FILTER BY SUBTOPIC

Showing 21–40 of 1395

Q21.A device that convertsm echanical energy into electric energy is called?

Easy
A Generator
B Motor
C Transformer
D Coil
Other PPSC 2024

Correct Answer: A

Q22.Optical Fiber works on the principle of _____.

Easy
A Scattering
B Total Internal Reflection
C Interference
D Principle of Refrection
Other PPSC 2023

Correct Answer: B

Q23.The gases used in different types of welding would include______.

Easy
A Oxygen and Hydrogen
B Oxygen, Hydrogen, Acetylene and Nitreogen
C Oxygen, Acetylene and Argon
D Oxygen and Acetylene
Other PPSC 2023

Correct Answer: D

Q24.Law of magnet induction purposed by ____.

Easy
A Michael Faraday
B Earnest Rutherford
C Clerk Maxwell
D Neils Bohr
Other PPSC 2023

Correct Answer: A

Q25.How many neutrons in Hydrogen?

Easy
A 0
B 1
C 2
D 3
Other PPSC 2023

Correct Answer: A

Q26.VVhat does a Chronometer measure:

Easy
A Sound waves
B Time
C Color contrast
D Water waves
Other PPSC 2023

Correct Answer: B

Q27.Which one of the following is an insectivorous plant:

Easy
A Venus flyrtrap
B Pitcher plant
C Bladderwort
D All of these
Other PPSC 2023

Correct Answer: D

Q28.Roger Penrose, Reinhard and Genzel and Andrea Ghez awarded Nobel prize in which field:

Easy
A Physics
B Medicine
C Chemistry
D None of these
Other PPSC 2023

Correct Answer: A

Q29.Cosmology is a study Of:

Easy
A Religion
B Universe
C Skin
D Stars
Other PPSC 2023

Correct Answer: B

Q30.What is the chemical formula of sugar.

Easy
A CH3COOH
B C6H12O6
C C12H22O11
D None of these
Other PPSC 2023

Correct Answer: C

Q31.Sound travels fastest in:

Easy
A Solid
B Liquid
C Gas
D None of these
Other PPSC 2023

Correct Answer: A

Q32.Which of the following branch of biology is related with the study of the bacteria:

Easy
A Immunology
B Microbiology
C Entomology
D Genetics
Other PPSC 2023

Correct Answer: B

Q33.The uncharged particle in an atom is called:

Easy
A Proton
B Electron
C Neutron
D Positron
Other PPSC 2020

Correct Answer: C

Q34.The uncharged particle in an atom is called :

Easy
A Proton
B Electron
C Neutron
D Positron
Other PPSC 2020

Correct Answer: C

Q35.Which from the following is true for "Sound"?

Easy
A Sound cannot travel through a vacuum
B Sound cannot travel through gases
C Sound cannot travel through liquids
D Sound cannot travel through solids
Other PPSC 2020

Correct Answer: A

Q36.Hygrometer is used to measure:

Easy
A Speed of sound
B Density of milk
C Humidity of air
D Specific gravity of liquids
Other PPSC 2020

Correct Answer: C

Q37.A milkman adds 10 liters water in 10-liter milk, his son takes 15 liter of milk and adds 5 liter water in it. Find out amount of water in liter in this milk.

Easy
A 10
B 12.5
C 13.8
D 15
Other PPSC 2020

Correct Answer: B

Q38.CNG has the same chemical composition as that of : LPG Sui

Easy
A Gas
B Tear
C Gas
D Hydrogen
Other PPSC 2020

Correct Answer: B

Q39.The uncharged particles in an atom is called:

Easy
A Proton
B Electron
C Neutron
D Gamma
Other PPSC 2020

Correct Answer: C

Q40.Which of the following is a man-made substance?

Easy
A Timber
B Leather
C Plastic
D Natural Gas
Other PPSC 2020

Correct Answer: C