FILTER BY SUBTOPIC

Showing 141–160 of 395

Q141.Who is called Umar-e-Sani?

Easy
A Hazrat umar bin Abdullah
B Hazrat umar bin khataab
C Hazrat Abdullah bin Umar
D Hazrat Umar bin Abdul azeez
Other PPSC 2020

Correct Answer: D

Q142.What does 'Masnad' mean?

Medium
A Throne
B Mosque
C Market
D None of these
Other CSS 2024

Correct Answer: A

Correct Answer: Throne.

Q143.In what year did "Bait-e-Rizwan" take place?

Medium
A 5 AH
B 6 AH
C 7 AH
D 8 AH
Other CSS 2023

Correct Answer: B

Correct Answer: 6 AH.

Q144.What is the title of Tafseer (Commentary) written by Mufti Muhammad Shafi?

Medium
A Ma'arif-ul-Quran
B Tafheem-ul-Quran
C Fahm-ul-Quran
D None of these
Other CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: Ma'arif-ul-Quran.

Q145.What are Hanafi, Maliki, Shaf'i and Hanbali?

Medium
A Creed based doctrines
B Fiqhi doctrines
C Kalami doctrines
D None of these
Other CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Fiqhi doctrines.

Q146.What was the real name of Imam Abu Hanifa?

Medium
A Sabit bin Nauman
B Muhammad bin Nauman
C Nauman bin Sabit
D None of these
Other CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Nauman bin Sabit.

Q147.What is meant by 'Sila-e-Rahmi'?

Medium
A Boycott
B Ties of Kinship
C Generosity
D None of these
Other CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Ties of Kinship.

Q148.What is the name of the Islamic Constitutional Organization of the government of Pakistan?

Medium
A Pakistan Sharia Council
B Islamic Ideology Council
C Islamic Economic Council
D None of these
Other CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Islamic Ideology Council.

Q149.What is 'Rabbi Zidni Ilma'?

Medium
A Hadith
B Asar
C Qur'anic verse
D None of these
Other CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Qur'anic verse.

Q150.The wealth/property left by the deceased is called:

Medium
A Taraka
B Sadaqa
C Asaba
D None of these
Other CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: Taraka.

Q151.Islamic taxation on agricultural produce is technically referred to as:

Medium
A Jizya
B Khums
C Ushr
D Zakat
Other FPSC 2025

Correct Answer: C

Correct Answer: Ushr. Ushr is a 10% (or 5% on irrigated land) tax levied on agricultural harvests of Muslim landholdings.

Q152.Badshahi Mosque was built by which Mughal Emperor?

Easy
A Humayun
B Shah Jahan
C Aurangzeb
D Akbar
Other PPSC 2025

Correct Answer: C

Q153.What is the title of Hazrat A-u Bakr (R.A)?

Easy
A Siddiq
B Farooq
C Ateeq
D Ghani
Other PPSC 2025

Correct Answer: C

Q154.Who got Nishan-e-Haider in the Kargil War?

Easy
A Major Aziz Bhatti
B Major Shabbir Sharif
C Captain Karnal Sher Khan
D Lance Naik Muhammad Mahfuz
Other PPSC 2025

Correct Answer: C

Q155.Hazrat Ali RA changed capital to ?

Easy
A Basra
B Kufa
C Baghdad
D None of these
Other PPSC 2025

Correct Answer: B

Q156.عالمت کون لفظ پر زیادہ زور دینے ک س ہے ؟

Easy
A شد
B زیر
C زبر
D یںن کوئ
Other PPSC 2025

Correct Answer: A

Q157.Who was awarded with Nishan-e-Haider in 1965?

Easy
A Major Shabir Shareef
B Major Aziz Ahmad Bhatti
C Rashid Minhas
D None of these
Other PPSC 2025

Correct Answer: B

Q158.Bani israeel ki tarf bhejay jany waly akhri nabi ka naam kia hy?

Easy
A Hazrat musa A.S
B Hazrat Essa A.S
C Hazrat Ibrahim A.S
D None of these
Other PPSC 2025

Correct Answer: B

Q159.Slogan Pakistan ka matlab kia Laillaha ill Allah first raised by ?

Easy
A Allama Iqbal
B Asghar Sodal
C Qutbudin aibak
D None of these
Other PPSC 2025

Correct Answer: B

Q160.Hazrat Sobia suckled with?

Easy
A Hazrat Hamza RA
B Hazrat ALi RA
C Hazrat Usman RA
D None of these
Other PPSC 2025

Correct Answer: A