Showing 61–80 of 141

Q61.The theory of Expanding Universe was first propounded by____?

Easy
A Einstein
B Newton
C Galileo
D Hubble
SI Units PPSC

Correct Answer: D

Edwin Hubble's observations of galactic redshift in the 1920s led him to propose that the universe is expanding.

Q62.Who first measured the velocity of light?

Easy
A Einstein
B Newton
C Ole Roemer
D Galileo
SI Units PPSC

Correct Answer: C

Danish astronomer Ole Rømer was the first to measure the speed of light, in 1676, using observations of Jupiter's moons.

Q63.‘Bar’ is the unit of____?

Easy
A Temperature
B Heat
C Atmospheric pressure
D Current
SI Units PPSC

Correct Answer: C

The bar is a unit of pressure, roughly equal to atmospheric pressure at sea level.

Q64.1 BTU(British thermal unit) is equal to____?

Easy
A 955 joules
B 990 joules
C 1055 joules
D 1211 joules
SI Units PPSC

Correct Answer: C

One BTU (British Thermal Unit) is equal to approximately 1,055 joules of energy.

Q65.746 watts are equivalent to____?

Easy
A 1 Joule
B 1 erg
C 1HP
D 1 poise
SI Units PPSC

Correct Answer: C

746 watts is equivalent to 1 horsepower (HP), the standard conversion used in mechanics and engineering.

Q66.According to the definition of 1 KWh, a 100 watt bulb consumes one unit of electricity in____?

Easy
A 1 hours
B 5 hours
C 10 hours
D 15 hours
SI Units PPSC

Correct Answer: C

A 100-watt bulb uses 1 kWh (one 'unit') of electricity after running for 10 hours (100W × 10h = 1000Wh = 1kWh).

Q67.Analytical solutions to Quadratic equations were introduced by____?

Easy
A Al-Khawarzimi
B Al-haitham
C IsasacNewton
D Pythagoras
SI Units PPSC

Correct Answer: A

The 9th-century mathematician Al-Khwarizmi is credited with introducing systematic analytical (algebraic) solutions to quadratic equations.

Q68.BTU is a unit of____?

Easy
A Force
B Magnetic flux
C Energy
D None of these
SI Units PPSC

Correct Answer: C

BTU (British Thermal Unit) is a unit of heat energy.

Q69.Calculus was invented by____?

Easy
A Al-khawarzimi
B Pythagoras
C IsaaC Newton
D Al.kindi
SI Units PPSC

Correct Answer: C

Calculus is credited to Sir Isaac Newton (developed independently alongside Gottfried Leibniz).

Q70.Candela is the basic unit of____?

Easy
A luminous intensity
B heat producing value
C Thermodynamic temperature
D radioactive decay
SI Units PPSC

Correct Answer: A

The candela is the SI base unit of luminous intensity.

Q71.Curie is a unit of measuring the intensity of ____?

Easy
A Radioactivity
B Quantity of Heat
C Work or Energy
D Power
SI Units PPSC

Correct Answer: A

Curie is an unit of measuring the intensity of Radioactivity. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q72.Cusec is a unit of ____?

Easy
A Area
B Time
C Distance
D None of these
SI Units PPSC

Correct Answer: D

Cusec is an unit of None of these. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q73.Dioptre is a unit of measurement for ____ ?

Easy
A Current
B Lens
C Force
D Focal Length
SI Units PPSC

Correct Answer: B

Dioptre is an unit of measurement for Lens. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q74.Elephant” large unit of paper measurement equal to 28 by____

Easy
A 23 inches
B 25 inches
C 28 inches
D 31 inches
SI Units PPSC

Correct Answer: A

Elephant” large unit of paper measurement equal to 28 by 23 inches. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q75.Farad is the unit of____?

Easy
A inductance
B voltage
C capacitance
D None of these
SI Units PPSC

Correct Answer: C

Farad is the unit of capacitance. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q76.Fathom is the unit of measurement for____?

Easy
A Sound
B Depth
C Energy
D Time
SI Units PPSC

Correct Answer: B

Fathom is the unit of measurement for Depth. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q77.In BTU system, one BTU is equal to____?

Easy
A 2055 Joule
B 1155 Joule
C 2155 Joule
D 1055 joules
SI Units PPSC

Correct Answer: C

In BTU system, one BTU is equal to 2155 Joule. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q78.Kilowatt-hour is a unit of____?

Easy
A Power
B Electric Current
C Energy
D Time
SI Units PPSC

Correct Answer: C

Kilowatt-hour is an unit of Energy. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q79.Lux is a unit of ____?

Easy
A Luminous Flux
B Illumination
C Luminous Intensity
D Focus
SI Units PPSC

Correct Answer: B

Lux is an unit of Illumination. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q80.Newton metre is a unit of ____.

Easy
A Substance
B Length
C torque
D Work
SI Units PPSC

Correct Answer: C

Newton metre is an unit of torque. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.