FILTER BY SUBTOPIC

Showing 821–840 of 1395

Q821.The difference in the duration of day and night increases as one moves from:____?

Easy
A West to East
B East and west of the prime meridian
C Equator to poles
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: C

The difference in the duration of day and night increases as one moves from: Equator to poles. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q822.The distance between the optical centre of a convex lens and its principal focus is called its____?

Easy
A Focal Length
B Radius of Curvature
C Power
D Magnification
Other PPSC

Correct Answer: A

The distance between the optical centre of a convex lens and its principal focus is called its Focal Length. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q823.The distance of a place South or North of equator is called____?

Easy
A Longitude
B Latitude
C Aptitude
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: B

The distance of a place South or North of equator is called Latitude. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q824.The distance of longitude represents how many minutes difference in time?

Easy
A 10 minutes
B 4 minutes
C 15 minutes
D 1 minute
Other PPSC

Correct Answer: B

The distance of longitude represents how many minutes difference in time: 4 minutes. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q825.The dominant phase of life cycle in these organism is haploid?

Easy
A Mosses
B Bacteria
C Protozoa
D
Other PPSC

Correct Answer: A

The dominant phase of life cycle in these organism is haploid: Mosses. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q826.The Doppler’s effect is applicable for____?

Easy
A light waves only
B sound waves only
C Both Light waves and sound ways
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: C

The Doppler’s effect is applicable for Both Light waves and sound ways. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q827.The Earth behaves like a magnet with ____ poles?

Easy
A Four
B Three
C Two
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: C

The Earth behaves like a magnet with Two poles. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q828.The earth surface & crust constantly evolving due to ?

Easy
A Rotary cycle
B Normal cycle
C Rock cycle
D Change cycle
Other PPSC

Correct Answer: C

The earth surface & crust constantly evolving due to: Rock cycle. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q829.The earth’s ____ is divided into 15 major plates of various sizes

Easy
A Mesosphere
B Stratosphere
C Lithosphere
D
Other PPSC

Correct Answer: C

The earth’s Lithosphere is divided into 15 major plates of various sizes. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q830.The electronic device which is used as a switch or amplifier is called ?

Easy
A Diode
B Resistor
C Transistor
D Transformer
Other PPSC

Correct Answer: C

The electronic device which is used as a switch or amplifier is called: Transistor. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q831.The energy currency of the cell is called?

Easy
A ATP
B Fat
C LEAD
D None of These
Other PPSC

Correct Answer: A

The energy currency of the cell is called: ATP. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q832.The energy stored in a dam is____?

Easy
A Kinetic energy
B Electrical energy
C Potential energy
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: C

The energy stored in a dam is Potential energy. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q833.The famous book; Al – Qanun was written by the Muslim scientist ?

Easy
A Jabar bin Hayyan
B Zakariya Al – Razi
C Abu Ali Sina
D Abdul Qasim Majreeti
Other PPSC

Correct Answer: C

The famous book; Al – Qanun was written by the Muslim scientist: Abu Ali Sina. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q834.The fastest bird is the Peregrine Falcon, clocked at speeds of up to ____ miles per hour?

Easy
A 240
B 250
C 260
D 230
Other PPSC

Correct Answer: A

The fastest bird is the Peregrine Falcon, clocked at speeds of up to 240 miles per hour. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q835.The field of specialization of famous Muslim scientist Abu Usman Aljahiz was?

Easy
A Botany
B Zoology
C Astronomy
D
Other PPSC

Correct Answer: B

The field of specialization of famous Muslim scientist Abu Usman Aljahiz was Zoology. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q836.The final phase of a star’s evolution is determined by the star’s:

Easy
A Age
B Gravitational pull
C Density
D Mass
Other PPSC

Correct Answer: D

The final phase of a star’s evolution is determined by the star’s: Mass. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q837.The floral part that produces pollen grains is:

Easy
A Sepal
B Petal
C Anther
D Ovary
Other PPSC

Correct Answer: C

The floral part that produces pollen grains is Anther. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q838.The fourth state of matter is?

Easy
A Water
B Salts
C Vapours
D Plasma
Other PPSC

Correct Answer: D

The fourth state of matter is Plasma. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q839.The frequency of a turning fork determined by a:

Easy
A Magnetic tape
B Modulator
C Sonometer
D Reed instrument
Other PPSC

Correct Answer: C

The frequency of a turning fork determined by a: Sonometer. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q840.The frequency of ultrasound wave is typically?

Easy
A Above 20 kHz
B Above 20,000 kHz
C Below 20 kHz
D Below 02 kHz
Other PPSC

Correct Answer: A

The frequency of ultrasound wave is typically: Above 20 kHz. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.