Showing 21–40 of 145

Q21.قرآن مجید میں مدنی سورتوں کی تعداد کتنی ہے؟

Easy
A 114
B 28
C 86
D ان میں سے کوئی نہیں
Surahs & Verses PPSC 2024

Correct Answer: B

Q22.______ Prophets are mentionednin holy Quran?

Easy
A 26
B 24
C 25
D 27
Surahs & Verses PPSC 2024

Correct Answer: C

Q23.آیت تخییر کا ذکر کس سورت میں ہے ؟

Easy
A سورة نساء
B سورة المائده
C سورة الاحزاب
D ان میں سے کوئی نہیں
Surahs & Verses PPSC 2024

Correct Answer: C

Q24.خلق القرآن کن کا عقیدہ ہے ؟

Easy
A مینا
B معتزلہ
C مضمرات
D ان میں سے کوئی نہیں
Surahs & Verses PPSC 2024

Correct Answer: B

Q25.قرآن پاک کی مکمل سائنسی تفسیر ہے؟

Easy
A تبیان الفرقان از مولانا عبد المجید لدھیانوی
B تفسیر الجواهر از علامہ طنطاوی جوہری
C کتاب زندگی از سلطان بشیر محمود
D ان میں سے کوئی نہیں
Surahs & Verses PPSC 2024

Correct Answer: B

Q26.Which Surah starts without "Bismillah"?

Easy
A Al Baqarah
B Al Tauba
C Al Nisa
D Al Quresh
Surahs & Verses PPSC 2023

Correct Answer: B

Q27.The source of knowledge for Islamic education foundation based on:

Easy
A Quran
B Sunnah
C Fiqah
D All of these
Surahs & Verses PPSC 2023

Correct Answer: D

Q28.قرآن پاک کی آخری وحی کے کاتب کون تھے؟

Easy
A ھضرت ابی بن کعب
B ھضرت عمر رضی الله عنه
C حضرت ابو ہریرہ رضی الله عنه
D حضرت عبداللہ بن مسعودرضی الله عنه
Surahs & Verses PPSC 2023

Correct Answer: A

Q29.Which Surah of the Holy Quran in which Allah has promised to protect the Holy Quran?

Easy
A Sura Al-Anfal
B Sura Al-Maida
C Sura Al-Hijr
D Sura Al-Baqarah
Surahs & Verses PPSC 2023

Correct Answer: C

Q30.In which surah of the Holy Quran the name of "Zulqarnain" is mentioned?

Easy
A Surah-e-Al Mujadala
B Surah-e-Al Kahaf
C Surah-e-Al Tehreem
D Surah-e-Al Hamad
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: B

Q31.Which Surah is known as Aroos-ul-Quran?

Easy
A Al-Rehman
B Al-Alaq
C Al-Baqarah
D Al-Asr
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: A

Q32.The book revealed on Hazrat Daud (A.S)?

Easy
A Zaboor
B Taurat
C Quran
D Injeel
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: A

Q33.Which of the following Surah in the Holy Quran named after insect?

Easy
A Surah Al Naml
B Surah Al Qadar
C Surah Al-Falak
D Surah Al - Nas
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: A

Q34.Who was said to be the first one to be recite the holy Quran openly in haram-e-Makkah ? Hazrat Umar (RA) Hazrat Zaid Bin Sabit (RA) Hazrat Abdullah Bin Masood

Easy
A (RA)
B Hazrat
C Usman
D RA
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: C

Q35.Holy Quran was translated into Persian by:

Easy
A Syed Ahmed
B Shah Waliullah
C Shah Abdur Rahim
D Shah Ismail
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: B

Q36.Among the following battles, the maximum of Huffaz-e-Quran were martyred in the

Easy
A Jang-e-Khandaq
B Jang-e-Uhad
C Jang-e-Yamama
D None of these
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: C

Q37.Prostration is obligatory in the Holy Quran, for how many times?

Easy
A 13
B 14
C 18
D 20
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: B

Q38.Surah Al Kausar is the shortest Surah of the Holy Quran The number of its verses is

Easy
A Three
B Four
C Five
D Less then three
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: A

Q39.There is no compulsion in religion is in Surah

Easy
A Maida
B Noor
C Hud
D Al-Baqra
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: D

Q40.آپ ملسو هيلع هللا ىلص کا نام احمد کس سورت میں آیا ہے؟

Easy
A سورۃ محمد ملسو هيلع هللا ىلص
B سورہ الصف
C سورہ البقرہ
D یںنی ان میں سے کو ئ \n
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: B