FILTER BY SUBTOPIC

Showing 381–400 of 1395

Q381.Day and night are the results of____?

Easy
A Earth rotation around its axis
B Earth revolution
C Earth rotation accompanied with its revolution.
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: A

Day and night are the results of Earth rotation around its axis. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q382.Deficiency of ____ causes loss of appetite and poor growth?

Easy
A zinc
B iodine
C copper
D iron
Other PPSC

Correct Answer: A

Deficiency of zinc causes loss of appetite and poor growth. An inadequate supply disrupts the biological process that depends on this nutrient or substance and produces the stated condition.

Q383.Deficiency of Iodine causes:____?

Easy
A Anemia
B Scurvy
C Goiter
D Rickets
Other PPSC

Correct Answer: C

Deficiency of Iodine causes: Goiter. An inadequate supply disrupts the biological process that depends on this nutrient or substance and produces the stated condition.

Q384.Detergents dissolved in water help in cleaning clothes by____?

Easy
A Increasing the temperature of water
B Reacting chemically with dirt
C Reducing the surface tension of water
D Dissolving dirt
Other PPSC

Correct Answer: C

Detergents dissolved in water help in cleaning clothes by Reducing the surface tension of water. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q385.Deuterium differs from Hydrogen in having:

Easy
A Different atomic number but same atomic weight
B Different atomic number and different atomic weight
C Same atomic number and different atomic weight
D
Other PPSC

Correct Answer: C

Deuterium differs from Hydrogen in having: Same atomic number and different atomic weight. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q386.Development of calf muscles in ladies who wear high heel sandals is common example of ?

Easy
A Natural selection
B Artificial selection
C Use & disuse of organ
D Inheritance of acquired character
Other PPSC

Correct Answer: B

Development of calf muscles in ladies who wear high heel sandals is common example of: Artificial selection. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q387.Development of calf muscles in ladies who wear high heels is a common example of:

Easy
A Natural Selection
B inheritance of acquired character
C Use and disuse of organ
D Artificial selection
Other PPSC

Correct Answer: B

Development of calf muscles in ladies who wear high heels is a common example of: inheritance of acquired character. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q388.Diamond is an allotropic form of____?

Easy
A Carbon
B Hydrogen
C Nitrogen
D Silicon
Other PPSC

Correct Answer: A

Diamond is an allotropic form of Carbon. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q389.Diamond is harder than Graphite because of____?

Easy
A Difference in crystalline Structure
B Tetrahedral structure of diamond
C Difference in layer of atoms
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: A

Diamond is harder than Graphite because of Difference in crystalline Structure. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q390.Dielectric constant of water is?

Easy
A 60
B 70
C 80
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: C

Dielectric constant of water is 80. The effect results from the movement of charge or the interaction of electric and magnetic fields.

Q391.Diesel engine was discovered by____?

Easy
A Paul Muller
B Faraday
C Waldeyer
D Rudolf Diesel
Other PPSC

Correct Answer: D

Diesel engine was discovered by Rudolf Diesel. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q392.Digestion of food is completed in the ____?

Easy
A small intestine
B large intestine
C stomach
D Liver
Other PPSC

Correct Answer: A

Digestion of food is completed in the small intestine. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q393.Dioptre is used to measure ?

Easy
A Lens refractive power
B Luminous intensity
C Power
D Distance of heavenly bodies
Other PPSC

Correct Answer: A

Dioptre is used to measure: Lens refractive power. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q394.Dioptre is used to measure?

Easy
A optical power
B luminous intensity
C power
D distance of heavenly bodies
Other PPSC

Correct Answer: A

Dioptre is used to measure: optical power. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q395.Disolved oxygen (DO) in water should be?

Easy
A 400 to 800 ppm
B 4000 to 8000 ppm
C 0.4 to 0.5 ppm
D 4 to 5 ppm
Other PPSC

Correct Answer: D

Disolved oxygen (DO) in water should be: 4 to 5 ppm. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q396.Dolly is the name of the ?

Easy
A First cloned sheep
B First cloned monkey
C First test-tube baby
D First human fossil
Other PPSC

Correct Answer: A

Dolly is the name of the: First cloned sheep. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q397.Dr. Abdus Salam of Pakistan was one of the contributors of the unification of ____?

Easy
A Electromagnetic force and gravitational force
B Electromagnetic force and weak nuclear force
C Gravitational force and weak nuclear force
D Weak nuclear force and strong nuclear force
Other PPSC

Correct Answer: B

Dr. Abdus Salam of Pakistan was one of the contributors of the unification of Electromagnetic force and weak nuclear force. Abdus Salam of Pakistan was one of the contributors of the unification of Electromagnetic force and weak nuclear force. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q398.Dr. James Watson discovered the structure of DNA in ____?

Easy
A 1953
B 1955
C 1957
D 1857
Other PPSC

Correct Answer: A

Dr. James Watson discovered the structure of DNA in 1953. James Watson discovered the structure of DNA in 1953. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q399.During rainy season Wooden doors are difficult to open or closure because of ____ ?

Easy
A Plasmolysis
B Imbibition
C Osmosis
D Diffusion
Other PPSC

Correct Answer: B

During rainy season Wooden doors are difficult to open or closure because of Imbibition. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q400.During which process does heat transfer occur because of density differences____?

Easy
A Convection
B Radiation
C Conduction
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: A

During which process does heat transfer occur because of density differences Convection. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.