Showing 21–40 of 72

Q21.Most of the ozone in the atmosphere is concentrated in the:

Easy
A Mesosphere
B Troposphere
C Stratosphere
D Ionosphere
Ecosystem PPSC 2020

Correct Answer: C

Q22.Ozone layer protects life on the Earth from:

Easy
A Ultraviolet rays
B Greenhouse gases
C Nitrogen
D Hydrogen
Ecosystem PPSC 2020

Correct Answer: A

Q23.Removal of top siol by wind or water is called ?

Easy
A Erosion
B Food
C Water logging
D Creeping
Ecosystem PPSC 2020

Correct Answer: A

Q24.What is the harm from the depletion of Earth's Ozone Layer?

Easy
A The average operation of the Earth's surface will increase gradually
B The oxygen content of the atmosphere will decrease
C Increased amount of UV rays will reach Earth's surface
D Sea levels will rise as the polar ice caps will gradually melt
Ecosystem PPSC 2020

Correct Answer: C

Q25.Depletion of the ozone layer is caused due to:

Easy
A Ferrocene
B Fullerenes
C Freons
D Polyhalogens
Ecosystem PMS 2020

Correct Answer: C

Q26.The united Nations General Assembly has declared the decade 2021 .30 as?

Easy
A The decade on ecosystem restoration
B The decade for the rehabilitation of refugees
C The decade for environmental Change
D The decade for peade and stability
Ecosystem PMS 2020

Correct Answer: A

Q27.What will happen if ozone layer disppears?

Easy
A UV Rays do not reach earth
B UV Rays reach earth
C X Rays breach the earth surface
D Alpha Rays damage the Troposphere
Ecosystem PPSC 2020

Correct Answer: B

Q28.Which gas is primarily responsible for the greenhouse effect on Earth?

Medium
A Oxygen
B Nitrogen
C Carbon Dioxide
D Argon
Global Warming FPSC 2025

Correct Answer: C

Correct Answer: Carbon Dioxide. Carbon dioxide, water vapor, and methane are primary greenhouse gases trapping infrared heat.

Q29.Indus River Plain is formed by?

Easy
A Wind erosion
B Volcanic activity
C Glacial movement
D River deposition
Ecosystem PPSC 2025

Correct Answer: D

Q30.Which layer of atmosphere contain the ozone layer?

Easy
A Low stratosphere
B High stratosphere
C Troposphere
D Mesosphere
Ecosystem PPSC 2025

Correct Answer: A

Q31.Which gas effects the Ozone Layer ?

Easy
A CFSc
B Hydrogen
C Oxygen
D Helium
Ecosystem PPSC 2025

Correct Answer: A

Q32.Main cause of Ozone layer depletion?

Easy
A CFCs
B Nitrogen
C Oxygen
D None of these
Ecosystem PPSC 2025

Correct Answer: A

Q33.Soil erosion is caused by?

Easy
A Deforestation
B Residual
C Leaching
D None of these
Ecosystem PPSC 2025

Correct Answer: A

Q34.Which of the following is the feature of erosion except

Easy
A Yardangs
B Earth Pillar
C Monoliths
D None of these
Ecosystem PPSC 2022

Correct Answer: C

Monoliths is the feature of erosion except.

Q35.Sun radiation reflected or absorbed by

Easy
A Atmosphere
B Ozone
C Light
D None of these
Ecosystem PPSC 2022

Correct Answer: A

Atmosphere is the correct factual response to “Sun radiation reflected or absorbed by”.

Q36.Particles suspended in the water rubbing against a river bed /bank or cliff is what type of erosion?

Easy
A Abrasion
B Traction
C Saltation
D None of these
Ecosystem PPSC 2022

Correct Answer: A

Abrasion is the correct factual response to “Particles suspended in the water rubbing against a river bed /bank or cliff is what type of erosion”.

Q37.Depletion of the ozone layer is caused due to

Easy
A Ferrocene
B Fullerenes
C Freons
D Polyhalogens
Ecosystem PMS 2022

Correct Answer: C

Freons is the correct factual response to “Depletion of the ozone layer is caused due to”.

Q38.What is the theme of the world Environment Day 2021 ?

Easy
A Ecosystem Restoration
B Time for nature
C Air Pollution
D None of these
Ecosystem PPSC 2022

Correct Answer: A

The theme of the world Environment Day 2021 is Ecosystem Restoration.

Q39.Which of the following is the feature of erosion except :

Easy
A EarthPillar
B Yardangs
C Monoliths
D None of these
Ecosystem PPSC 2022

Correct Answer: D

None of these is the feature of erosion except :.

Q40.‘Christian Friedrich Schönbein’ discovery is____?

Easy
A Ozone
B Radium
C Cholorine
D Neutron
Ecosystem PPSC

Correct Answer: A

German chemist Christian Friedrich Schönbein discovered ozone in 1839 by its distinctive smell during electrolysis experiments.