of Versailles
C Treaty of Paris
D Treaty of Westphalia
Global Strategic Affairs PPSC 2025

Correct Answer: D

Q25.In 2025, the Loss and Damage Fund was aimed at providing financial support to developing countries for?

Easy
A Public awareness campaigns on climate change
B Poverty elimination
C Research technologies on renewable energy
D Economic and non-economic loss and damage caused by adverse effects of climate change
Global Strategic Affairs PPSC 2025

Correct Answer: D

Q26.Arbitrator after war 1965?

Easy
A USSR
B USA
C China
D None of these
Global Strategic Affairs PPSC 2025

Correct Answer: A

Q27.During the Suez Canal Crisis (1956), what did Jamal Abdul Nasser do:

Easy
A Closed it
B Nationalized it
C Built a new canal from it
D None of these
Global Strategic Affairs PPSC 2025

Correct Answer: B

Q28.The treaty of Westphalia (1648) ended which war?

Easy
A Twenty years war
B Thirty years war
C Forty years war
D Fifty years war
Global Strategic Affairs PPSC 2025

Correct Answer: B

Q29.30 years war ended after which agreement

Easy
A Treaty of Westphalia
B Treaty of Paris
C Treaty of Washington
D None of these
Global Strategic Affairs PPSC 2025

Correct Answer: A

Q30.In 2022 which book earned the Baba-i-Urdu Molvi Abdul Haq Award for Urdu Prose (Criticism and Research)?

Easy
A urdu Adab Maholiati Tanazur
B Tareekh-e-Adab-e-Urdu
C Urdu Adab aur Asri Tanazur
D Urdu Tanqid Aur Tajziya
Global Strategic Affairs PPSC 2025

Correct Answer: A

Q31.30 years’ war ended through which treaty:

Easy
A Treaty of Westphalia
B Paris Agreement
C Geneva Conventions
D the Antarctic Treaty
Global Strategic Affairs PPSC 2025

Correct Answer: A

Q32.What Happened in Syria in December 2024:

Easy
A Regime change
B War
C Negotiation
D None of These
Global Strategic Affairs PPSC 2025

Correct Answer: A

Q33.Who coined the term Cold War?

Easy
A Bernard Baruch
B George Washington
C F.D. Rosevelt
D None of These
Global Strategic Affairs PPSC 2025

Correct Answer: A

Q34.Malala Yousafzai awarded Nobel Prize in which year?

Easy
A 2012
B 2014
C 2016
D None of these
Global Strategic Affairs PPSC 2025

Correct Answer: B

Q35.Crisis during jimmy Carter reign:

Easy
A Iran Hostages
B Oil Crisis
C Helped Pak in USSR Invasion
D All of these
Global Strategic Affairs PMS 2025

Correct Answer: D

Q36.2022 Oscar award belongs to which movie:

Easy
A CODA
B Pacific
C Intersteller
D None of these
Global Strategic Affairs PPSC 2025

Correct Answer: A

Q37.The theme of Tokyo Olympics 2020 was?

Easy
A United by Peace
B United by Emotion
C Moving Forward
D None of these
Global Strategic Affairs PPSC 2022

Correct Answer: B

The theme of Tokyo Olympics 2020 was United by Emotion.

Q38.During Cold War which strategy was adopted by US?

Easy
A Détente
B Deterrence
C Conflict resolution
D None of these
Global Strategic Affairs PPSC 2022

Correct Answer: B

Deterrence is the correct factual response to “During Cold War which strategy was adopted by US”.

Q39.Which famous personality of English literature awarded Nobel Prize in 1907?

Easy
A Romain Rolland
B Paul Heyse
C Rudyard Kipling
D None of these
Global Strategic Affairs PPSC 2022

Correct Answer: C

Rudyard Kipling is the correct factual response to “Which famous personality of English literature awarded Nobel Prize in 1907”.

Q40.Which famous personality of English literature awarded Nobel prize in 1907

Easy
A Paul Heyse
B Rudyard Kipling
C Romain Rolland
D None of these
Global Strategic Affairs PMS 2022

Correct Answer: B

Rudyard Kipling is the correct factual response to “Which famous personality of English literature awarded Nobel prize in 1907”.