Showing 81–100 of 143

Q81.Which country President has signed a bill that has granted lifetime immunity to former presidents:

Easy
A Russia
B China
C Japan
D UK
Political Institutions PPSC 2025

Correct Answer: A

Q82.Who is regarded as father of local self-government in India?

Easy
A Lord Wellesley
B Lord Dalhousie
C Lord Bentinck
D Lord Rippon
Political Institutions PPSC 2022

Correct Answer: D

Lord Rippon is the correct factual response to “Who is regarded as father of local self-government in India”.

Q83.In 1956 the designation of Governor General changed to?

Easy
A Chief Executive
B President
C Prime Minister
D None of these
Political Institutions PPSC 2022

Correct Answer: B

President is the correct factual response to “In 1956 the designation of Governor General changed to”.

Q84.From Purdah to Parliament' is a book authored by

Easy
A Begum Ra'ana Liaquat Ali Khan
B Shaista Suhrawardy Ikramullah
C Begum Maulana Mohammad Ali Jauhar
D None of these
Political Institutions PPSC 2022

Correct Answer: A

Begum Ra'ana Liaquat Ali Khan is the correct factual response to “'From Purdah to Parliament' is a book authored by”.

Q85.When Taliban formed government in Afghanistan for the first time?

Easy
A 1989
B 1992
C 1996
D None of these
Political Institutions PPSC 2022

Correct Answer: C

1996 is the correct factual response to “When Taliban formed government in Afghanistan for the first time”.

Q86.In villages for health government provide :

Easy
A Dispensaries
B Primary health unit
C Rural health center
D None of these
Political Institutions PPSC 2022

Correct Answer: C

Rural health center is the correct factual response to “In villages for health government provide :”.

Q87.On the advice of Prime Minister and Chief Minister President and Governor are bound to dissolve the assemblies with in

Easy
A 24 hour
B 48hour
C 72 hour
D 96 hour
Political Institutions PMS 2022

Correct Answer: B

48hour is the correct factual response to “On the advice of Prime Minister and Chief Minister President and Governor are bound to dissolve the assemblies with in”.

Q88.The word REX stands for

Easy
A The King
B The Crown
C The Court
D The Parliament
Political Institutions PMS 2022

Correct Answer: A

The word REX stands for The King.

Q89.The world smallest parliament is in which country?

Easy
A
B Micronesia
C
D
Political Institutions PPSC 2022

Correct Answer: B

Micronesia is the correct factual response to “The world smallest parliament is in which country”.

Q90.The Social Contract theory paved the way for:

Easy
A Introduction of direct democracy
B Democracy
C Rise of absolute monarchy
D None of these
Political Institutions PPSC 2022

Correct Answer: B

Democracy is the correct factual response to “The Social Contract theory paved the way for:”.

Q91.In which type of Government periodic and day-to-day responsibility is present:

Easy
A Monarchy
B Parliamentary System
C Constitutional democracy
D None of these
Political Institutions PPSC 2022

Correct Answer: B

Parliamentary System is the correct factual response to “In which type of Government periodic and day-to-day responsibility is present:”.

Q92.Parliamentary Governments are also known as.

Easy
A Executive Government
B Legislative Government
C Responsible Government
D None of these
Political Institutions PPSC 2022

Correct Answer: C

Responsible Government is the correct factual response to “Parliamentary Governments are also known as.”.

Q93.The monistic theory of sovereignty holds that:

Easy
A Sovereignty is shared by the king and Parliament
B The sovereignty reside in the state alone
C Sovereignty resides in the king only
D Sovereignty is shared by the state and other ossociations
Political Institutions PPSC 2022

Correct Answer: B

The sovereignty reside in the state alone is the correct factual response to “The monistic theory of sovereignty holds that:”.

Q94.Who is never an infant in Britain"

Easy
A Minister
B King/Queen
C President
D None of these
Political Institutions PPSC 2022

Correct Answer: B

King/Queen is the correct factual response to “Who is never an infant in Britain"”.

Q95.Which of the following does not fall within the purview of political liberty?

Easy
A Right to contest elections
B Right to vote
C Right to move the court for the enforcement of rights
D Right to criticize the government
Political Institutions PPSC 2022

Correct Answer: C

Right to move the court for the enforcement of rights is the correct factual response to “Which of the following does not fall within the purview of political liberty”.

Q96.The Presiding officer of the US Senate is:

Easy
A The President
B The vice-President
C Chairman senate
D Attorney General
Political Institutions PPSC 2022

Correct Answer: B

The vice-President is the correct factual response to “The Presiding officer of the US Senate is:”.

Q97.The most powerful feature in parliamentary form of Government is:

Easy
A Rule of Law
B Legislature
C Equal representation
D None of these
Political Institutions PPSC 2022

Correct Answer: B

Legislature is the correct factual response to “The most powerful feature in parliamentary form of Government is:”.

Q98.The purpose of local government is:

Easy
A To empower villages
B To make people independent
C Devolution of Powers
D None of these
Political Institutions PPSC 2022

Correct Answer: C

Devolution of Powers is the correct factual response to “The purpose of local government is:”.

Q99.Which one of the following is true about the proletariat?

Easy
A It is rule of capitalist class
B It is government by the pepople
C It means rule of educated classes
D It means rule of the working classes
Political Institutions PPSC 2022

Correct Answer: D

It means rule of the working classes is the correct factual response to “Which one of the following is true about the proletariat”.

Q100.Money bill can be introduced in parliament by:

Easy
A Finance Minister
B Cabinet member
C Any member of Parliament
D None of these
Political Institutions PPSC 2022

Correct Answer: C

Any member of Parliament is the correct factual response to “Money bill can be introduced in parliament by:”.