Showing 61–80 of 83

Q61.The light of distant stars is affected by ____ ?

Easy
A The earth’s atmosphere
B Interstellar dust
C both A and B
D None of these
Weather PPSC

Correct Answer: C

The light of distant stars is affected by both an and B. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q62.The lowest region of the earth’s atmosphere comes between the earth and stratosphere. what is this region’s name?

Easy
A Ionosphere
B Troposphere
C Stratosphere
D Mesosphere
Weather PPSC

Correct Answer: B

The lowest region of the earth’s atmosphere comes between the earth and stratosphere. what is this region’s name: Troposphere. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q63.The main cause of floods in the river is____?

Easy
A Heavy snowfall
B Earthquakes
C Deforestation
D Construction of dams
Weather PPSC

Correct Answer: C

The main cause of floods in the river is Deforestation. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q64.The material that comes out of a volcano at the time of eruption is:

Easy
A Solid, liquid, gaseous
B Solid and liquid
C Solid and gaseous
D None of these
Weather PPSC

Correct Answer: A

The material that comes out of a volcano at the time of eruption is Solid, liquid, gaseous. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q65.The point that lies directly above the source of an earthquake is known as ____ ?

Easy
A Earthquake Center
B Epicenter
C Gravitational Center
D Geological Center
Weather PPSC

Correct Answer: B

The point that lies directly above the source of an earthquake is known as Epicenter. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q66.The point within the Earth where earthquakes originate is ____?

Easy
A Comma
B Origin
C Epicenter
D Focus
Weather PPSC

Correct Answer: D

The point within the Earth where earthquakes originate is Focus. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q67.The principal constituent of the atmosphere of the Earth is?

Easy
A Oxygen
B Carbon
C Hydrogen
D Nitrogen
Weather PPSC

Correct Answer: D

The principal constituent of the atmosphere of the Earth is Nitrogen. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q68.The process by which air flows from one location in the atmosphere to another is called ____?

Easy
A Convection
B Radiation
C Conduction
D Electromagnetic Induction
Weather PPSC

Correct Answer: A

The process by which air flows from one location in the atmosphere to another is called Convection. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q69.The severity of 2005 earthquake in Pakistan on Richter scale was ?

Easy
A 6.9
B 7.6
C 7.1
D none
Weather PPSC

Correct Answer: B

The severity of 2005 earthquake in Pakistan on Richter scale was 7.6. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q70.The sky appears blue because the earth’s atmosphere ____?

Easy
A Scatters blue light
B Reflects blue light
C Transmits blue light
D Has actual blue cover
Weather PPSC

Correct Answer: A

The sky appears blue because the earth’s atmosphere Scatters blue light. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q71.The study of the weather is called____?

Easy
A Meteorology
B Weatherology
C Ecology
D Geology
Weather PPSC

Correct Answer: A

The study of the weather is called Meteorology. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q72.Volcanoes are usually located on ____?

Easy
A Divergent plate boundaries
B Convergent plate boundaries
C Hotspots
D All of these
Weather PPSC

Correct Answer: D

Volcanoes are usually located on All of these. Each listed statement describes a valid part of the same concept, so they apply together.

Q73.Volcanoes can also be caused by ____ so called ‘hot spots’.

Easy
A Ash
B Gases
C Mantle Plumes
D None of these
Weather PPSC

Correct Answer: C

Volcanoes can also be caused by Mantle Plumes so called ‘hot spots’. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q74.Water vapour turns into clouds in the atmosphere when:

Easy
A It rains
B The temperature rise
C Dew point is reached
D Evaporation takes place
Weather PPSC

Correct Answer: C

Water vapour turns into clouds in the atmosphere when: Dew point is reached. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q75.Weather and climate are driven by what source(s) of energy ?

Easy
A Earth’s internal heat
B Solar radiation
C Gravity
D Both (a) and (c)
Weather PPSC

Correct Answer: B

Weather and climate are driven by what source(s) of energy: Solar radiation. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q76.Weather describe the condition of ____ at any one time.

Easy
A The earth
B The land surface
C The atmosphere
D The ionosphere
Weather PPSC

Correct Answer: C

Weather describes the condition of the atmosphere at a particular time. It includes temperature, humidity, wind, cloud cover, and precipitation.

Q77.what is the height of The atmosphere layer mesosphere?

Easy
A 85 km
B 50 km
C 40 km
D 10 km
Weather PPSC

Correct Answer: A

The height of The atmosphere layer mesosphere is 85 km. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q78.What kind of weathering takes place on the valley side above the surface of the glacier?

Easy
A Plucking
B Abrasion
C Chemical weathering
D Frost shattering
Weather PPSC

Correct Answer: D

What kind of weathering takes place on the valley side above the surface of the glacier: Frost shattering. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q79.Which among the following is the correct sequence of the various layers of the Atmosphere from the Earth’s surface?

Easy
A Ionosphere, Mesosphere, Stratosphere, Troposphere
B Mesosphere, Stratosphere, Ionosphere, Troposphere
C Troposphere, Stratosphere, Mesosphere, Ionosphere
D Troposphere, Ionosphere, Stratosphere, Mesosphere
Weather PPSC

Correct Answer: C

Troposphere, Stratosphere, Mesosphere, Ionosphere is among the following is the correct sequence of the various layers of the Atmosphere from the Earth’s surface. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q80.Which layer of the atmosphere lies close to the earth?

Easy
A Stratosphere
B Mesosphere
C Troposphere
D Thermosphere
Weather PPSC

Correct Answer: C

Troposphere is layer of the atmosphere lies close to the earth. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.