Showing 61–80 of 231

Q61.World Environment Day is celebrated each year on ______ June.

Medium
A 5
B 6
C 7
D None of these
UN CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: 5.

Q62.The UN Sustainable Development Goals are intended to be achieved by:

Medium
A 2030
B 2035
C 2040
D None of these
UN CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: 2030.

Q63.How many countries are declared nuclear powers?

Medium
A 7
B 8
C 9
D None of these
UN CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: 9.

Q64.Which is the smallest country in the world?

Medium
A Vatican City
B Maldives
C Monaco
D None of these
UN CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: Vatican City.

Q65.Who is the founder of Wikipedia?

Medium
A Julian Assange
B Jimmy Wales
C Bill Gates
D None of these
UN CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Jimmy Wales.

Q66.______ is known as the land of the rising sun.

Medium
A Japan
B Norway
C Kenya
D None of these
UN CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: Japan.

Q67.COP26 was held in which country?

Medium
A UK
B USA
C France
D None of these
UN CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: UK.

Q68.SAARC stands for:

Medium
A South Asian Association for Regional Corporation
B South Asian Association for Regional Cooperation
C South Asian Association for Regional Council
D None of these
UN CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: South Asian Association for Regional Cooperation.

Q69.OIC stands for:

Medium
A Organization of Islamic Conference
B Organization of Islamic Countries
C Organization of Islamic Cooperation
D None of these
UN CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Organization of Islamic Cooperation.

Q70.The author of "Governing the Ungovernable" is:

Medium
A Shuja Nawaz
B Ishrat Hussain
C Hassan Askari
D None of these
UN CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Ishrat Hussain.

Q71.Which African country recently joined the BRICS alliance?

Medium
A Egypt
B Nigeria
C South Africa
D Kenya
UN FPSC 2026

Correct Answer: A

Egypt officially joined BRICS starting January 2024, with full participation in 2025 (FPSC 2025).

Q72.The headquarters of the Asian Development Bank (ADB) is located in:

Medium
A Jakarta, Indonesia
B Manila, Philippines
C Tokyo, Japan
D Beijing, China
World Bank FPSC 2026

Correct Answer: B

Located in Metro Manila, Philippines, established in 1966 (FPSC 2026).

Q73.Including the 2025-2026 term, how many times has Pakistan been elected as a UNSC non-permanent member?

Medium
A 5 times
B 6 times
C 7 times
D 8 times
UN FPSC 2026

Correct Answer: D

Pakistan's 8th term on the UNSC was elected for 2025-2026 (FPSC 2026).

Q74.Which country officially became the 32nd member of NATO in 2024?

Medium
A Finland
B Sweden
C Ukraine
D Georgia
UN FPSC 2026

Correct Answer: B

Sweden joined NATO in March 2024 following Finland (FPSC 2025).

Q75.Which international trade organization succeeded the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) in 1995?

Medium
A World Bank
B World Trade Organization (WTO)
C International Monetary Fund
D UNCTAD
WTO FPSC 2025

Correct Answer: B

Correct Answer: World Trade Organization (WTO). The WTO officially commenced operations on January 1, 1995, under the Marrakesh Agreement, replacing GATT.

Q76.United Nations has done nothing for the people of Kashmir?

Easy
A United Nations does nothing
B United Nations has done nothing for the people of Kashmir
C United Nations have done nothing
D United Nations did nothing
UN PPSC 2025

Correct Answer: B

Q77.When did the United Nations grant observer status to the Palestine Liberation Organization?

Easy
A 1981
B 1967
C 1973
D 1974
UN PPSC 2025

Correct Answer: D

Q78.NATO have how many members?

Easy
A 35
B 29
C 30
D 32
UN PPSC 2025

Correct Answer: D

Q79.Globalization is often led by the P5 permanent members of the United Nations Security Council. Which of the following countries are part of the P5?

Easy
A India, Brazil, Russia, United States, Japan
B Germany, France, United States, China, United Kingdom
C China, India, Japan, Brazil, Germany
D China, France, Russia, United Kingdom, United States
UN PPSC 2025

Correct Answer: D

Q80.In which year ISAF authorized by UN security Council to maintain peace in Afghanistan established?

Easy
A 2001
B 2002
C 2003
D 2004
UN PPSC 2025

Correct Answer: A