FILTER BY SUBTOPIC

Showing 601–620 of 748

Q601.Organization of Islamic Cooperation has how many members:

Easy
A 55
B 57
C 59
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

The OIC has 57 member states.

Q602.A Student obtain 75%,80% and 85% in three subjects, if the marks of another subject are added then the number can not be less than

Medium
A 0.6
B 0.7
C 0.8
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: A

For the overall average not to fall below the current minimum trend, the 4th subject's percentage cannot be less than 60% per the answer key.

Q603.If X % of 25/2 is 150 then the value of "X" is

Medium
A 1000
B 1200
C 1400
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

(X/100)×12.5 = 150 → X = 15000/12.5 = 1200.

Q604.Three Fourth of number is 60 more than its third number. The number is:

Medium
A 60
B 144
C 120
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

(3/4)x - (1/3)x = 60 → (5/12)x = 60 → x = 144.

Q605.If 2/3 of A is 75% of B=0.6 of C then A:B:C is:

Medium
A 3:04:05
B 9:08:10
C 9:11:14
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

(2/3)A = (3/4)B = (3/5)C. Setting this common value=k: A=1.5k, B=(4/3)k, C=(5/3)k → ratio simplifies to 9:8:10.

Q606.International Federation of Journalist ranked Pakistan for dangerous country:

Easy
A 4th
B 5th
C 6th
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

Pakistan was ranked among the 5th most dangerous countries for journalists by the IFJ in relevant reporting.

Q607.4.036 divide by 0.04=

Medium
A 10.9
B 100.9
C 109
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

4.036 / 0.04 = 100.9.

Q608.If 3^(x+3)+7=250 then x is

Medium
A 2
B 3
C 4
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: A

3^(x+3) = 243 = 3^5, so x+3=5, giving x=2.

Q609.How many countries participated in "Aman Naval Exercise" in 2021 with their warships aircrafts and special operation forces inPakistan?

Easy
A 44
B 45
C 46
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

45 countries participated in the 2021 Aman Naval Exercise.

Q610.The salaries of A, B and C are in the ratio 1.3 if the salaries are increased by 5%, 10% and 15% respectively, then the increased salaries will be in the ratio?

Medium
A 21 66 92
B 18 53 87
C 32 67 93
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: A

Applying the respective percentage increases to the base ratio produces the new ratio matching option (A) per the answer key.

Q611.The average of five numbers is 27 If one number is excluded, the average becomes 25 The excluded number is

Easy
A 35
B 40
C 45
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: A

Sum of 5 = 135. Sum of remaining 4 = 100. Excluded number = 135-100 = 35.

Q612.There are two sections A and B of a class. consisting of 36 and 44 students respectively the average weight of section A is 40kg and that of section B is 35kg, find the average weight of the whole class?

Medium
A 37 kg
B 37.25 kg
C 37.5 kg
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

Total weight = 36×40 + 44×35 = 1440+1540 = 2980. Average = 2980/80 = 37.25 kg.

Q613.Three-fourth of a number is 60 more than its one-third. The number is

Medium
A 120
B 135
C 144
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: C

(3/4)x - (1/3)x = 60 → (5/12)x = 60 → x = 144.

Q614.The cost of a car is 400% greater than the cost of a bike. If there is an increase in the cost of the car is 15% and that of bike 20%. Then the total increase in the cost of the 5 cars and 10 bikes is

Medium
A 0.1442857142857143
B 0.15428571428571428
C 0.16428571428571428
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: C

Let bike=1, car=5. 5 cars+10 bikes original=25+10=35. Increase=5×5×0.15+10×1×0.20=3.75+2=5.75. Percent increase=5.75/35×100≈16 3/7%.

Q615.A School has four classes. They are 10,20,30 and 40 respectively. Students Pass percentage is 20%; 30%,60% and 100%. What is the percentage of entire school.

Medium
A 0.46
B 0.66
C 0.86
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

Passed students = 2+6+18+40 = 66 out of 100 total students = 66%.

Q616.Allama Iqbal died on:

Medium
A 4/21/1938 12:00:00 AM
B 3/21/1938 12:00:00 AM
C 5/21/1938 12:00:00 AM
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: A

Allama Muhammad Iqbal passed away on 21 April 1938.

Q617.The United Nations was founded on:

Medium
A 10/24/1945 12:00:00 AM
B 5/24/1945 12:00:00 AM
C 9/24/2026 12:00:00 AM
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: A

The United Nations was officially founded on 24 October 1945.

Q618.The Crimean Peninsula was annexed by the Russian Federation in:

Easy
A 2013
B 2014
C 2015
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

Russia annexed the Crimean Peninsula in 2014.

Q619.How much livestock contributed in GDP?

Medium
A 0.07
B 0.09
C 0.11
D 0.14
Other PPSC 2021

Correct Answer: D

The livestock sector contributes around 14% (roughly 60% of agriculture's share) to Pakistan's GDP.

Q620.If A and B are in the ratio of 3:4 and the ratio of B and C is 12:13 then A and C will be the ratio of:

Medium
A 9:13:00
B 12:17:00
C 8:11:00
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: A

A:B=3:4=9:12, B:C=12:13. Combined A:B:C=9:12:13, so A:C=9:13.