FILTER BY SUBTOPIC

Showing 1161–1180 of 1395

Q1161.Which of the following arguments for trade barriers offers potential benefits to consumers?

Easy
A To soften the fall of declining industries.
B To protect industries from competition from low wage countries.
C To protect industries from dumping.
D To nurture infant industries by protecting them from cheaper imports.
Other PPSC

Correct Answer: A

To soften the fall of declining industries. is arguments for trade barriers offers potential benefits to consumers. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1162.Which of the following atmospheric layers help in radio communication?

Easy
A Exosphere
B Ionosphere
C Troposphere
D Stratosphere
Other PPSC

Correct Answer: B

Ionosphere is atmospheric layers help in radio communication. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1163.Which of the following bonds are weakest in nature?

Easy
A Single bond
B Double bond
C Triple bond
D Hydrogen bond
Other PPSC

Correct Answer: D

Hydrogen bond is bonds are weakest in nature. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1164.Which of the following branch of Physics deals with the internal structure of earth?

Easy
A Biophysics
B Geophysics
C Plasma physics
D Atomic physics
Other PPSC

Correct Answer: B

Geophysics is branch of Physics deals with the internal structure of earth. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1165.Which of the following cannot be stored in glass bottle?

Easy
A Aqua regia
B HF
C HCL
D HBr
Other PPSC

Correct Answer: B

HF is cannot be stored in glass bottle. The other listed choices share the property in the question, while this choice does not.

Q1166.Which of the following chemicals is not found in tobacco smoke?

Easy
A Chlorine bleach
B Rocket fuel
C Nail polish remover
D Barbecue lighter fluid
Other PPSC

Correct Answer: C

Nail polish remover is chemicals is not found in tobacco smoke. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1167.Which of the following conditions related to smoking involves damage to the alveoli sacs?

Easy
A Lung Cancer
B Ayerosclerosis
C Emphysema
D Asthma
Other PPSC

Correct Answer: C

Emphysema is conditions related to smoking involves damage to the alveoli sacs. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1168.Which of the following cutting conditions greatly affects the tool wear?

Easy
A Cutting speed
B Feed
C Depth of cut
D None of the above
Other PPSC

Correct Answer: A

Cutting speed is cutting conditions greatly affects the tool wear. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1169.Which of the following female mosquito is the cause of Dengue fever?

Easy
A Aedes Aegypteis
B Anophilies
C Barinohils
D N.O.A
Other PPSC

Correct Answer: A

Aedes Aegypteis is female mosquito is the cause of Dengue fever. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1170.Which of the following gland has shape of butterfly?

Easy
A Thyroid gland
B Pituitary gland
C Adrenal gland
D Pineal gland
Other PPSC

Correct Answer: A

Thyroid gland is gland has shape of butterfly. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1171.Which of the following glands secrete tears?

Easy
A Lachrymal
B Pituitary
C Thyroid
D Pancreas
Other PPSC

Correct Answer: A

Lachrymal is glands secrete tears. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1172.Which of the following invention is oldest ?

Easy
A Clock
B Microscope
C Barometer
D Cycle
Other PPSC

Correct Answer: A

Clock is invention is oldest. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q1173.Which of the following is a component of soap?

Easy
A Sodium sulphate
B Sodium stearate
C Sodium chloride
D Sodium nitrate
Other PPSC

Correct Answer: B

Sodium stearate is a component of soap. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1174.Which of the following is a currency of Body cells?

Easy
A ADP
B DNA
C RNA
D ATP
Other PPSC

Correct Answer: D

ATP is a currency of Body cells. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1175.Which of the following is a ferromagnetic material ?

Easy
A Tungsten
B Aluminium
C Copper
D Nickel
Other PPSC

Correct Answer: D

Nickel is a ferromagnetic material. The effect results from the movement of charge or the interaction of electric and magnetic fields.

Q1176.Which of the following is a force?

Easy
A Heat
B Light
C Magnetism
D Kinetic
Other PPSC

Correct Answer: C

Magnetism is a force. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1177.Which of the following is a mammal?

Easy
A Ostrich
B Crocodile
C Platypus
D Duck
Other PPSC

Correct Answer: C

Platypus is a mammal. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1178.Which of the following is a non-conventional source of energy:

Easy
A Coal
B Biogas
C Algae
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: B

Biogas is a non-conventional source of energy:. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1179.Which of the following is a substance?

Easy
A Sea water
B Brass
C Tape water
D Graphite
Other PPSC

Correct Answer: D

Graphite is a substance. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1180.Which of the following is a volcanic plateau?

Easy
A Antrum Plateau
B Brazilian Plateau
C Anatolia Plateau
D Tibetan Palteau
Other PPSC

Correct Answer: A

Antrum Plateau is a volcanic plateau. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.