Showing 41–60 of 78

Q41.Railway Vehicles and aeroplanes are called:

Easy
A Means of Communication
B Means of trasnport
C Means of trade
D Means of Industrial development
Major Airports PPSC 2020

Correct Answer: A

Q42.What is meant by "MEANDER"?

Easy
A A grassy area
B A barren area
C A bend of a river
D A bend of canal
Major Airports PPSC 2020

Correct Answer: C

Q43.Karakoram Highway Between Pak and China was completed in:

Easy
A 1975
B 1976
C 1977
D 1978
Major Airports PMS 2020

Correct Answer: D

Q44.Watergate Scandal is related to?

Easy
A Terrorism issues
B Canal water issues
C spying
D Dam issues
Major Airports PMS 2020

Correct Answer: C

Q45."Bristol" is a seaport of:

Easy
A U.K.
B Germany
C Netherlands
D Australia
Major Airports PPSC 2020

Correct Answer: A

Q46.According to OAG the world busiest road is:

Easy
A Ontario Highway
B German autobahns
C Yungas Road
D Katy Freeway
Major Airports PPSC 2020

Correct Answer: A

Q47.Which strait connects the Pacific Ocean to the Indian Ocean and is a primary chokepoint for oil trade?

Medium
A Strait of Malacca
B Strait of Hormuz
C Bab-el-Mandeb
D English Channel
Major Seaports FPSC 2025

Correct Answer: A

Correct Answer: Strait of Malacca. The Strait of Malacca is the primary shipping channel connecting the Indian Ocean to the Pacific Ocean.

Q48.The 'Suez Canal' connects which two major seas?

Medium
A Baltic Sea and North Sea
B Mediterranean Sea and Red Sea
C Caspian Sea and Black Sea
D Caribbean Sea and Atlantic Ocean
Major Seaports FPSC 2025

Correct Answer: B

Correct Answer: Mediterranean Sea and Red Sea. The Suez Canal is an artificial sea-level waterway in Egypt, connecting the Mediterranean Sea to the Red Sea.

Q49.Suez Canal connects which two seas?

Easy
A Mediterranean Sea and Black Sea
B Mediterranean Sea and Red Sea
C Arabian Sea and Persian Gulf
D Red Sea and Arabian Sea
Major Airports PPSC 2025

Correct Answer: B

Q50.Karachi Chamman Quetta Highway is known as ?

Easy
A N20
B N25
C N30
D N35
Major Airports PPSC 2025

Correct Answer: B

Q51.Gap in railway tracks used for:

Easy
A to avoid expansion due to heat
B to smooth travel
C to save money
D None of These
Major Airports PPSC 2025

Correct Answer: A

Q52.Which country has most numbers of airports?

Easy
A USA
B Russia
C Canada
D None of these
Major Airports PPSC 2025

Correct Answer: A

Q53.City of canals

Easy
A Rome
B Viana
C Venice
D None of these
Major Airports PMS 2025

Correct Answer: C

Q54.Suez Canal connect which 2 seas?

Easy
A Red Sea & Mediterranean sea
B Red Sea and Indian Ocean
C Baltic and red sea
D Mediterranean Sea and Atlantic ocean
Major Airports PPSC 2025

Correct Answer: A

Q55.In 1956 Abdul Jamal Nasir did what to Suez Canal?

Easy
A Nationalization
B Colonized
C Privatization
D None of these
Major Airports PPSC 2022

Correct Answer: A

Nationalization is the correct factual response to “In 1956 Abdul Jamal Nasir did what to Suez Canal”.

Q56.After US withdrawal from Afghanistan which country proposed to take over the Kabul airport security?

Easy
A Russia
B Iran
C Turkey
D None of these
Major Airports PPSC 2022

Correct Answer: C

Turkey is the correct factual response to “After US withdrawal from Afghanistan which country proposed to take over the Kabul airport security”.

Q57.What is the new name of Kashmir Highway?

Easy
A Ladakh Highway
B Srinagar Highway
C Poonch Highway
D None of these
Major Airports PPSC 2022

Correct Answer: B

The new name of Kashmir Highway is Srinagar Highway.

Q58.What is the new name of Kashmir Highway

Easy
A Ladakh Highway
B Srinagar Highway
C Poonch Highway
D None of these
Major Airports PMS 2022

Correct Answer: B

The new name of Kashmir Highway is Srinagar Highway.

Q59.Karakoram Highway Between Pak and China was completed in

Easy
A 1975
B 1976
C 1977
D 1978
Major Airports PMS 2022

Correct Answer: D

1978 is the correct factual response to “Karakoram Highway Between Pak and China was completed in”.

Q60.Karakoram Highway is denoted by

Easy
A N-25
B N-35
C N-75
D None of these
Major Airports PPSC 2022

Correct Answer: B

N-35 is the correct factual response to “Karakoram Highway is denoted by”.