Showing 161–180 of 322

Q161.Lowari Top connects Peshawar to which place?

Hard
A Dir
B Chitral
C Swat
D None of these
Mountain Passes PPSC 2026

Correct Answer: A

Q162.Which important shipping lane, connecting the Arabian Sea to the Persian Gulf, passes through Pakistani waters and is vital for international trade?

Medium
A Strait of Hormuz
B Gulf of Aden
C The Bab-el-Mandeb
D None of these
Coastline CSS 2026

Correct Answer: A

The Strait of Hormuz connects the Arabian Sea to the Persian Gulf and lies close to Pakistani waters, serving as a critical global oil shipping route.

Q163.The world's highest battlefield, the Siachen Glacier, is located in which mountain range?

Medium
A Himalayas
B Karakoram
C Hindu Kush
D None of these
Mountains & Peaks CSS 2026

Correct Answer: B

The Siachen Glacier, the world's highest battlefield, lies in the Karakoram mountain range.

Q164.What is the length of the Batura Glacier, making it one of the largest and longest glaciers outside the polar regions?

Hard
A 57 kilometers
B 61 kilometers
C 64 kilometers
D None of these
Mountains & Peaks CSS 2026

Correct Answer: C

The Batura Glacier in Pakistan is approximately 64 kilometers long, among the longest glaciers outside the polar regions.

Q165.Which island is known as Pakistan's largest island and is sometimes referred to as "Jazira Haft Talar," meaning the island of seven mountains?

Hard
A Manora Island
B Astola Island
C Churna Island
D None of these
Coastline CSS 2026

Correct Answer: B

Astola Island, off the Makran coast, is Pakistan's largest island and is also known as 'Jazira Haft Talar'.

Q166.What is the length of the Batura Glacier, making it one of the largest and longest glaciers outside of the polar regions?

Hard
A 57 kilometers
B 61 kilometers
C 64 kilometers
D None of these
Natural Resources CSS 2024

Correct Answer: A

Correct answer is A: 57 kilometers

Q167.Which island is known as Pakistan's largest island and is sometimes referred as "Jazira Haft Talar," meaning the island of seven mountains?

Medium
A Manora Island
B Astola Island
C Churna Island
D None of these
Coastline CSS 2024

Correct Answer: B

Correct answer is B: Astola Island

Q168.Which Pakistani fort is a UNESCO heritage site:

Easy
A ROHTAS FOR T
B LAHORE FORT
C BOTH
D NONE
Provinces & Territories PPSC 2024

Correct Answer: C

Q169.Biggest fort of Pakistan:

Easy
A Derawar Fort
B Rohtas Fort
C Ranikot Fort
D Lahore Fort:
Provinces & Territories PPSC 2024

Correct Answer: C

Q170.Chasma Barrage is located in which city:

Easy
A MIANWALI
B KHANPUR
C KALAGABH
D PESHAWAR
Provinces & Territories PPSC 2024

Correct Answer: A

Q171.Largest fort in Pakistan:

Easy
A ROHTAS FORT
B RANI FORT
C LAHORE FORT
D NONE OF THESE
Provinces & Territories PPSC 2024

Correct Answer: B

Q172.Tochi Pass Connects Ghazni with __:

Easy
A Mardan
B Banu
C Dera Ismail Khan
D None of these
Provinces & Territories PPSC 2024

Correct Answer: B

Q173.Khanki head works location on Chenab river in which district?

Easy
A Jhang
B Gujrawala
C Bahawalpur
D None of These
Provinces & Territories PPSC 2024

Correct Answer: B

Q174.Which province of China is touching Pakistan border:

Easy
A Guangdong
B Xinjiang
C Yunnan
D Hunan
Provinces & Territories PPSC 2024

Correct Answer: B

Q175.In which mountain range are the maximum summits in Pakistan located ?

Easy
A Karakuram Range
B Himalya Range
C Hindu Kush Range
D None of these
Provinces & Territories PPSC 2024

Correct Answer: A

Q176.Babusar pass connects which two cities?

Easy
A Quetta and Chaman
B Abbottabad and Gilgit
C Swat and Chitral
D Banu and Afghanistan
Provinces & Territories PPSC 2024

Correct Answer: B

Q177.Sir Sikander Hayat was the CM of which province of Pakistan?

Easy
A Punjab
B Sindh
C KPK
D Balochistan
Provinces & Territories PPSC 2024

Correct Answer: A

Q178.Who was the first speaker of the Sindh Assembly in 1937:

Easy
A G.M Syed
B Dewan Bahadur Hiranand Khemchand
C Sir Shahnawaz Bhutto
D Muhammad Ayub Khoro
Provinces & Territories PPSC 2024

Correct Answer: B

Q179.When was the province of NWFP established :

Easy
A 1900
B 1901
C 1902
D 1903
Provinces & Territories PPSC 2024

Correct Answer: B

Q180.Tochi pass connects and Ghazni (Afghanistan)?

Easy
A Ziarat
B Bannu
C Attock
D Swat
Provinces & Territories PPSC 2024

Correct Answer: B