Showing 121–140 of 290

Q121.Elements are made of ____?

Easy
A Atoms
B Molecules
C H2O
D Compounds
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

Elements are made of Atoms. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q122.Elements which have same number of protons but different number of neutrons are called as ____ ?

Easy
A Isotopes
B Isomers
C Allotropes
D Allomers
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

Elements which have same number of protons but different number of neutrons are called as Isotopes. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q123.Endothermic reactions are those in which ____.

Easy
A Heat is evolved
B Heat is absorbed
C Temperature increases
D Light is produced
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Endothermic reactions are those in which Heat is absorbed. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q124.Enzymes are organic catalysts made up of ?

Easy
A Carbohydrates
B Proteins
C Nucleic Acid
D Fats
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Enzymes are organic catalysts made up of: Proteins. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q125.Enzymes are organic catalysts made up of ____?

Easy
A Carbohydrates
B Proteins
C Nucleic Acid
D Fats
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Enzymes are organic catalysts made up of Proteins. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q126.For glavinizing of iron which of the following metals is used ?

Easy
A Aluminimum
B Copper
C Zinc
D Lead
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

For glavinizing of iron which of the following metals is used: Zinc. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q127.Fuel used in a Fast Breeder Reactor is ____?

Easy
A Uranium Oxide
B Uranium Plutonium carbide
C Uranium Plutonium Oxide
D Uranium thorium Oxide
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

Fuel used in a Fast Breeder Reactor is Uranium Plutonium Oxide. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q128.Gold and Silver are known as ____ metals ?

Easy
A Coinage metals
B Noble metals
C Both A & B
D None of these
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

Gold and Silver are known as Both A & B metals. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q129.Heating element of an electric heater is made up of____?

Easy
A Tungsten
B Graphite
C Chromium
D Nichrome
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

Heating element of an electric heater is made up of Nichrome. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q130.How many elements are in modern periodic table?

Easy
A 118
B 181
C 108
D 188
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

The number of elements is 118. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q131.Hydrogen peroxide (H2O2)____?

Easy
A helps line up cell proteins
B is poisonous to tissues
C is often needed as a catalyst
D aids in oxidation of glucose
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Hydrogen peroxide (H2O2) is poisonous to tissues. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q132.In a fission nuclear reaction , a heavy nucleus breaks up into smaller nuclei whereas in another nuclear reaction two or more than two possibly nuclei are fused to form a heavy nucleus This nuclear reaction is called ?

Easy
A Chemical Reaction
B Nuclear reaction
C Fission nuclear reaction
D Fusion nuclear reaction
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

In a fission nuclear reaction, a heavy nucleus breaks up into smaller nuclei whereas in another nuclear reaction two or more than two possibly nuclei are fused to form a heavy nucleus This nuclear reaction is called: Fusion nuclear reaction. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q133.In Fishes excretory Product is____?

Easy
A Nitrogen
B Ammonia
C Uria
D Carbon dioxide
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

In Fishes excretory Product is Ammonia. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q134.In night, when photosynthesis is stopped, plants____?

Easy
A take in Carbon Dioxide
B give off Oxygen
C give off Carbon Dioxide
D None of these
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

In night, when photosynthesis is stopped, plants give off Carbon Dioxide. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q135.In the manufacture of Vanaspati Ghee/Banaspati Ghee which gas is used ?

Easy
A Hydrogen
B Oxygen
C Nitrogen
D Carbon dioxide
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

In the manufacture of Vanaspati Ghee/Banaspati Ghee which gas is used: Hydrogen. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q136.In whole Periodic Table which element Is Most Reducing Agent ?

Easy
A Chlorine
B lithium
C Helium
D Neon
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

In whole Periodic Table which element Is Most Reducing Agent: lithium. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q137.iodised salts contains the iodine salts of which metal?

Easy
A Iodine
B Potassium
C Sodium Chloride
D Chlorine
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Iodised salts contains the iodine salts of which metal: Potassium. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q138.Isotopes of an element have the same number of ____?

Easy
A Neutrons
B Protons
C Electrons
D Beta rays
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Isotopes of an element have the same number of Protons. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q139.Laughing gas has chemical composition of following two elements ?

Easy
A Nitrogen + Hydrogen
B Nitrogen + Carbon
C Nitrogen + Oxygen
D Oxygen + Carbon
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

Laughing gas has chemical composition of following two elements: Nitrogen + Oxygen. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q140.lightest metal is____?

Easy
A Lithium
B Sodium
C Magnesium
D Aluminium
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

Lightest metal is Lithium. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.