FILTER BY SUBTOPIC

Showing 1201–1220 of 1395

Q1201.Which of the following is the lightest substance?

Easy
A Uranium
B Hydrogen
C Oxygen
D Nitrogen
Other PPSC

Correct Answer: B

Hydrogen is the lightest substance. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q1202.Which of the following is the major constituents of LPG?

Easy
A methane
B ethane
C hydrogen
D butane
Other PPSC

Correct Answer: D

butane is the major constituents of LPG. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1203.which of the following is the most severe storm?

Easy
A Hurricane
B Tornado
C Typhoon
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: B

Tornado is the most severe storm. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1204.Which of the following is the study of micro- organisms, mostly viruses and single called organisms such as bacteria, yeasts and protozoa ?

Easy
A Microbiology
B Micrology
C Histopathology
D Tavelogy
Other PPSC

Correct Answer: A

Microbiology is the study of micro- organisms, mostly viruses and single called organisms such as bacteria, yeasts and protozoa. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1205.Which of the following is the world’s loudest bird ?

Easy
A White bellbird
B Peacock
C Piha
D None of the above
Other PPSC

Correct Answer: A

White bellbird is the world’s loudest bird. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q1206.Which of the following is used for hearing the sound of heart and lungs?

Easy
A Steroscope
B Stethoscope
C Oscillator
D Oncolator
Other PPSC

Correct Answer: B

Stethoscope is used for hearing the sound of heart and lungs. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1207.Which of the following is used in beauty parlours for hair setting?

Easy
A Silicon
B Chlorine
C Sulphur
D Phosphorus
Other PPSC

Correct Answer: C

Sulphur is used in beauty parlours for hair setting. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1208.Which of the following is used in Pencils?

Easy
A Graphite
B Silicon
C Charcoal
D Phosphorous
Other PPSC

Correct Answer: A

Graphite is used in Pencils. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1209.Which of the following is used in water purification?

Easy
A Reverse Osmosis
B Osmosis
C Cytolysis
D Turgor Pressure
Other PPSC

Correct Answer: A

Reverse Osmosis is used in water purification. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1210.Which of the following is used to control rods in nuclear fission?

Easy
A Graphite
B Heavy Water
C Cadmium
D All of these
Other PPSC

Correct Answer: C

Cadmium is used to control rods in nuclear fission. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1211.Which of the following layers make radio transmission possible?

Easy
A Troposphere
B Ionosphere
C Mesosphere
D Stratosphere
Other PPSC

Correct Answer: B

Ionosphere is layers make radio transmission possible. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1212.Which of the following lens are useful in microscope?

Easy
A Convex lens
B Concave lens
C Curved lens
D None of These
Other PPSC

Correct Answer: A

Convex lens is lens are useful in microscope. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q1213.Which of the following letter does not represent in periodic table?

Easy
A X
B K
C J
D N
Other PPSC

Correct Answer: C

J is letter does not represent in periodic table. The other listed choices share the property in the question, while this choice does not.

Q1214.Which of the following mixture of gases is required in gas welding?

Easy
A Oxygen and ethylene
B Oxygen and hydrogen
C Acetylene and oxygen
D Acetylene and hydrogen
Other PPSC

Correct Answer: C

Acetylene and oxygen is mixture of gases is required in gas welding. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1215.Which of the following noble gases is abundant in air?

Easy
A Neon
B Helium
C Argon
D Methane
Other PPSC

Correct Answer: C

Argon is noble gases is abundant in air. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1216.Which of the following ocean is the most polluted ocean of the world?

Easy
A Indian Ocean
B North Pacific Ocean
C Arctic Ocean
D None of the above
Other PPSC

Correct Answer: B

North Pacific Ocean is ocean is the most polluted ocean of the world. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1217.Which of the following ocean is the warmest ocean of the world?

Easy
A Indian Ocean
B Arctic Ocean
C North Pacific Ocean
D None of the above
Other PPSC

Correct Answer: A

Indian Ocean is ocean is the warmest ocean of the world. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1218.Which of the following organisms releases molecular oxygen into water?

Easy
A E.coli
B Phytoplankton
C Amoeba
D Salmonella
Other PPSC

Correct Answer: B

Phytoplankton is organisms releases molecular oxygen into water. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1219.Which of the following phenomena of light are involved in the formation of a rainbow?

Easy
A Refraction
B Dispersion
C Total internal reflection
D All of the above
Other PPSC

Correct Answer: D

All of the above is phenomena of light are involved in the formation of a rainbow. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q1220.Which of the following Rays are more Penetrating?

Easy
A Beta rays
B Alpha rays
C Gamma rays
D X-rays
Other PPSC

Correct Answer: C

Gamma rays is Rays are more Penetrating. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.