FILTER BY SUBTOPIC

Showing 661–680 of 1395

Q661.Persistance of vision is the principle behind?

Easy
A Camera
B Spectroscope
C Cinema
D Periscope
Other PPSC

Correct Answer: C

Persistance of vision is the principle behind: Cinema. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q662.pH value of water is ____?

Easy
A 5
B 5-6
C 8.7-10.5
D 6.5-8.5
Other PPSC

Correct Answer: D

PH value of water is 6.5-8.5. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q663.Photography works by?

Easy
A Capturing the souls of the objects being photographed
B Capturing light reflected from the objects being photographed
C Both A & B
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: B

Photography works by: Capturing light reflected from the objects being photographed. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q664.Pig iron is also called____?

Easy
A Cast iron
B Steel
C Wrought iron
D Stainless steel
Other PPSC

Correct Answer: A

Pig iron is also called Cast iron. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q665.Place directly above focus on Earth’s surface is known as ____?

Easy
A Strike
B Comma
C Epicenter
D Origin
Other PPSC

Correct Answer: C

Place directly above focus on Earth’s surface is known as Epicenter. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q666.Places where the temperature of air is above freezing point of the water, the precipitation will be in the form of ____ ?

Easy
A Hailstorms
B Thunders
C Rain
D Lightning
Other PPSC

Correct Answer: C

Places where the temperature of air is above freezing point of the water, the precipitation will be in the form of Rain. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q667.Places where the temperature of air is below freezing point of the water, the precipitation will be in the form of ____ ?

Easy
A Snow
B Lightning
C Hailstorms
D Thunders
Other PPSC

Correct Answer: A

Places where the temperature of air is below freezing point of the water, the precipitation will be in the form of Snow. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q668.Plant have ____ while animals lack it.

Easy
A starch
B cellulose
C protein
D fat
Other PPSC

Correct Answer: B

Plant have cellulose while animals lack it. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q669.Plasmids are most often found in:

Easy
A Bacteria
B Virus
C Fungi
D Viroid
Other PPSC

Correct Answer: A

Plasmids are most often found in: Bacteria. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q670.Pluviometer measures ____?

Easy
A Wind
B Strength of Plywood
C Rainfall
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: C

Pluviometer measures Rainfall. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q671.Pollutants that are introduced into the environment by human activity are called as ____?

Easy
A Qualitative pollutants
B Quantitative pollutants
C Anthropogenic pollutant
D All of Above
Other PPSC

Correct Answer: C

Pollutants that are introduced into the environment by human activity are called as Anthropogenic pollutant. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q672.Potassium meta-bisulphite is used as a food preservative for?

Easy
A Squash
B Tomato Ketchup
C Fruit Juices
D Pickles
Other PPSC

Correct Answer: C

Potassium meta-bisulphite is used as a food preservative for: Fruit Juices. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q673.Potassium nitrate is used in____?

Easy
A Medicine
B Fertilizer
C Salt
D Glass
Other PPSC

Correct Answer: B

Potassium nitrate is used in Fertilizer. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q674.Pregnancy time period of mice” is ____?

Easy
A 2 weeks
B 2.5 weeks
C 3 weeks
D 4 weeks
Other PPSC

Correct Answer: C

Pregnancy time period of mice” is 3 weeks. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q675.Pressure is measured by____?

Easy
A barometer
B Voltmeter
C Lactometer
D Ammeter
Other PPSC

Correct Answer: A

Pressure is measured by barometer. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q676.Primary cosmic rays are composed largely of very fast____?

Easy
A Protons
B Neutrons
C Electrons
D Gamma rays
Other PPSC

Correct Answer: A

Primary cosmic rays are composed largely of very fast Protons. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q677.Proteins are made up of ____?

Easy
A Polynucleotide
B Polypeptide
C Oxyacetylene
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: B

Proteins are made up of Polypeptide. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q678.Proton number is denoted by symbol ____ ?

Easy
A M
B Z
C P
D A
Other PPSC

Correct Answer: B

Proton number is denoted by symbol Z. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q679.PVC is obtained by the polymerisation of?

Easy
A Propane
B Vinyl chloride
C Styrene
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: B

PVC is obtained by the polymerisation of: Vinyl chloride. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q680.Quality rating of deisel is called?

Easy
A Octane
B Cetane
C Protane
D Butane
Other PPSC

Correct Answer: B

Quality rating of deisel is called: Cetane. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.