FILTER BY SUBTOPIC

Showing 721–740 of 1395

Q721.Sensory neurons carry message towards ?

Easy
A Muscle
B Muscles and Glands
C Sense and Organs
D Brain and Spinal Cord
Other PPSC

Correct Answer: D

Sensory neurons carry message towards: Brain and Spinal Cord. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q722.Sericulture is the study of which discipline ?

Easy
A silk production
B milk Production
C honey production
D forest timber production
Other PPSC

Correct Answer: A

Sericulture is the study of which discipline: silk production. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q723.Short sightedness is due to____?

Easy
A Shifting of the iris
B Elongation of eyeballs
C Weakening of the retina
D Weaker muscles
Other PPSC

Correct Answer: B

Short sightedness is due to Elongation of eyeballs. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q724.Short-sight defect could be corrected by a ____ lens?

Easy
A concave lens
B convex lens
C converging lens
D none of these
Other PPSC

Correct Answer: A

Short-sight defect could be corrected by a concave lens lens. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q725.Short-sightedness can be corrected by using ____?

Easy
A Convex lens
B Concave lens
C Convex-concave lens
D Concave-convex lens
Other PPSC

Correct Answer: B

Short-sightedness can be corrected by using Concave lens. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q726.Silicon is an example of ____?

Easy
A No-conductor
B Semiconductor
C Super Conductor
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: B

Silicon is an example of Semiconductor. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q727.Silver fish is the name of____?

Easy
A Insect
B Fish
C Bird
D Mammal
Other PPSC

Correct Answer: A

Silver fish is the name of Insect. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q728.Skin has ____ layers?

Easy
A One
B Two
C Three
D Four
Other PPSC

Correct Answer: C

Skin has Three layers. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q729.Skin is ____ thick?

Easy
A 2mm
B 2cm
C 3mm
D 3cm
Other PPSC

Correct Answer: A

Skin is 2mm thick. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q730.Sleeping sickness in the natives of Africa is caused by____?

Easy
A Trichomonas
B Giardia
C Leishmania
D Trypanosoma
Other PPSC

Correct Answer: D

Sleeping sickness in the natives of Africa is caused by Trypanosoma. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q731.Smallest animal is ____?

Easy
A Skunk
B Gorilla
C Tiger
D Cat
Other PPSC

Correct Answer: A

Smallest animal is Skunk. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q732.Smallpox was eradicated in 1970s. What was the ‘great pox’ which remains active?

Easy
A Bubonic plague
B Syphilis
C Measles
D
Other PPSC

Correct Answer: B

Smallpox was eradicated in 1970s. What was the ‘great pox’ which remains active: Syphilis. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q733.Smoke is an solution of ____?

Easy
A Solid in solid
B Solid in liquid
C Solid in gas
D Gas in gas
Other PPSC

Correct Answer: C

Smoke is an solution of Solid in gas. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q734.Soap and detergents remove the dirt from clothes due to____?

Easy
A Osmosis
B Capillary action
C Lowering of interfacial tension
D Diffusion
Other PPSC

Correct Answer: C

Soap and detergents remove the dirt from clothes due to Lowering of interfacial tension. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q735.Sodium Carbonate is commonly called ____?

Easy
A Plaster of Paris
B Washing Soda
C Common Salt
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: B

Sodium Carbonate is commonly called Washing Soda. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q736.Sodium carbonate is produced by____?

Easy
A haber process
B Amonia solvay process
C decons process
D lead chamber process
Other PPSC

Correct Answer: B

Sodium carbonate is produced by Amonia solvay process. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q737.Some objects from the Kuiper belt are classified as plutoids” and include?

Easy
A Pluto, Eris, and Ceres
B Pluto, Bris, and Teres
C Pluto, Eris, and Ceres
D Yeres, Teres, Ceres
Other PPSC

Correct Answer: C

Some objects from the Kuiper belt are classified as plutoids” and include: Pluto, Eris, and Ceres. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q738.SONAR is based on the principle of____?

Easy
A Echo
B reverberation
C resonance
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: A

SONAR is based on the principle of Echo. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q739.Sound of frequency below 20 Hz is:____?

Easy
A Audiosonic
B Infrasonic
C Ultrasonic
D Supersonic
Other PPSC

Correct Answer: B

Sound of frequency below 20 Hz is: Infrasonic. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q740.Sound travels about ____times faster in water than in air.

Easy
A 2
B 3
C 4
D 5
Other PPSC

Correct Answer: C

Sound travels about 4 times faster in water than in air. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.