Showing 1–20 of 122

Q1.Capital of syria?

Medium
A Basra
B Baghdad
C Damascus
D None of these
Countries & Capitals PPSC 2026

Correct Answer: C

Damascus is the capital of Syria.

Q2.Name the capital of USA?

Medium
A New York
B Washington DC
C California
D None of these
Countries & Capitals PPSC 2026

Correct Answer: B

Washington DC is the capital of the United States.

Q3.Kiev is the Capital of :

Medium
A Ukarine
B Bulgaria
C Germany
D Japan
Countries & Capitals PPSC 2026

Correct Answer: A

Kyiv (Kiev) is the capital of Ukraine.

Q4.What is the capital of Afghanistan?

Easy
A Kabul
B Kandahar
C Herat
D Mazar-i-Sharif
Countries & Capitals PPSC

Correct Answer: A

Kabul is the capital of Afghanistan.

Q5.What is the capital of Australia?

Easy
A Canberra
B Sydney
C Melbourne
D Perth
Countries & Capitals PPSC

Correct Answer: A

Canberra is the capital of Australia, not Sydney.

Q6.What is the capital of Brazil?

Easy
A Brasilia
B Rio de Janeiro
C Sao Paulo
D Salvador
Countries & Capitals PPSC

Correct Answer: A

Brasilia became the capital of Brazil in 1960.

Q7.What is the capital of Canada?

Easy
A Ottawa
B Toronto
C Vancouver
D Montreal
Countries & Capitals FPSC

Correct Answer: A

Ottawa is the capital city of Canada.

Q8.What is the capital of Myanmar?

Medium
A Naypyidaw
B Yangon
C Mandalay
D Bago
Countries & Capitals CSS

Correct Answer: A

Naypyidaw replaced Yangon as the capital in 2006.

Q9.What is the capital of New Zealand?

Medium
A Wellington
B Auckland
C Christchurch
D Hamilton
Countries & Capitals FPSC

Correct Answer: A

Wellington is the capital of New Zealand.

Q10.What is the capital of Saudi Arabia?

Easy
A Riyadh
B Jeddah
C Makkah
D Madinah
Countries & Capitals FPSC

Correct Answer: A

Riyadh is the capital and largest city of Saudi Arabia.

Q11.What is the capital of South Africa (administrative)?

Medium
A Pretoria
B Cape Town
C Johannesburg
D Durban
Countries & Capitals PPSC

Correct Answer: A

South Africa has three capitals; Pretoria is the administrative capital.

Q12.What is the capital of Switzerland?

Medium
A Bern
B Zurich
C Geneva
D Basel
Countries & Capitals PMS

Correct Answer: A

Bern is the de facto capital of Switzerland.

Q13.What is the capital of Turkey?

Easy
A Ankara
B Istanbul
C Izmir
D Bursa
Countries & Capitals CSS

Correct Answer: A

Ankara is the capital of Turkiye; Istanbul is the largest city.

Q14.Mazar Shareef is the famous city of :

Easy
A Iran
B Turkey
C Egypt
D Afghanistan
Countries & Capitals PPSC 2026

Correct Answer: D

Mazar-i-Sharif is a famous city in Afghanistan.

Q15.Which of the following pair of countries around Aral sea?

Medium
A Kazakastan-Russia
B Iran-Tajikistan
C Azerbijan-Russia
D Kazakastan-Uzbekistan
Countries & Capitals PPSC 2026

Correct Answer: D

The Aral Sea is bordered by Kazakhstan and Uzbekistan.

Q16.Capital of Sierra Leone:

Easy
A Freetown
B Helsinki
C Dublin
D Accra
Countries & Capitals PPSC 2026

Correct Answer: A

Freetown is the capital and largest city of Sierra Leone.

Q17.Which of the following countries belongs to both the Scandinavian and Nordic region?

Easy
A Finland
B Uruguay
C Norway
D Estonia
Countries & Capitals PPSC 2026

Correct Answer: C

Norway is part of both the Scandinavian Peninsula and the Nordic region.

Q18.Which is not a state (emirate) of UAE?

Medium
A Bahrain
B Abu Dhabi
C Sharjah
D None of these
Countries & Capitals PPSC 2026

Correct Answer: A

Bahrain is a separate country and not one of the seven emirates of the UAE.

Q19.The capital of South Korea is?

Medium
A Seoul
B Jakarta
C Pyongchung
D None of these
Countries & Capitals PPSC 2026

Correct Answer: A

Seoul is the capital city of South Korea.

Q20.Which of the following country is without seaport?

Easy
A Maldives
B Bangladesh
C Tajikistan
D None of these
Countries & Capitals PPSC 2026

Correct Answer: C