FILTER BY SUBTOPIC

Showing 881–900 of 1395

Q881.The most important stimulant in tea leaves is?

Easy
A Brucine
B Caffeine
C Phenylalanine
D Theine
Other PPSC

Correct Answer: B

The most important stimulant in tea leaves is Caffeine. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q882.The most pure form of carbon among these are?

Easy
A Anthracite
B Lampblack
C Graphite
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: A

The most pure form of carbon among these are Anthracite. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q883.The most splendid and the most magnificent constellation on the sky is?

Easy
A Orion
B Columbia
C Canis Major
D Taurus
Other PPSC

Correct Answer: A

The most splendid and the most magnificent constellation on the sky is Orion. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q884.The most suitable unit for expressing nuclear radius is____?

Easy
A Angstrom
B Micro
C Nano meter
D Fermi
Other PPSC

Correct Answer: D

The most suitable unit for expressing nuclear radius is Fermi. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q885.The movement of any solvent across a semipermeable membrane is called____?

Easy
A Osmosis
B Cataphoresis
C Electrolysis
D Electrophoresis
Other PPSC

Correct Answer: A

The movement of any solvent across a semipermeable membrane is called Osmosis. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q886.The name of the common mineral salt present in sweat is ?

Easy
A Calcium Oxalate
B Potassium Sulphate
C Sodium Chloride
D Iron Sulphate
Other PPSC

Correct Answer: C

The name of the common mineral salt present in sweat is Sodium Chloride. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q887.The natural fats and oils are composed of____?

Easy
A Carbon, Hydrogen and Oxygen
B Carbon, Hydrogen and Nitrogen
C Carbon, Oxygen and Nitrogen
D Hydrogen, Oxygen and Nitrogen
Other PPSC

Correct Answer: A

The natural fats and oils are composed of Carbon, Hydrogen and Oxygen. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q888.The natural source of hydrocarbon is:____?

Easy
A Crude oil
B Biomass
C Coal
D Carbohydrates
Other PPSC

Correct Answer: A

The natural source of hydrocarbon is: Crude oil. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q889.The number of electrons of a neutral atom is automatically known if one knows the?

Easy
A Atomic number
B Atomic weight
C Number of orbitals
D none
Other PPSC

Correct Answer: A

The number of electrons of a neutral atom is automatically known if one knows the: Atomic number. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q890.The number of spark plugs needed in a diesel engine is____?

Easy
A 2
B 3
C 0
D 4
Other PPSC

Correct Answer: C

The number of spark plugs needed in a diesel engine is 0. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q891.The oldest barrage on the river Indus at Sukkur was built in____?

Easy
A 1932
B 1940
C 1930
D 1928
Other PPSC

Correct Answer: A

The oldest barrage on the river Indus at Sukkur was built in 1932. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q892.The olfactory nerves affect what sense in brain?

Easy
A Smell
B Feel
C Touch
D Hear
Other PPSC

Correct Answer: A

The olfactory nerves affect what sense in brain: Smell. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q893.The optic nerve which is found in the human brain is also called ____?

Easy
A Second cranial nerve
B Mini nervous
C Carnival nerve
D Sustained nerve
Other PPSC

Correct Answer: A

The optic nerve which is found in the human brain is also called Second cranial nerve. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q894.The outermost layer of skin is the____?

Easy
A endodermis
B dermis
C epidermis
D hypodermis
Other PPSC

Correct Answer: C

The outermost layer of skin is the epidermis. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q895.The outermost layer of the Earth is called ____?

Easy
A Crust
B Mental
C Core
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: A

The outermost layer of the Earth is called Crust. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q896.The over-cooking of food should be avoided because____?

Easy
A Make the food difficult to digest
B Reduce the nutrition value of food
C Make food Poison
D
Other PPSC

Correct Answer: A

The over-cooking of food should be avoided because Make the food difficult to digest. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q897.The owl can see most clearly in total darkness because:

Easy
A it has squint eyes
B it has light bulbs in its eyes provided by nature
C it produces infrasonic sounds
D it has large eyes with orbs directed forward, giving it binocular sight
Other PPSC

Correct Answer: D

The owl can see most clearly in total darkness because: it has large eyes with orbs directed forward, giving it binocular sight. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q898.The part of brain involved in balance and precision in movements is: ____?

Easy
A Cerebrum
B Cerebellum
C Thalamus
D Medulla oblongata
Other PPSC

Correct Answer: B

The part of brain involved in balance and precision in movements is: Cerebellum. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q899.The part of ear that is visible is called ____?

Easy
A External Ear
B Pinna
C Internal ear
D both A & B
Other PPSC

Correct Answer: D

The part of ear that is visible is called both A & B. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q900.The Percentage of Water used for Drinking in the world is?

Easy
A 1%
B 10%
C 3%
D 5%
Other PPSC

Correct Answer: A

The Percentage of Water used for Drinking in the world is 1%. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.