General MCQs
1395 questions available
FILTER BY SUBTOPIC
Q1101.What part of the brain controls thirst and hunger?
Correct Answer: B
What part of the brain controls thirst and hunger: Hypothalamus. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.
Q1102.What percentage of earth’s water supply is fresh water____?
Correct Answer: A
What percentage of earth’s water supply is fresh water 3%. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.
Q1103.What pigment is responsible for the red color inside a watermelon?
Correct Answer: C
What pigment is responsible for the red color inside a watermelon: Lycopene. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.
Q1104.What sub-class of neutron star is known for its extremely high magnetic field?
Correct Answer: A
What sub-class of neutron star is known for its extremely high magnetic field: Magnetar. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.
Q1105.What time of day do most owls hunt?
Correct Answer: D
What time of day do most owls hunt: Night. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.
Q1106.What type of a mirror is used in anti-shop-lifting-devices?
Correct Answer: A
What type of a mirror is used in anti-shop-lifting-devices: Convex mirror. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.
Q1107.What type of Energy does spring have?
Correct Answer: A
What type of Energy does spring have Elastic Potential Energy. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.
Q1108.What would you find in a Vivarium?
Correct Answer: B
What would you find in a Vivarium: Animals. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.
Q1109.When a bullet penetrates into a target, the kinetic energy of a bullet is converted into ?
Correct Answer: C
When a bullet penetrates into a target, the kinetic energy of a bullet is converted into: Both B&D. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.
Q1110.When a patient’s immune system becomes reactive to a drug, this is an example of?
Correct Answer: C
When a patient’s immune system becomes reactive to a drug, this is an example of: Allergy. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.
Q1111.When a person enters a dark room from bright light he is not able to see clearly for a little while because the?
Correct Answer: C
When a person enters a dark room from bright light he is not able to see clearly for a little while because the: Iris is unable to dilate the pupil immediately. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.
Q1112.When a warm air is lifted off the surface in temperature depression it is called ____?
Correct Answer: A
When a warm air is lifted off the surface in temperature depression it is called An occlusion. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.
Q1113.When did Amnesty International won the Noble Prize:
Correct Answer: C
When did Amnesty International won the Noble Prize: 1977. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.
Q1114.When sound waves travel from air to water which of the following quantities remains unchanged?
Correct Answer: B
When sound waves travel from air to water which of the following quantities remains unchanged: Frequency. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.
Q1115.When sugar is added to water, its boiling point:____?
Correct Answer: A
When sugar is added to water, its boiling point: Increase. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.
Q1116.When water is filled in a bottle and is allowed to freeze, the bottle breaks because
Correct Answer: A
When water is filled in a bottle and is allowed to freeze, the bottle breaks because: Water expands on freezing. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.
Q1117.When white light is passed through a prism, it splits into ____ colours.
Correct Answer: C
When white light is passed through a prism, it splits into 7 colours. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.
Q1118.Where do most of Asteroids lie?
Correct Answer: A
In asteroid belt between the orbits of Mars and Jupiter is the location described in the question. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.
Q1119.Where do the Prime Meridian and the equator intersect each other point?
Correct Answer: C
Gulf of Guinea is the location described in the question. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.
Q1120.Where is the dirtiest skin of our body is located?
Correct Answer: C
Face is the location described in the question. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.