Showing 61–80 of 342

Q61.Who is considered the author of the first history book?

Easy
A Euclid
B Aristotle
C Herodotus
D Caeser
United Nations PPSC 2024

Correct Answer: A

Q62.Who was the founder of Khairpur state?

Easy
A Mir Ali Murad Khan
B Mir Sohrab Khan
C Mir Sher Muhammad Khan
D Mir Muhammad Raza Khan
United Nations PPSC 2024

Correct Answer: B

Q63.Who wrote Tota Kahani?

Easy
A Bano Qudsia
B Ashfaq Ahmad
C Prem Chand
D Saadat Hassan Manto
United Nations PPSC 2024

Correct Answer: B

Q64.World's famous bridge "Golden Gate" is in ?

Easy
A Boston
B Austen
C San Francisco
D Seattle
United Nations PPSC 2024

Correct Answer: C

Q65.Who started the Faraizi Movement?

Easy
A Mulana Muhammad Ali Johar
B Haji Shariatullah
C Allama Iqbal
D Sir Agha Khan
United Nations PPSC 2023

Correct Answer: B

Q66.Who was the last governor of undivided Punjab?

Easy
A Abdul Rab Nishter
B Sir Evan Jenkins
C Dranxis Mudie
D Ghulam Muhammad
United Nations PPSC 2023

Correct Answer: B

Q67.Students are passive in:

Easy
A Project method
B Discovery
C Inquiry method
D Lecture method
United Nations PPSC 2023

Correct Answer: D

Q68.Intelligence is a possession of an individual who have the right to exercise it said by:

Easy
A Stedman Graham
B John Dewey
C Ralph Nader
D None of these
United Nations PPSC 2023

Correct Answer: B

Q69.TO determine objective of education which one is considered as basic source:

Easy
A Philosophy
B Psychology
C BothA& B
D None of these
United Nations PPSC 2023

Correct Answer: A

Q70.The concept of reliability refers to:

Easy
A Objectivity of instrucitions
B Purpose of measurement
C Consistency of scores
D Uniformity of scoring
United Nations PPSC 2023

Correct Answer: C

Q71.Chinese astronaut Wang Yaping is famous for:

Easy
A To walk in space
B To walk inmoon
C First Chinese women pilot
D None of these
United Nations PPSC 2023

Correct Answer: A

Q72.Who among the following accepted Din-i-Ilahi:

Easy
A Todermal
B Tansen
C Birbal
D Man Singh
United Nations PPSC 2023

Correct Answer: C

Q73.Who stood against Akbar Din-i-Ilahi:

Easy
A Shah Wali Ullah
B Sheikh Sirhindi
C Sir Syed Ahmad Khan
D Aurangzeb
United Nations PPSC 2023

Correct Answer: B

Q74.Who wrote "The Loyal Muhammadans of India":

Easy
A Sir Muhammad Zafar Ullah Khan
B Rehmat Ali
C Fazal-ul-Haq
D Sir Syed Ahmad Khan
United Nations PPSC 2023

Correct Answer: D

Q75.FAO stands for:

Easy
A Food and Agriculture Organization
B Financial and Agriculture Organization
C Food and Assurance Organization
D None of these
United Nations PPSC 2023

Correct Answer: A

Q76.Who is known as Father of Geometry:

Easy
A Euclid
B Pythagoras
C Rutherford
D None of these
United Nations PPSC 2023

Correct Answer: A

Q77.Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus is the Director General of which organization ?

Easy
A UNICEF
B WHO
C WWF
D UNFPA
United Nations PPSC 2023

Correct Answer: B

Q78.Who is the current Managing Director of the International Monetary Fund?

Easy
A Rodrigo de Rato
B Kristalina Georgieva
C Christine Lagarde
D Dominique Strauss-Kahn,
United Nations PPSC 2023

Correct Answer: B

Q79.Who is the current Chief of Air Staff?

Easy
A Sohail Aman
B Zaheer Ahmad Babar
C Mujahid Anwar Khan
D None of these
United Nations PPSC 2023

Correct Answer: B

Q80.The deposits of copper, gold and silver have been discovered at:

Easy
A Aghari
B Dadhak
C Dakhni
D Saindak
United Nations PPSC 2023

Correct Answer: D