Showing 21–40 of 273

Q21.What is the brightest planet in the solar system?

Easy
A Jupiter
B mercury
C Uranus
D Venus
Planets PMS 2020

Correct Answer: D

Q22.The planet farthest from the sun is

Easy
A Jupiter
B Saturn
C Mercury
D Pluto
Planets PPSC 2020

Correct Answer: D

Q23.The smallest planet in our solar system is

Easy
A Mercury
B Mars
C Venus
D Earth
Planets PPSC 2020

Correct Answer: A

Q24.What information about an earthquake defines its size?

Medium
A Magnitude
B Depth of the epicenter
C Energy released
D All of these
Solar System CSS 2023

Correct Answer: D

Correct Answer: All of these.

Q25.Which of the planets moves slowest around the Sun?

Medium
A Venus
B Mercury
C Jupiter
D None of these
Solar System CSS 2022

Correct Answer: D

Correct Answer: None of these.

Q26.Which of the planets moves fastest around the Sun?

Medium
A Venus
B Mercury
C Jupiter
D None of these
Solar System CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Mercury.

Q27.A light-year is a unit used to measure:

Medium
A Time
B Light intensity
C Astronomical distance
D Speed
Planets FPSC 2026

Correct Answer: C

The distance light travels in one Julian year (approx 9.46 trillion km) (FPSC 2026).

Q28.Which planet in our solar system is known as the 'Red Planet'?

Medium
A Venus
B Mars
C Jupiter
D Saturn
Planets FPSC 2026

Correct Answer: B

Its reddish hue is caused by iron oxide (rust) on its surface (FPSC 2025).

Q29.The process by which plants make their own food using sunlight is called:

Medium
A Respiration
B Photosynthesis
C Osmosis
D Transpiration
Planets FPSC 2026

Correct Answer: B

Plants convert light energy, CO2, and water into glucose and oxygen (FPSC 2025).

Q30.Process through sun create energy is called?

Easy
A Nuclear fusion
B Nuclear fission
C Both
D None of these
Planets PPSC 2025

Correct Answer: A

Q31.Difference between star and planet is of ?

Easy
A Light and Heat
B Wind
C Atmosphere
D None of these
Planets PPSC 2025

Correct Answer: A

Q32.Hydro-electric Energy is produced from ?

Easy
A Sun
B Water
C Coal
D None of these
Planets PPSC 2025

Correct Answer: B

Q33.Which planet is called the Morning and the Evening Star ?

Easy
A Mercury
B Venus
C Neptune
D None of these
Planets PPSC 2025

Correct Answer: B

Q34.Process in which plants convert CO2 +sunlight glucose?

Easy
A Photosynthesis
B Evaporation
C Condensation
D None of these
Planets PPSC 2025

Correct Answer: A

Q35.Who discovered that sun is center of solar system not the Earth:

Easy
A Copernicus
B Erastothenes
C Marconi
D None of these
Planets PPSC 2025

Correct Answer: A

Q36.Sun has burned half of hydrogen in last how many years:

Easy
A 4.6 billion
B 1.6 billion
C 2.6 billion
D None of These
Planets PPSC 2025

Correct Answer: A

Q37.Free oxygen is available on which planet:

Easy
A Earth
B Mars
C Venus
D None of thesea
Planets PPSC 2025

Correct Answer: A

Q38.What is the last planet in the solar system?

Easy
A Saturn
B Uranus
C Neptune
D None of these
Planets PPSC 2022

Correct Answer: C

The last planet in the solar system is Neptune.

Q39.Which of the following is the unit used to measure the distance between planet and stars?

Easy
A Light year
B Astronomical unit
C Steller mile
D Steller mile
Planets PPSC 2022

Correct Answer: A

Light year is the unit used to measure the distance between planet and stars.

Q40.Which planet has a similar size as Earth?

Easy
A Uranus
B Venus
C Mars
D None of these
Planets PPSC 2022

Correct Answer: B

Venus is the correct factual response to “Which planet has a similar size as Earth”.