FILTER BY SUBTOPIC

Showing 741–760 of 1395

Q741.Sound travels in air at an average speed of nearly____ ?

Easy
A 1257 miles per hour
B 755 miles per hour
C 330 miles per hour
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: B

Sound travels in air at an average speed of nearly 755 miles per hour. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q742.Sound travels____ in solid materials then liquid?

Easy
A Constant
B Slowest
C Fastest
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: C

Sound travels Fastest in solid materials then liquid. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q743.Sound waves are ____ waves.

Easy
A Transverse
B Electromagnetic
C Longitudinal
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: C

Sound waves are Longitudinal waves. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q744.Speed of object in one direction is called___?

Easy
A Velocity
B Acceleration
C Space
D Temperature
Other PPSC

Correct Answer: A

Speed of object in one direction is called Velocity. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q745.Speed of sound in air is ____km/h?

Easy
A 1347
B 243
C 1235
D 1495
Other PPSC

Correct Answer: C

Speed of sound in air is 1235 km/h. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q746.speed of sound in dry air at 20 °C is____?

Easy
A 353 m/s
B 345 m/s
C 343 m/s
D none of them
Other PPSC

Correct Answer: C

Speed of sound in dry air at 20 °C is 343 m/s. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q747.Speed of sound in water at 20 °C is____?

Easy
A 1450 m/s
B 1474 m/s
C 1498 m/s
D 1500+ m/s
Other PPSC

Correct Answer: B

Speed of sound in water at 20 °C is 1474 m/s. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q748.Spinal card controls all ____?

Easy
A Sexual activities
B Thinking activities
C Reflex activities
D none
Other PPSC

Correct Answer: C

Spinal card controls all Reflex activities. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q749.Stars in the sky appear to twinkle due to ____?

Easy
A a series of refractions
B a series of reflections
C a surface tension phenomenon
D multiple diminishing brightness
Other PPSC

Correct Answer: A

Stars in the sky appear to twinkle due to a series of refractions. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q750.State of matter which has definite shape and volume is called ____?

Easy
A Liquid
B Gas
C Solid
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: C

State of matter which has definite shape and volume is called Solid. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q751.Steam Turbine was introduce by ____ ?

Easy
A C.A. Parson
B Orwill Right
C Arkwright
D Alexander son
Other PPSC

Correct Answer: A

Steam Turbine was introduce by C. A. Parson. Parson. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q752.Steering of a car involves?

Easy
A A single force
B Two forces acting in the same direction
C Two forces acting along different lines and in opposite direction.
D A pair of forces acting along the same line and in opposite direction
Other PPSC

Correct Answer: D

Steering of a car involves: A pair of forces acting along the same line and in opposite direction. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q753.Stomach stores the ____?

Easy
A enzime
B Food
C hcl
D None of These
Other PPSC

Correct Answer: B

Stomach stores the Food. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q754.Stratosphere is present at an altitude between ____.

Easy
A 15 km and 35 km
B 17 km and 35 km
C 18 km and 35 km
D 19 km and 35 km
Other PPSC

Correct Answer: A

Stratosphere is present at an altitude between 15 km and 35 km. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q755.Stripes on each side of Grévy’s Zebra” is about____?

Easy
A 20+
B 30+
C 80+
D 36+
Other PPSC

Correct Answer: C

Stripes on each side of Grévy’s Zebra” is about 80+. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q756.Study of Aging” is called ____?

Easy
A Gerontology
B Hstologyh
C Pysiology
D Anthropology
Other PPSC

Correct Answer: A

Study of Aging” is called Gerontology. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q757.Study of culture is called?

Easy
A Odology
B Anthropology
C Ornithology
D Psychology
Other PPSC

Correct Answer: B

Study of culture is called: Anthropology. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q758.Study of current and past landscapes formation is known as____?

Easy
A Morphology
B Aero logy
C Geo-morphology
D Biology
Other PPSC

Correct Answer: C

Study of current and past landscapes formation is known as Geo-morphology. The effect results from the movement of charge or the interaction of electric and magnetic fields.

Q759.Study of energy production in living bodies is called____?

Easy
A Biology
B Biomechanics
C Bioenergetics
D Aerodynamics
Other PPSC

Correct Answer: C

Study of energy production in living bodies is called Bioenergetics. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q760.Study of fruit is called ____?

Easy
A Pomology
B Plriculture
C Sericulture
D Apiculture
Other PPSC

Correct Answer: A

Study of fruit is called Pomology. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.