Showing 41–60 of 290

Q41.Which of the following element is not essential for plants?

Easy
A Iron
B Zinc
C Potassium
D Iodine
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: D

Q42.Laughing gas is also called ?

Easy
A Nitrate
B Ammonia
C Nitrous Oxide
D None of these
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: C

Q43.Which element is called the "earth maker"?

Easy
A Aluminum
B Calcium
C Potassium
D Silicon
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: D

Q44.Isotopes are the atoms of the same element with different number of :

Easy
A Electrons
B Protons
C Neutrons
D Positrons
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: C

Q45.Which gas is predominantly responsible for global Warming:

Easy
A Nitrogen per oxide
B Carbon dioxide
C Nitrous monoxide
D carbon monoxide
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: B

Q46.Which of the following gases is used in extinguish fire ?

Easy
A Oxygen
B Hydrogen
C Water Vapour
D Carbon dioxide
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: D

Q47.Most abundant element in the atmosphere ?

Easy
A Nitrogen
B Oxygen
C Carbon Doxide
D Silicon
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: A

Q48.The extraction of metal from its ore is done by "smelting", which involves:

Medium
A Heating and chemical reduction
B Heating and oxidation
C Heating and electrolysis
D None of these
Chemistry CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: Heating and chemical reduction.

Q49.An atom consists of three primary atomic particles. These are:

Medium
A Protons, Neutrons, Electrons
B Protons, Quarks, Gluons
C Positrons, Muons, Neutrinos
D None of these
Atoms & Molecules FPSC 2026

Correct Answer: A

Protons and Neutrons lie in the nucleus, Electrons orbit outside (FPSC 2026).

Q50.The chemical symbol for Gold is:

Medium
A Gd
B Au
C Ag
D Fe
Atoms & Molecules FPSC 2026

Correct Answer: B

Derived from the Latin word 'Aurum' (FPSC 2025).

Q51.The chemical formula of common table salt is:

Medium
A HCl
B NaOH
C NaCl
D NaHCO3
Atoms & Molecules FPSC 2026

Correct Answer: C

Sodium Chloride (NaCl) (FPSC 2025).

Q52.Which chemical element has the highest electrical conductivity of all metals?

Medium
A Gold
B Copper
C Silver
D Aluminum
Metals & Non-Metals FPSC 2025

Correct Answer: C

Correct Answer: Silver. Silver possesses the highest electrical and thermal conductivity of any element.

Q53.Which of the following is a greenhouse gas?

Easy
A Hydrogen (H₂)
B Oxygen
C Nitrogen
D Carbon Dioxide (CO2)
Chemistry PPSC 2025

Correct Answer: D

Q54.The chemical reaction happening in the Sun responsible for heat production is ?

Easy
A Fission of Helium to hydrogen
B Fission of hydrogen to helium
C Fusion of Hydrogen to Helium
D Fusion of helium to hydrogen
Chemistry PPSC 2025

Correct Answer: D

Q55.Which metal is present in percentage in stainless steel?

Easy
A carbon
B Chromium
C Nickel
D Iron
Chemistry PPSC 2025

Correct Answer: B

Q56.The chemical formula CH.COOH is called?

Easy
A Citric Acid
B Acetic Acid
C Sulfuric Acid
D Hydrochloric Acid
Chemistry PPSC 2025

Correct Answer: B

Q57.Chemical used in minor surgery of pain relief is ?

Easy
A Hydrogen Peroxide
B Nitrous Oxide
C Oxygen
D None of these
Chemistry PPSC 2025

Correct Answer: A

Q58.Which primary component of green house gas human induced contributes to global warming?

Easy
A Hydrogen
B Helium
C Oxygen
D Carbon Dioxide
Chemistry PPSC 2025

Correct Answer: D

Q59.The major cause of oceanic acidification?

Easy
A Carbon Dioxide
B Oxygen
C Helium
D Hydrogen
Chemistry PPSC 2025

Correct Answer: A

Q60.Which gas can be produced by baking the Baking Soda?

Easy
A Carbon Dioxide
B Oxygen
C Helium
D Hydrogen
Chemistry PPSC 2025

Correct Answer: A