FILTER BY SUBTOPIC

Showing 1021–1040 of 1395

Q1021.Virus was discovered by?

Easy
A Dmitry Ivanovsky
B Robert hook
C Antony
D Brown
Other PPSC

Correct Answer: A

Virus was discovered by: Dmitry Ivanovsky. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q1022.Washing machine is working on the principle of?

Easy
A Photoelectric effect
B Electric-magnetic induction
C Centrifugatio n
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: C

Washing machine is working on the principle of: Centrifugatio n. Its design and operating principle allow it to perform the stated function.

Q1023.Water covers ____ of the Earth’s surface?

Easy
A 61%
B 67%
C 71%
D 76%
Other PPSC

Correct Answer: C

Water covers 71% of the Earth’s surface. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1024.Water has been discovered on which potentially habitable super-Earth ?

Easy
A K2-14d
B K2-15c
C K2-13a
D K2-18b
Other PPSC

Correct Answer: D

Water has been discovered on which potentially habitable super-Earth: K2-18b. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1025.Water has high density and minimum volume at____?

Easy
A 0°C
B 4°C
C 100°C
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: B

Water has high density and minimum volume at 4°C. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1026.Water has maximum density at____?

Easy
A 0°C
B 4°C
C 4° K
D 4.8°C
Other PPSC

Correct Answer: B

Water has maximum density at 4°C. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1027.Water is 50 times more viscous than ____ ?

Easy
A Oil
B Alcohol
C Gases
D Solid
Other PPSC

Correct Answer: C

Water is 50 times more viscous than Gases. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1028.Water is a good solvent of ionic salts because:

Easy
A It has a high specific heat
B It has no colour
C It has a high dipole moment
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: C

Water is a good solvent of ionic salts because: It has a high dipole moment. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1029.Water is a highly effective coolant for a car engine because ____?

Easy
A Water is good conductor of heat
B Water has very high specific heat capacity
C Water boils at a comparatively high temperature
D Evaporation of water produces lot of cooling
Other PPSC

Correct Answer: B

Water is a highly effective coolant for a car engine because Water has very high specific heat capacity. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q1030.Water is heated in a kettle. The inside water is heated by convection. A person sitting near the fire receives heat by ____?

Easy
A Conduction
B Convection
C Radiation
D Reflection
Other PPSC

Correct Answer: C

Water is heated in a kettle. The inside water is heated by convection. A person sitting near the fire receives heat by Radiation. The inside water is heated by convection. A person sitting near the fire receives heat by Radiation. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1031.Water present in watermelon?

Easy
A 92%
B 93%
C 94%
D 95%
Other PPSC

Correct Answer: A

Water present in watermelon: 92%. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1032.Water vapor is ____?

Easy
A A gas
B A cloud droplet
C A rain drop
D A snowflake
Other PPSC

Correct Answer: A

Water vapor is A gas. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1033.Water vapour beyond the dew point result in____?

Easy
A Precipitation
B Hailstorm
C Condensation
D Formation of ice
Other PPSC

Correct Answer: C

Water vapour beyond the dew point result in Condensation. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1034.WBCs are also called as ____?

Easy
A Leukocytes
B Lymphocytes
C Nucleotides
D Erythrocytes
Other PPSC

Correct Answer: A

WBCs are also called as Leukocytes. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1035.What amount of fats give energy of 9.3 K Calories?

Easy
A 0.5 gram
B 1.0 gram
C 2.0 gram
D 4.1 gram
Other PPSC

Correct Answer: B

What amount of fats give energy of 9.3 K Calories: 1.0 gram. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1036.What animal has longest gestation period of about 640 to 660 days or 95 weeks of any land animal ?

Easy
A Blue Whale
B Elephant
C Opossum
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: B

What animal has longest gestation period of about 640 to 660 days or 95 weeks of any land animal: Elephant. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q1037.What are Columns in Periodic table called?

Easy
A Period
B Group
C Verticals
D Perpendiculars
Other PPSC

Correct Answer: B

Columns in Periodic table called are Group. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1038.What are rows in Periodic table called?

Easy
A Period
B Group
C Verticals
D Perpendiculars
Other PPSC

Correct Answer: A

What are rows in Periodic table called. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1039.what are stars mainly made of ?

Easy
A Balls of gass
B Rock
C Ice
D Light
Other PPSC

Correct Answer: A

Stars mainly made of are Balls of gass. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1040.What are the primary colors of Light?

Easy
A White, Black, Blue
B Red, Yellow, Blue
C Red, Orange, Blue
D Red, Green, Blue
Other PPSC

Correct Answer: D

The primary colors of Light are Red, Green, Blue. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.