FILTER BY SUBTOPIC

Showing 21–40 of 752

Q21.Name of the boundary line between Pakistan and Afghanistan?

Medium
A Durand Line
B McMahon Line
C Radcliffe Line
D Hindenburg line
Other PPSC 2026

Correct Answer: A

The Durand Line is the boundary between Pakistan and Afghanistan, established in 1893.

Q22.Muhammad Bin Qasim defeated?

Medium
A Raja Dahir
B Jalal Shah
C Raees Shah
D None of these
General PPSC 2026

Correct Answer: A

Muhammad Bin Qasim defeated Raja Dahir in his conquest of Sindh.

Q23.The biggest library of Punjab is:

Medium
A Punjab Public Library
B Quaid-e-Azam Library
C Jinnah Public Library
D None of these
General PPSC 2026

Correct Answer: B

The Quaid-e-Azam Library in Lahore is noted as Punjab's largest library.

Q24.President successor of Zia-ul-Haq:

Easy
A zulfiqar ali bhutto
B sikandar mirza
C ayub khan
D Ghulam Ishaq Khan
General PPSC 2024

Correct Answer: D

Q25.Which President gave/ imposed Shariah law:

Easy
A General Yahya Khan
B General Zia-ul-Haq
C Generaal Tikka Khan
D All of these
General PPSC 2024

Correct Answer: B

Q26.Dissolution of the west Pakistan was approved in 1970 in which month:

Easy
A may
B april
C december
D march
General PPSC 2024

Correct Answer: D

Q27.Largest Muslim country by population:

Easy
A Pakistan
B Indonesia
C Malaysia
D none
General PPSC 2024

Correct Answer: B

Q28.Pakistan population wise ranked in the world.

Easy
A 2nd
B 3rd
C 4th
D 5th
General PPSC 2024

Correct Answer: D

Q29.East Pakistan was separated in the year:

Easy
A 1970
B 1971
C 1973
D 1977
General PPSC 2024

Correct Answer: B

Q30.In the line of fire book written by

Easy
A Ayub Khan
B Yahya Khan
C Pervaiz Musharaf
D Nawaz Sharif
General PPSC 2024

Correct Answer: C

Q31.Mushraff took oath of president before which event:

Easy
A Shimla Agreement
B Agra Summit
C Tashkant Agreement
D Shangai sumit
General PPSC 2024

Correct Answer: B

Q32.Bahadur Shah Zafar was died at

Easy
A Nepal
B Jonaghar
C Deli
D Rangoon
General PPSC 2024

Correct Answer: D

Q33.Benazir Bhutto was Assassinated in the year:

Easy
A 2007
B 2008
C 2009
D 2010
General PPSC 2024

Correct Answer: A

Q34.Great Thal Canal take off into:

Easy
A Bhakra Main Line (BML) Canal System
B Upper Bari Doab Canal system
C Chasma Jehlum Canal
D Bist Doab Canal system
General PPSC 2024

Correct Answer: C

Q35.How many climate regions are there in Pakistan:

Easy
A 2
B 3
C 4
D 5
General PPSC 2024

Correct Answer: C

Q36.When was 3rd census of Pakistan held?

Easy
A 1972
B 1974
C 1977
D 1980
General PPSC 2024

Correct Answer: B

Q37.Kalabagh is famous for

Easy
A Gold
B salt
C iron
D stones
General PPSC 2024

Correct Answer: C

Q38.Who wrote the book "In the Line of Fire"?

Easy
A Pervaiz Musharaf
B Benazir Bhutto
C Nawaz Sharf
D Imran Khan
General PPSC 2024

Correct Answer: A

Q39.Indus valley civilization mainly consists of areas in which regions?

Easy
A Mehrgarh and Harappa
B Mohanho-daro and Harappa
C Mahragarh and Taxila
D None of these
General PPSC 2024

Correct Answer: B

Q40.Shimla deputation happened in which year

Easy
A 1906
B 1907
C 1908
D 1913
General PPSC 2024

Correct Answer: A