Showing 61–73 of 73

Q61.What is the hallmark number for 22 Karat gold?

Medium
A 999
B 750
C 916
D 585
Unit Conversion PPSC

Correct Answer: C

The hallmark number 916 corresponds to 22 Karat gold, representing its 91.6% purity.

Q62.18 Karat gold contains how much gold?

Medium
A 80%
B 75%
C 70%
D 60%
Unit Conversion PPSC

Correct Answer: B

18 Karat gold is made of 18/24 parts of pure gold, representing exactly 75% purity.

Q63.12 Karat gold contains how much gold?

Medium
A 60%
B 50%
C 55%
D 65%
Unit Conversion PPSC

Correct Answer: B

12 Karat gold contains 12/24 parts of pure gold, representing exactly 50% purity.

Q64.One mile is equal to how many kilometers?

Medium
A 1.609
B 1.608
C 1.607
D None of these
Unit Conversion PPSC

Correct Answer: A

By internationally accepted standard conversion, 1 mile is equal to 1.60934 kilometers.

Q65.Convert 200° F into Celsius (°C).

Medium
A 100°C
B 80°C
C 93.3°C
D 90°C
Unit Conversion PPSC

Correct Answer: C

°C = (°F - 32) × 5/9 = (200 - 32) × 5/9 = 168 × 5/9 ≈ 93.3°C.

Q66.Solve and convert: 445 mm − 198 mm + 250 mm = ?

Medium
A 497 mm = 49.7 cm
B 497 mm = 4.97 cm
C 497 mm = 4970 cm
D 497 mm = 4.07 cm
Unit Conversion PPSC

Correct Answer: A

445 - 198 + 250 = 497 mm. Since 10 mm = 1 cm, 497 mm = 49.7 cm.

Q67.Calculate in centimeters: 187 m − 95 m + 328 m = ?

Medium
A 42,000 cm
B 420,000 cm
C 4,200 cm
D 4,200,000 cm
Unit Conversion PPSC

Correct Answer: A

187 - 95 + 328 = 420 m. 420 m × 100 cm/m = 42,000 cm.

Q68.What is 250 mm + 350 mm in centimeters (cm)?

Medium
A 55 cm
B 60 cm
C 65 cm
D 70 cm
Unit Conversion PPSC

Correct Answer: B

250 mm + 350 mm = 600 mm = 60 cm.

Q69.If apples cost 15 rupees each, how many apples can you buy with 120 rupees?

Medium
A 1
B 40
C 8
D 90
Unit Conversion PPSC

Correct Answer: C

Total apples = 120 / 15 = 8.

Q70.If the price of 1 dozen eggs is Rs 22, what will be the price of 30 eggs?

Medium
A 33
B 22
C 55
D None of these
Unit Conversion PPSC

Correct Answer: C

Price per egg = 22 / 12. Price of 30 eggs = 30 * (22/12) = 55.

Q71.1 square foot is equal to how many square inches?

Medium
A 24 square inches
B 48 square inches
C 72 square inches
D 144 square inches
Unit Conversion PPSC

Correct Answer: D

1 foot = 12 inches. 1 square foot = 12 in x 12 in = 144 square inches.

Q72.How many days are there in 2 weeks?

Medium
A 20
B 14
C 20
D None of these
Unit Conversion PPSC

Correct Answer: B

There are 7 days in a week, so in 2 weeks (a fortnight) there are: 2 × 7 = 14 days.

Q73.A binary number 1100011 has the decimal value equal to _____?

Medium
A 99
B 128
C 6
D 4
Unit Conversion PPSC

Correct Answer: A

Convert binary 1100011 to decimal: 1*2^6 + 1*2^5 + 0*2^4 + 0*2^3 + 0*2^2 + 1*2^1 + 1*2^0 = 64 + 32 + 0 + 0 + 0 + 2 + 1 = 99.