Showing 61–80 of 107

Q61.In which CE year did the Prophet Muhammad (PBUH) migrate (Hijrah) from Makkah to Madinah?

Medium
A 610 CE
B 622 CE
C 632 CE
D 630 CE
Prophethood FPSC 2026

Correct Answer: B

The migration (Hijrah) occurred in 622 CE, marking Year 1 of the Hijri calendar (FPSC 2026).

Q62.During the pre-Islamic 'Sacrilegious Wars' (Harb-al-Fijar), when the Prophet (PBUH) was 20, who led the Quraish allies?

Medium
A Abu Lahab
B Harb bin Umayah
C Abu Sufyan
D Abu Jahl
Prophethood FPSC 2026

Correct Answer: B

Harb bin Umayah led the Quraish forces in these pre-Islamic battles (FPSC 2026).

Q63.To which Prophet was the holy divine scripture 'Zabur' (Psalms) revealed by Allah?

Medium
A Prophet Musa (A.S)
B Prophet Dawood (A.S)
C Prophet Isa (A.S)
D Prophet Ibrahim (A.S)
Prophethood FPSC 2026

Correct Answer: B

Zabur was revealed to Prophet Dawood (A.S). Injeel to Isa (A.S) and Torah to Musa (A.S) (FPSC 2026).

Q64.The Battle of Badr, the first major battle between Muslims and the Quraish, took place in which Hijri year?

Medium
A 1 A.H.
B 2 A.H.
C 3 A.H.
D 4 A.H.
Ghazwat FPSC 2025

Correct Answer: B

Correct Answer: 2 A.H.. The Battle of Badr occurred on the 17th of Ramadan, 2 A.H. (624 CE).

Q65.Hijri calendar was started in the era of?

Easy
A Hazrat Usman (R.A)
B Prophet Muhammad (PBUH)
C Hazrat Umar (R.A)
D Hazrat Abu Bakr (R.A)
Ghazwat PPSC 2025

Correct Answer: C

Q66.Who killed his infidel father in Ghazwa- e- badar?

Easy
A Abu Abaida binal Jirrah
B Abu sufyan
C Abu Jahal
D None of these
Ghazwat PPSC 2025

Correct Answer: B

Q67.Hazrat Khalid bin waleed got title of Saifullah in which battle:

Easy
A Ghazwa motta
B Gazwa Badar
C Gazwa Khandaq
D None of these
Ghazwat PPSC 2025

Correct Answer: A

Q68.Surah Noor was revealed in which hijri:

Easy
A 4
B 5
C 6
D 7
Ghazwat PPSC 2025

Correct Answer: C

Q69.Ramadaan is the ___ month of the Islamic (Hijri) calendar

Easy
A 7th
B 8th
C 9th
D 12th
Ghazwat PPSC 2025

Correct Answer: C

Q70.Which incident has been called Fateh Mubeen in the Holy Quran:

Easy
A Hijrah
B Miraj
C Hudaibiah
D Conquest of Makkah
Ghazwat PMS 2025

Correct Answer: C

Q71.پیدائش دو سو چھ ہجری میں کس ک ہوئ؟

Easy
A امام مال
B امام مسلم
C امام حنیفہ
D یںن کوئ
Ghazwat PPSC 2025

Correct Answer: B

Q72.حضرت خالد بن ولید نے اسالم قبول کرنے کے بعد سب سے پلے کس غزوہ میں شرکت ک؟

Easy
A غزوہ موتہ
B غزوہ خندق
C غزوہ تبوک
D یںن کوئ
Ghazwat PPSC 2025

Correct Answer: A

Q73.Ghazwa al asraat kis ghazwa ko kehtay hain?

Easy
A badar
B uhad
C khandaq
D tabuk
Ghazwat PPSC 2025

Correct Answer: D

Q74.Hazoor Pak stayed for three days in Hamra ul Asad in which ghazwa?

Easy
A badar
B udad
C khandaq
D
Ghazwat PPSC 2025

Correct Answer: B

Q75.ہ علیہ وسلمال غزوہ احد میں آپ صل :نے کسو پار کر تیرے چلنے کا کا

Easy
A ہ عنہال وقاص رض سعد بن اب
B Zain bin Haris
C Ubaid bin Jarrah
D None of These
Ghazwat PPSC 2025

Correct Answer: A

Q76.Who was born in 4 Hijri:

Easy
A Imam Hussain AS
B Imam Hassan AS
C Hazrat Zainab AS
D None of These
Ghazwat PPSC 2025

Correct Answer: A

Q77.Zakat was enforced in which Hijri:

Easy
A 2 hijri
B 1 hijri
C 5 hijri
D None of these
Ghazwat PPSC 2025

Correct Answer: A

Q78.In Ghazwa Uhad, Prophet Muhammad (PBUH) sent which enemy to hell?

Easy
A Ibi bin khalaf
B Abu Jehal
C Abu Sufiyan
D None of these
Ghazwat PPSC 2025

Correct Answer: A

Q79.Hazrat Muhammad PBUH married to whom in 5th Hijri:

Easy
A Zaynab bint Hajash
B Asma
C Ayesha
D None of these
Ghazwat PPSC 2025

Correct Answer: A

Q80.Battle in which Holy Prophet S.

Easy
A W. participated : A. Sariya
B Ghazwa
C Battle
D None of these
Ghazwat PMS 2025

Correct Answer: B