FILTER BY SUBTOPIC

Showing 701–720 of 1395

Q701.Rusting of Iron involves____?

Easy
A Reduction
B Oxidation
C Decomposition
D Displacement
Other PPSC

Correct Answer: B

Rusting of iron is an oxidation process. Iron loses electrons while reacting with oxygen and moisture, forming hydrated iron oxides known as rust.

Q702.Saccharine is made up of ____?

Easy
A Toluene
B Phenol
C Propane
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: A

Saccharine is made up of Toluene. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q703.Safe moisture content for the storage of cereals is?

Easy
A 10%
B 14%
C 16%
D 17%
Other PPSC

Correct Answer: B

Safe moisture content for the storage of cereals is 14%. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q704.Saffron is obtained from which among the following parts of the plant ____?

Easy
A Anther
B Stigma
C Stamen
D Pollen
Other PPSC

Correct Answer: B

Saffron is obtained from which among the following parts of the plant Stigma. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q705.Sagittarius-A, the Blackhole at the centre of the Milky Way Galaxy is at a distance of____?

Easy
A 25500 Lightyears
B 24500 Lightyears
C 23640 Lightyears
D 25640 Lightyears
Other PPSC

Correct Answer: D

Sagittarius-A, the Blackhole at the centre of the Milky Way Galaxy is at a distance of 25640 Lightyears. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q706.Salinization is ____?

Easy
A Accumulation of salts in water
B Accumulation of salts in soil
C Accumulation of salts in body
D Accumulation of salts in animals
Other PPSC

Correct Answer: B

Salinization is Accumulation of salts in soil. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q707.Saliva contains____?

Easy
A Amylases
B Bite
C Trypsin
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: A

Saliva contains Amylases. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q708.Saliva helps in the digestion of?

Easy
A Starch
B Proteins
C Lipids
D Fats
Other PPSC

Correct Answer: A

Saliva helps in the digestion of: Starch. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q709.Scalding with steam is more severe than scalding by boiling water because____?

Easy
A Steam can penetrate the skin
B Steam is at a higher temperature
C Steam contains more energy than boiling water
D Steam is at a higher pressure
Other PPSC

Correct Answer: C

Scalding with steam is more severe than scalding by boiling water because Steam contains more energy than boiling water. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q710.Science is derived from Latin word scientia” which means____?

Easy
A Reasoning
B Logic
C Knowledge
D Life
Other PPSC

Correct Answer: C

Science is derived from Latin word scientia” which means Knowledge. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q711.Science which deals with the position and movement of heavenly bodies ?

Easy
A Astrophysics
B Astronomy
C Astrology
D Astronautics
Other PPSC

Correct Answer: B

Science which deals with the position and movement of heavenly bodies: Astronomy. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q712.Scientific Name of Human is____?

Easy
A Homo sapiens
B Mono sapiens
C Bio sapiens
D Cosmopolitan
Other PPSC

Correct Answer: A

Scientific Name of Human is Homo sapiens. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q713.Scientific study of the Algae is known as ____?

Easy
A Phycology
B Pomology
C Oneriology
D Trichology
Other PPSC

Correct Answer: A

Scientific study of the Algae is known as Phycology. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q714.Sea water (Salt water) freezes at ?

Easy
A Same temperature as fresh water.
B Slightly higher temperatures than fresh water.
C Slightly higher temperature than fresh water.
D Sea water does not freeze
Other PPSC

Correct Answer: C

Salt water freezes at a slightly lower temperature than fresh water. Dissolved salts depress the freezing point by interfering with the formation of the ice crystal structure.

Q715.Second name of ethyl alcohol is____?

Easy
A Ethene
B Ethanol
C Propyle
D none
Other PPSC

Correct Answer: B

Second name of ethyl alcohol is Ethanol. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q716.Sedimentary rocks are formed by natural process known as ?

Easy
A Lithification
B Rejuvenation
C Hydration
D Peroxidation
Other PPSC

Correct Answer: A

Sedimentary rocks are formed by natural process known as: Lithification. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q717.Seed Coat is also called ____?

Easy
A Radical
B Testa
C Tegmen
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: B

Seed Coat is also called Testa. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q718.Segmented Worms take breath through:____?

Easy
A Mouth
B Nose
C Moist Skin
D Head
Other PPSC

Correct Answer: C

Segmented Worms take breath through: Moist Skin. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q719.Select the arrangement of electromagnetic radiation which starts with the lowest energy and increases to greatest energy?

Easy
A radio, visible, infrared, ultraviolet, x-ray, gamma ray
B radio, infrared, visible, x-ray, gamma ray, ultraviolet
C visible, radio, infrared, ultraviolet, x-ray, gamma ray
D radio, infrared, visible, ultraviolet, x-ray, gamma ray
Other PPSC

Correct Answer: D

Select the arrangement of electromagnetic radiation which starts with the lowest energy and increases to greatest energy: radio, infrared, visible, ultraviolet, x-ray, gamma ray. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q720.Sensitive layer of the eye is?

Easy
A Choriods
B Sclerotic
C Retina
D Cornea
Other PPSC

Correct Answer: C

Sensitive layer of the eye is Retina. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.