Showing 161–180 of 290

Q161.The carbon dioxide content in the air that we exhale is about?

Easy
A 4%
B 9%
C 15%
D 16%
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

The carbon dioxide content in the air that we exhale is about: 4%. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q162.The Carbon Dioxide in the atmosphere, by volume, is____?

Easy
A 0.039%
B 3.9%
C 13%
D 30%
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

The Carbon Dioxide in the atmosphere, by volume, is 0.039%. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q163.The chemical name of Acid” (Tezaab) is____?

Easy
A Sulfuric acid
B Sodium chloride
C Citric Acid
D None of these
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

The chemical name of Acid” (Tezaab) is Sulfuric acid. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q164.The chemical name of bauxite ____ ?

Easy
A Aluminium Oxide
B Aluminium Chloride
C Aluminium Sulphite
D None of the above
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

The chemical name of bauxite Aluminium Oxide. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q165.The chemical name of chalk is

Easy
A Sodium nitrate
B Zinc sulfate
C Sulphuric acid
D Calcium carbonate
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

The chemical name of chalk is Calcium carbonate. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q166.The chemical name of Laughing gas is____?

Easy
A Nitric oxide
B Nitrogen dioxide
C Nitrogen pentoxide
D Nitrous oxide
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

The chemical name of Laughing gas is Nitrous oxide. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q167.The chemical name of quartz is:

Easy
A Silicon Dioxide
B Stannous Oxide
C Aluminium Oxide
D
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

The chemical name of quartz is Silicon Dioxide. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q168.The chief constituents of gobar gas is____?

Easy
A Methane
B Oxygen
C Hydrogen
D Carbon monoxide
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

The chief constituents of gobar gas is Methane. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q169.The element common to all acids is:____?

Easy
A Hydrogen
B Carbon
C Sulphur
D Oxygen
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

The element common to all acids is: Hydrogen. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q170.The element used in lead pencils is____?

Easy
A Zinc
B Lead
C Carbon
D Tin
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

The element used in lead pencils is Carbon. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q171.The gas used in a refrigerator to cool water is____?

Easy
A Nitrogen
B Carbon dioxide
C Methane
D Tetrafluoroethane
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

The gas used in a refrigerator to cool water is Tetrafluoroethane. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q172.The gas usually filled in the electric bulb is____?

Easy
A Nitrogen
B Hydrogen
C Carbon dioxide
D Oxygen
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

The gas usually filled in the electric bulb is Nitrogen. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q173.The gas, commonly known as laughing gas”, is

Easy
A Carbon Dioxide
B Sulfur Dioxide
C Nitrous Oxide
D Sodium Oxide
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

The gas, commonly known as laughing gas”, is Nitrous Oxide. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q174.The gases which are used by drivers as an artificial atmosphere are helium and____?

Easy
A Nitrogen
B Oxygen
C Neon
D Carbon monoxide
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

The gases which are used by drivers as an artificial atmosphere are helium and Oxygen. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q175.The Green House Effect is caused by an excess of ?

Easy
A Carbon dioxide
B Carbon monoxide
C Carbon tetrachloride
D None of the above
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

The Green House Effect is caused by an excess of: Carbon dioxide. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q176.The group of minerals chemically containing hydrocarbons is____?

Easy
A Silicate group
B Organic group
C Oxide group
D Hydride group
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

The group of minerals chemically containing hydrocarbons is Organic group. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q177.The half life of a radioactive element is 8-days. How long it take to reduce it from 10 mg to 5 mg?

Easy
A 4 days
B 12 days
C 16 days
D 8 days
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

The half life of a radioactive element is 8-days. How long it take to reduce it from 10 mg to 5 mg: 8 days. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q178.The heaviest man made element found so for is____?

Easy
A Promethium
B Ununoctium
C Francium
D Technetium
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

The heaviest man made element found so for is Ununoctium. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q179.The heaviest naturally-occurring element is____?

Easy
A Radium
B Platinum
C Uranium
D Cadmium
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

The heaviest naturally-occurring element is Uranium. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q180.The main constituent of Pearls are: ____?

Easy
A Calcium oxide &Ammonium Chloride
B Calcium Carbonate &Megnesium Carbonate
C Aragonite & Conchiolin
D None of these
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

The main constituent of Pearls are: Calcium Carbonate &Megnesium Carbonate. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.