Showing 101–120 of 273

Q101.Mercury, Venus, Earth and Mars are called____?

Easy
A Dwarf Planet
B Gaseous Planets
C Terrestrial Planets
D Both A & B
Planets PPSC

Correct Answer: C

Mercury, Venus, Earth and Mars are called Terrestrial Planets. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q102.Moon is a____?

Easy
A Star
B Planet
C A & B
D Satellite
Planets PPSC

Correct Answer: D

Moon is a Satellite. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q103.Moon is the ____ satellite of the Earth?

Easy
A Natural
B Artificial
C Navigation
D None of these
Planets PPSC

Correct Answer: A

Moon is the Natural satellite of the Earth. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q104.Moon light reaches to earth in____seconds?

Easy
A 0.3 seconds
B 1.3 seconds
C 2.3 seconds
D 3.3 seconds
Planets PPSC

Correct Answer: B

Moon light reaches to earth in 1.3 seconds seconds. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q105.Most asteroids orbit the sun in a region called the asteroid belt between?

Easy
A Mars and Jupiter
B Jupiter and Saturn
C Mercury and Neptune
D Venus and Uranus
Planets PPSC

Correct Answer: A

Most asteroids orbit the sun in a region called the asteroid belt between: Mars and Jupiter. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q106.Most important effect of the moon on earth is that it____?

Easy
A Causes weather change
B Causes earthquakes
C Causes solar and lunar eclipse
D Effects tides of the ocean
Planets PPSC

Correct Answer: D

Most important effect of the moon on earth is that it Effects tides of the ocean. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q107.Mostly which gases found of the planet Jupiter?

Easy
A Hydrogen
B Chlorine
C Hydrogen and Helium
D Neon
Planets PPSC

Correct Answer: C

Mostly which gases found of the planet Jupiter: Hydrogen and Helium. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q108.NASA scientists have recently detected water vapor on which Jupiter’s moon?

Easy
A Callisto
B Europa
C lo
D
Planets PPSC

Correct Answer: B

NASA scientists have recently detected water vapor on which Jupiter’s moon: Europa. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q109.NASA unveils the new Moon suit, which is known formally as____?

Easy
A Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU)
B Spacesuit
C Berkut
D Non of these
Planets PPSC

Correct Answer: A

NASA unveils the new Moon suit, which is known formally as Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU). Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q110.NASA’s ____ is currently studying the sun up close.

Easy
A Darker Solar Probe
B Walker Solar Probe
C Parker Solar Probe
D Falkner Solar Probe
Planets PPSC

Correct Answer: C

NASA’s Parker Solar Probe is currently studying the sun up close. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q111.NASA’s ____ program aims to land humans on the moon again in 2024.

Easy
A Artemis
B Arshamedis
C Arsenimdo
D Bertonies
Planets PPSC

Correct Answer: A

NASA’s Artemis program aims to land humans on the moon again in 2024. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q112.Nearest star to sun is: ____?

Easy
A Proxima Centurai
B Alpha Scorpii
C Beta Orionis
D Vega
Planets PPSC

Correct Answer: A

Nearest star to sun is: Proxima Centurai. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q113.Nearest star to the sun is: ____?

Easy
A Proxima Centauri
B Alpha Scorpius
C Beta Orionis
D Vegetal
Planets PPSC

Correct Answer: A

Nearest star to the sun is: Proxima Centauri. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q114.Only object of earth can be seen from Moon What it is?

Easy
A Hanging Garden
B Light House
C Wall of China
D A Squire
Planets PPSC

Correct Answer: C

Only object of earth can be seen from Moon What it is Wall of China. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q115.Only planet whose day is longer than its year is____?

Easy
A Mercury
B Neptune
C Venus
D None of These
Planets PPSC

Correct Answer: C

Only planet whose day is longer than its year is Venus. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q116.Orbital period of the planet Mercury around the sun is ____?

Easy
A 88 days
B 365 days
C 2 years
D 98 days
Planets PPSC

Correct Answer: A

Orbital period of the planet Mercury around the sun is 88 days. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q117.Our sun is classified as ?

Easy
A A blue giant
B Yellow draft
C Supernova
D None of above
Planets PPSC

Correct Answer: B

Our sun is classified as: Yellow draft. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q118.Phobos is the natural satellite of which planet____ ?

Easy
A Mars
B Venus
C Saturn
D Neptune
Planets PPSC

Correct Answer: A

Phobos is the natural satellite of which planet Mars. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q119.Pluto is known as dwarf planet because which of the following reason/s:

Easy
A It has negligible mass
B It has not nearly round shaped
C It does not have always same neighbouring planet
D All of the above
Planets PPSC

Correct Answer: C

Pluto is classified as a dwarf planet because it has not cleared other objects from the neighborhood of its orbit. It orbits the Sun and is nearly round, but it does not satisfy the third criterion for a full planet.

Q120.Selenology is the study of ____?

Easy
A Stars
B Galaxy
C Moon
D Planets.
Planets PPSC

Correct Answer: C

Selenology is the study of Moon. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.