Showing 61–80 of 148

Q61.A circle touch the triangle from inside is called :

Medium
A Excircle or escribed circle
B Incorcle or inscribed circle
C Tangent line of a circle
D Trigonometric Rules
Perimeter & Area PPSC 2020

Correct Answer: B

Q62.The total perimeter of a semicircle is 20.6 cm. What is the approximate radius of the semicircle?

Medium
A (A) 4 cm
B (B) 5 cm
C (C) 6.6 cm
D (D) None of these
Triangles CSS 2024

Correct Answer: A

Correct Answer: 4 cm.

Q63.The perimeter of an equilateral triangle is 24 cm. What is the length of one side of the triangle?

Medium
A 12 cm
B 6 cm
C 80 mm
D None of these
Triangles CSS 2023

Correct Answer: C

Correct Answer: 80 mm.

Q64.The exterior angle of a triangle is 80 degrees and the interior opposite angles are in the ratio 1:3. The interior angles measure:

Medium
A 30 and 90 degrees
B 25 and 75 degrees
C 20 and 60 degrees
D None of these
Triangles CSS 2023

Correct Answer: C

Correct Answer: 20 and 60 degrees.

Q65.The angle made by two lines is called:

Medium
A Segment
B Vertex
C Rays
D None of these
Triangles CSS 2022

Correct Answer: D

Correct Answer: None of these.

Q66.A polygon that consists of 8 sides is called:

Medium
A Nonagon
B Decagon
C Octagon
D None of these
Triangles CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Octagon.

Q67.A measure of angle which is the complement of itself is:

Medium
A 30 degrees
B 45 degrees
C 90 degrees
D None of these
Triangles CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: 45 degrees.

Q68.A triangle has ______ vertices.

Medium
A 1
B 2
C 3
D None of these
Triangles CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: 3.

Q69.The sum of three angles of an isosceles triangle is:

Medium
A 90 degrees
B 180 degrees
C 360 degrees
D None of these
Triangles CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: 180 degrees.

Q70.Which of the following is the longest chord of a circle?

Medium
A Radius
B Diameter
C Circumference
D None of these
Triangles CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Diameter.

Q71.If a rectangle has length 12 cm and width 8 cm, what is its area?

Medium
A 40 cm²
B 80 cm²
C 96 cm²
D 100 cm²
Perimeter & Area FPSC 2026

Correct Answer: C

Area = Length * Width = 12 * 8 = 96 cm² (FPSC 2025).

Q72.What is the perimeter of a square with an area of 64 cm²?

Medium
A 24 cm
B 32 cm
C 40 cm
D 64 cm
Perimeter & Area FPSC 2026

Correct Answer: B

Side = sqrt(64) = 8 cm. Perimeter = 4 * 8 = 32 cm (FPSC 2025).

Q73.If the area of a circle is 9√3 find its circumference?

Medium
A 18Π
B 6√Π√3
C 3√3Π
D √
Perimeter & Area PPSC 2025

Correct Answer: C

Q74.If each interior angle of a polygon is 162 calculate the number of sides?

Medium
A 22
B 18
C 20
D 24
Perimeter & Area PPSC 2025

Correct Answer: C

Q75.The surface area of a cube is 96cm. what is the volume of the cube?

Medium
A 64cm
B 96cm
C 128cm
D 216cm
Perimeter & Area PPSC 2025

Correct Answer: A

Q76.The area of a rectangular field is 17 m by 13 m. If the cost of tiling is 70 per square meter, what is the total cost of tiling the field?

Medium
A 12500
B 15470
C 18700
D 20470
Perimeter & Area PPSC 2025

Correct Answer: B

Q77.The area of right angled triangle is 42 cm3. If perpendicular is 10 cm, then find the base ?

Medium
A 4.2 cm
B 8.4 cm
C 10 cm
D 11 cm
Perimeter & Area PPSC 2025

Correct Answer: B

Q78.Approximate area of Pakistan is ?

Medium
A 796096 km2
B 896096 km2
C 996096 km2
D None of these
Perimeter & Area PPSC 2025

Correct Answer: A

Q79.Parallelogram has a side 15cm and 10cm. Find the perimeter:

Medium
A 30cm
B 40cm
C 50cm
D 60cm
Perimeter & Area PPSC 2025

Correct Answer: C

Q80.Area of equilateral triangle is 243/16, find the length of side of triangle :

Medium
A 2/4
B 3/7
C 3/2
D 2/3
Perimeter & Area PPSC 2025

Correct Answer: C