Showing 21–40 of 367

Q21.The longest and the strongest bone in the human body is

Easy
A Tibia
B Pelvis
C Femur
D Jaw
Human Body PPSC 2020

Correct Answer: C

Q22.Iron deficiency in human body causes:

Easy
A Bone deformity
B Irregular heart-beats
C Anaemia
D Tooth decay
Human Body PPSC 2020

Correct Answer: C

Q23.Which of the following vitamins maintains normal clotting of blood?

Easy
A Vitamin A
B Vitamin C
C Vitamin D
D Vitamin K
Human Body PPSC 2020

Correct Answer: D

Q24.Trachoma is a disease of the

Easy
A Lungs
B Digestive system
C Eyes
D Kidneys
Human Body PPSC 2020

Correct Answer: C

Q25.Total bones in human body are?

Easy
A 206
B 220
C 307
D None of these
Human Body PPSC 2020

Correct Answer: A

Q26.Which Vitamin play important role in blood clotting

Easy
A Vitamin A
B Vitamin K
C Vitamin C
D Vitamin D
Human Body PPSC 2020

Correct Answer: B

Q27.Vitamin C is present in:

Easy
A Milk
B Wheat
C Oranges
D Ten
Human Body PPSC 2020

Correct Answer: C

Q28.Which vitamin play important role in blood clotting:

Easy
A Vitamin A
B Vitamin K
C Vitamin C
D Vitamin D
Human Body PPSC 2020

Correct Answer: B

Q29.Muscular and nervous disorders are owing to lack of:

Easy
A VitaminA
B Vitamin C
C VitaminD
D Vitamin E
Human Body PPSC 2020

Correct Answer: D

Q30.Cirrhosis is a disease that affects which organ among the following?

Easy
A Liver
B kindney
C Pancreas
D Small Intestine
Human Body PMS 2020

Correct Answer: A

Q31.The vitamin that controls the browning in fruits by the help enzymes is;

Easy
A Vitamin K
B Vitamin c
C Vitamin B
D Vitmain D
Human Body PMS 2020

Correct Answer: B

Q32.Vitamin that is produced by body and is not found in fruits and vegetables:

Easy
A Vitamin B1
B VitaminB 12
C Vitamin B6
D Vitamin A
Human Body PMS 2020

Correct Answer: B

Q33.The substances human body produces to fight against disease germs are called:

Easy
A Vaccines
B Serums
C Viruses
D Antibodies
Human Body PPSC 2020

Correct Answer: D

Q34.Vitamin 'E' is present in:

Easy
A Milk
B Wheat
C Orange
D Egg
Human Body PPSC 2020

Correct Answer: D

Q35.Which among the following vitman help in blood cloting ?

Easy
A Vitamin A
B vitman K
C Vitamin C
D Vitamin D
Human Body PPSC 2020

Correct Answer: B

Q36.Eugenics is the science of improving ________ species by breeding out disease and disabilities:

Easy
A Animals
B Humans
C Plants
D sea
Human Body PPSC 2020

Correct Answer: B

Q37.The fluid part of blood is known as:

Medium
A Blood cells
B Platelets
C Plasma
D None of these
Vitamins & Minerals CSS 2023

Correct Answer: C

Correct Answer: Plasma.

Q38.The life span of red blood cells in humans is:

Medium
A 120 days
B 125 days
C 130 days
D None of these
Vitamins & Minerals CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: 120 days.

Q39.Deficiency of Vitamin A creates ______ in the human body.

Medium
A Hair fall
B Rickets
C Night blindness
D None of these
Vitamins & Minerals CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Night blindness.

Q40.Which instrument is used to measure the oxygen level of the blood?

Medium
A Thermometer
B Oximeter
C Spirometer
D None of these
Vitamins & Minerals CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Oximeter.