FILTER BY SUBTOPIC

Showing 521–540 of 1395

Q521.In a photocell light energy is converted into?

Easy
A potential energy
B chemical energy
C heat energy
D electrical energy
Other PPSC

Correct Answer: D

In a photocell light energy is converted into: electrical energy. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q522.In a railway track, two rails are joined end to end with a gap tin between them because?

Easy
A Steel can be saved
B Accidents due to contraction in winter can be avoided
C Air gaps are necessary for bearing the weight of running train
D Accidents due to expansion in summer can be avoided
Other PPSC

Correct Answer: D

In a railway track, two rails are joined end to end with a gap tin between them because: Accidents due to expansion in summer can be avoided. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q523.In a very low temperature which from the following will freeze at last?

Easy
A River water
B Canal water
C Sea water
D Water in a lake
Other PPSC

Correct Answer: C

In a very low temperature which from the following will freeze at last: Sea water. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q524.In an MRI machine, which one of the following is used?

Easy
A Sound wave
B ‘X’-ray
C Ultra-sound wave
D Magnetic wave
Other PPSC

Correct Answer: D

In an MRI machine, which one of the following is used: Magnetic wave. Its design and operating principle allow it to perform the stated function.

Q525.In an oil lamp, the oil rises up in the wick due to?

Easy
A Capillary action
B Atmospheric pressure
C Viscosity of oil
D Change in temperature
Other PPSC

Correct Answer: A

In an oil lamp, the oil rises up in the wick due to: Capillary action. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q526.In Astronomy, what are Pallas, Vesta and Davida?

Easy
A Stars
B Comets
C Asteroids
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: C

In Astronomy, what are Pallas, Vesta and Davida: Asteroids. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q527.In bacteria mesosomes take place of which one of the following?

Easy
A Ribosome
B Mitochondria
C Golgi bodies
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: B

In bacteria mesosomes take place of which one of the following: Mitochondria. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q528.In eye donation, which one of the following parts of donor’s eye is utilized ?

Easy
A Iris
B Lens
C Cornea
D Retina
Other PPSC

Correct Answer: C

In eye donation, which one of the following parts of donor’s eye is utilized: Cornea. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q529.In Eye donation, which part of the eye used?

Easy
A Retina
B Iris
C Cornea
D Optic nerve
Other PPSC

Correct Answer: C

In Eye donation, which part of the eye used: Cornea. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q530.In fireworks,the green flame is produced because of ____?

Easy
A Sodium
B Barium
C Mercury
D Potassium
Other PPSC

Correct Answer: B

In fireworks, the green flame is produced because of Barium. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q531.In general, Comets have ____ orbits

Easy
A Elliptical
B Highly elliptical
C Circular
D Parabolic
Other PPSC

Correct Answer: B

In general, Comets have Highly elliptical orbits. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q532.In general, good absorbents of electromagnetic radiation are also good____?

Easy
A Radiators
B Conductors
C Insulators
D Semi Conductors
Other PPSC

Correct Answer: A

In general, good absorbents of electromagnetic radiation are also good Radiators. The effect results from the movement of charge or the interaction of electric and magnetic fields.

Q533.In general, wind speed of 10 –13 kph caused____?

Easy
A minor or no damage
B considerable damage
C severe damage
D extreme damage
Other PPSC

Correct Answer: A

In general, wind speed of 10 –13 kph caused minor or no damage. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q534.In HomoSapiens (Human) the fertilization occurs in the____?

Easy
A Uterus
B Ovaries
C Oviduct
D Cervix
Other PPSC

Correct Answer: C

In HomoSapiens (Human) the fertilization occurs in the Oviduct. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q535.In human osmoregulation takes place by____?

Easy
A Liver
B Kidney
C Spleen
D Lungs
Other PPSC

Correct Answer: B

In human osmoregulation takes place by Kidney. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q536.In human the Y chromosome is passed to next generation from?

Easy
A Father to son
B Mother to son
C Father to daughter
D Mother to daughter
Other PPSC

Correct Answer: A

In human the Y chromosome is passed to next generation from: Father to son. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q537.In humans , most nutrient molecules are absorbed by the ?

Easy
A Small intestine
B Stomach
C Liver
D Large intestine
Other PPSC

Correct Answer: A

In humans, most nutrient molecules are absorbed by the: Small intestine. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q538.In middle latitudes, which cloud will have the lowest base ____ ?

Easy
A Cirrostratus
B Stratocumulus
C Altocumulus
D Cirrus
Other PPSC

Correct Answer: B

In middle latitudes, which cloud will have the lowest base Stratocumulus. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q539.In onion pink color is due____ ?

Easy
A anthocyanin
B Carotene
C Xanthophylls
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: A

In onion pink color is due anthocyanin. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q540.In order to prevent the corrosion of iron pipes they are often coated with a layer of zinc. This process is termed as____?

Easy
A Electroplating
B Annealing
C Galvanization
D Vulcanization
Other PPSC

Correct Answer: C

In order to prevent the corrosion of iron pipes they are often coated with a layer of zinc. This process is termed as Galvanization. This process is termed asGalvanization. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.