Showing 41–52 of 52

Q41.For how many years does the reign of rightly guided Caliph prolonged?

Easy
A 20 years
B 30 years
C 14 years
D None of these
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2022

Correct Answer: B

30 years is the correct factual response to “For how many years does the reign of rightly guided Caliph prolonged”.

Q42.In Objective resolution of 1949 sovereignty belongs to:___

Easy
A Parliament
B ALLAH
C Khalifa
D None of these
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2022

Correct Answer: B

In Objective resolution of 1949 sovereignty belongs to:ALLAH.

Q43.Al Mansoor Abbasid Caliphate was brother of

Easy
A Abu Haider
B Abu jaffar
C Abbas Al Saffah
D None of these
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2022

Correct Answer: C

Abbas Al Saffah is the correct factual response to “Al Mansoor Abbasid Caliphate was brother of”.

Q44.Hazrat Khawaja Bakhtiar Kaki RA was disciple and Khalifa of :

Easy
A Baba Fareed
B Moinuddin Chisti
C Bulleh Shah
D None of these
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2022

Correct Answer: B

Moinuddin Chisti is the correct factual response to “Hazrat Khawaja Bakhtiar Kaki RA was disciple and Khalifa of :”.

Q45.Which Caliph has short tenure:

Easy
A Hazrat Ali RA
B Hazrat Abu Bakar (R.A)
C Hazrat Usman ( R.A )
D None of these
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2022

Correct Answer: B

Hazrat Abu Bakar (R.A) is the correct factual response to “Which Caliph has short tenure:”.

Q46.For how many years does the reign of rightly guided Caliph prolonged:

Easy
A 30 years
B 20 year
C 14 year
D None of these
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2022

Correct Answer: B

20 year is the correct factual response to “For how many years does the reign of rightly guided Caliph prolonged:”.

Q47.When did Hazrat Ali (R.A) become Caliph?

Easy
A 30 AH
B 31 AH
C 35 AH
D 37 AH
Khulafa-e-Rashideen PMS 2019

Correct Answer: C

Hazrat Ali (R.A.) became the fourth Rightly Guided Caliph in 35 AH after the martyrdom of Hazrat Usman (R.A.). His caliphate was marked by major internal political conflict in the early Muslim community.

Q48.Who founded the Umayyad dynasty?

Easy
A Ameer Muavia
B Marwan Bin Hakam
C Walid bin Abdul Malik
D None of these
Umayyads PPSC 2021

Correct Answer: A

Ameer Muawiya founded the Umayyad Dynasty.

Q49.How long did the caliphate of Hazrat Umar (RA) last?

Easy
A 10 year 6 Month
B 8 years
C 7 years
D None of these
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2021

Correct Answer: A

Hazrat Umar (RA)'s caliphate lasted approximately 10 years and 6 months.

Q50.Who was the first Umayyad ruler of Muslim Spain?

Easy
A Abdur Rahman I
B Abdur Rahman II
C Abdur Rahman Third
D None of these
Umayyads PPSC 2021

Correct Answer: C

Abdur Rahman III (Abdur Rahman the Third) was the first Umayyad ruler in Spain to formally claim the title of Caliph.

Q51.What was the reign period of Hisham ibn Abd al-Malik?

Easy
A 15 years
B 19 years
C 22 years
D None of these
Umayyads PPSC 2021

Correct Answer: B

Caliph Hisham Bin Abdul Malik ruled for about 19 years.

Q52.Which Turkish leader abolished the caliphate?

Easy
A Mustafa Kamal Ataturk
B Sultan Abdul Majeed
C Mustafa Jamal Ataturk
D None of these
Ottoman Empire PPSC 2021

Correct Answer: A

Mustafa Kemal Atatürk formally abolished the Ottoman Caliphate in 1924.