Showing 41–60 of 112

Q41.When was the Pak-china Economic Corridor Secretariat inaugurated in Islamabad:

Easy
A 20 April 2013
B 24 April 2014
C 27 August 2013
D 29 August 2016
Economic Terms PPSC 2024

Correct Answer: C

Q42.India's national song 'Vande Matram' is a part of which of the following novels of Bankim Chandra Chattopadhyay?

Easy
A Anandamath
B Bankim Rachnabali
C Rajisma
D None of these
Economic Terms PPSC 2024

Correct Answer: A

Q43.NBA stands for ?

Easy
A Net Banking Area
B National Board of Agriculture
C National Basketball Association
D None of these
Economic Terms PPSC 2024

Correct Answer: C

Q44.Effective lesson plan is useful for.

Easy
A Social sciences
B Physical sciences
C Economics
D None of these
Economic Terms PPSC 2023

Correct Answer: A

Q45.Guarantee made by company bank to foreign bank for import is called:

Easy
A Letter of assurance
B Letter of credit
C Deferred payment letter
D None of these
Economic Terms PPSC 2023

Correct Answer: B

Q46.Which factor has been the most rapidly changing component in an organization's general enviroment in the past quarter-century:

Easy
A Global
B Social
C Technological
D Economic
Economic Terms PPSC 2023

Correct Answer: C

Q47.Bank pass book is also known as:

Easy
A Bank Book
B Bank Account
C Bank column
D Bank statement
Economic Terms PPSC 2023

Correct Answer: D

Q48.Bank overdraft is a ____________.

Easy
A Current liability
B Contingent liability
C Current asset
D None of these
Economic Terms PPSC 2023

Correct Answer: A

Q49.Microeconomics theory is also known as:

Easy
A Price theory
B Surety theory
C Capital consumption theory
D None of these
Economic Terms PPSC 2023

Correct Answer: A

Q50.A nationwide electronic funds transfer network which enables participating banksfincial institutions to distribute electronic credit and debit entries to bank accounts and to settle such entries is termed as :

Easy
A Clearing bank
B Clearing House
C Clearing Cheque
D Certificate of Deposits
Economic Terms PPSC 2023

Correct Answer: B

Q51.Stock exchange is known as market for securities.

Easy
A Primary Market
B Secondary Market
C Capital Market
D Service value and monetary cost
Economic Terms PPSC 2023

Correct Answer: B

Q52.SEZ stands for?

Easy
A Special Extra Zila
B Special Economic Zone
C Specific Export Zone
D Singapore Export Zone
Economic Terms PPSC 2023

Correct Answer: B

Q53.The city constructed on the bank of the river Tigris is

Easy
A Basra
B Najaf
C Tehran
D Baghdad
Economic Terms PPSC 2023

Correct Answer: D

Q54.Find the relationship similar to Errors: Inexperience

Easy
A Skill :Mistakes
B Training: Economy
C News: Publication
D Losses: Carelessness
Economic Terms PPSC 2020

Correct Answer: D

Q55.Vienna city is located on the bank of river:

Easy
A Danube
B Seine
C Rhine
D Elbe
Economic Terms PPSC 2020

Correct Answer: A

Q56.'Grameen Bank' a pioneer in the field of microfinance, was the brainchild of:

Easy
A Dr. Riaz Rahman
B Fazle Hussain Abid
C Dr. Muhammad Salman Rahman
D Prof. Muhammad Younus
Economic Terms PPSC 2020

Correct Answer: D

Q57.Regional Cooperation for Development was renamed in 1985?

Easy
A Economic Development Organization
B Economic Cooperation Organization
C Economic Cooperative Organization
D None of these
Economic Terms PPSC 2020

Correct Answer: B

Q58.Which among the following is correct combination of all three economic growth Indicators?

Easy
A Consumption, Investment, Saving
B Capital, Industry, Agriculture
C Investment, saving, capital
D None of these
Economic Terms PPSC 2020

Correct Answer: D

Q59.Agra city is situated on the bank of River.

Easy
A Ganga
B Brahmaputra
C Yamna
D None of these
Economic Terms PPSC 2020

Correct Answer: C

Q60.In banks, the data on cheques is read by in following device:

Easy
A OCR
B OMR
C MICR
D Bar-code reader
Economic Terms PPSC 2020

Correct Answer: C