Showing 81–100 of 107

Q81.when did the law of zina applied

Easy
A 2 hijri
B 5 hijri
C 4 hijri
D None of these
Ghazwat PMS 2025

Correct Answer: B

Q82.Imam Ghazali RA passed in which hijri year?

Easy
A 503 Hiijri
B 500 Hiijri
C 505 Hiijri
D 510 Hiijri
Ghazwat PPSC 2022

Correct Answer: C

505 Hiijri is the correct factual response to “Imam Ghazali RA passed in which hijri year”.

Q83.Identify the last Ghazwa in which Holy(PBUH) participated

Easy
A Ghazwa Ahzab
B Ghazwa Hunain
C Ghazwa Mutah
D Ghazwa Tabook
Ghazwat PPSC 2022

Correct Answer: D

Ghazwa Tabook is the correct factual response to “Identify the last Ghazwa in which Holy(PBUH) participated”.

Q84.Banu Abbas khilafat ended in which Hijri?

Easy
A 658 Hijri
B 656 Hijri
C 660 Hijri
D 666 Hijri
Ghazwat PPSC 2022

Correct Answer: B

656 Hijri is the correct factual response to “Banu Abbas khilafat ended in which Hijri”.

Q85.Hijri calender started by .

Easy
A Hazrat Abu Bakar RA
B Hazrat Umar RA
C Hazrat Usman RA
D None of these
Ghazwat PPSC 2022

Correct Answer: B

Hazrat Umar RA is the correct factual response to “Hijri calender started by.”.

Q86.Imam Al Nasai born in

Easy
A 214 Hijri
B 212 Hijri
C 216 Hijri
D None of the
Ghazwat PPSC 2022

Correct Answer: A

214 Hijri is the correct factual response to “Imam Al Nasai born in”.

Q87.Islamic calendar starts from?

Easy
A Ghazwa-e-Tabook
B Ghazwa-e-Badr
C Hijrat-e-Madina
D Sulah Hudabia
Ghazwat PPSC 2022

Correct Answer: C

Hijrat-e-Madina is the correct factual response to “Islamic calendar starts from”.

Q88.Battle in which Holy Prophet (PBUH). participated is known as?

Easy
A Sariyya
B Ghazwa
C Al-Fay
D None of these
Ghazwat PPSC 2022

Correct Answer: A

Battle in which Holy Prophet (PBUH). participated is known as Sariyya.

Q89.When Jihad became Farz :

Easy
A 01 Hijri
B 02 Hijri
C 03 Hijri
D None of these
Ghazwat PPSC 2022

Correct Answer: B

02 Hijri is the correct factual response to “When Jihad became Farz :”.

Q90.غزوۂ تبوک پر جاتے ہوئے نبی کریم صلی اللہ علیہ وسلم نے مدینہ میں کس کو اپنا نائب مقرر کیا؟

Easy
A حضرت عمر رضی اللہ عنہ
B حضرت سعد بن ابی وقاص رضی اللہ عنہ
C حضرت علی رضی اللہ عنہ
D ان میں سے کوئی نہیں
Ghazwat PMS 2022

Correct Answer: C

درست جواب ”حضرت علی رضی اللہ عنہ“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q91.How Many Muslims Participated in Ghazwa Badar?

Easy
A 82
B 76
C 313
D None of these
Ghazwat PPSC 2022

Correct Answer: C

The correct number of Muslims Participated in Ghazwa Badar is 313.

Q92.When was Rabia Basri born :

Easy
A 50 Hijri
B 95 Hijri
C 112 Hijri
D 100 Hijri
Ghazwat PPSC 2022

Correct Answer: B

95 Hijri is the correct factual response to “When was Rabia Basri born :”.

Q93.Hijri calender started by

Easy
A Hazrat Abu Bakar RA
B Hazrat Umar RA
C Hazrat Usman RA
D None of these
Ghazwat PPSC 2022

Correct Answer: B

Hazrat Umar RA is the correct factual response to “Hijri calender started by”.

Q94.Imam Ali Nasai born in:

Easy
A 212 Hijri
B 214 Hijri
C 216 Hijri
D None of these
Ghazwat PPSC 2022

Correct Answer: B

214 Hijri is the correct factual response to “Imam Ali Nasai born in:”.

Q95.ہجرت کے پہلے سال کسیہودی نے اسلام قبول کیا؟

Easy
A احب بن اخطب
B حضرت سلمان فارسی
C سالل بن زبیر
D عبداللہ بن سلام
Ghazwat PPSC 2022

Correct Answer: D

درست جواب ”عبداللہ بن سلام“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q96.When Imam Ghazali died :

Easy
A 500 Hijri
B 503 Hijri
C 505 Hijri
D None of these
Ghazwat PPSC 2022

Correct Answer: C

505 Hijri is the correct factual response to “When Imam Ghazali died :”.

Q97.In which battle was Abdullah Bin Abi Baker with his soldiers martyred:

Easy
A Ghazwa Badar
B Ghazwa Uhud
C Ghazwa Hunain
D None of these
Ghazwat PPSC 2022

Correct Answer: B

Ghazwa Uhud is the correct factual response to “In which battle was Abdullah Bin Abi Baker with his soldiers martyred:”.

Q98.In which battle was Abdullah Bin Abi Baker with his soldiers martyred :

Easy
A Ghazwa Badar
B Ghazwa Uhud
C Ghazwa Hunain
D None of these
Ghazwat PPSC 2022

Correct Answer: B

Ghazwa Uhud is the correct factual response to “In which battle was Abdullah Bin Abi Baker with his soldiers martyred :”.

Q99.When Zakat become obligatory?

Easy
A 1 Hijri
B 2 Hijri
C 3 Hijri
D None of these
Ghazwat PPSC 2022

Correct Answer: B

2 Hijri is the correct factual response to “When Zakat become obligatory”.

Q100.When Qibla Changed?

Easy
A 1 Hijri
B 2 Hijri
C 3 Hijri
D None of these
Ghazwat PPSC 2022

Correct Answer: B

2 Hijri is the correct factual response to “When Qibla Changed”.