Showing 1–20 of 102

Q1.The concept of the social contract is associated with which philosopher among the following?

Medium
A Rousseau
B Aristotle
C Machiavelli
D Karl Marx
Political Institutions PMS

Correct Answer: A

Jean-Jacques Rousseau wrote The Social Contract in 1762.

Q2.The doctrine of separation of powers was propounded by whom?

Medium
A Montesquieu
B Rousseau
C John Locke
D Hobbes
Political Institutions CSS

Correct Answer: A

Montesquieu elaborated the separation of powers in The Spirit of the Laws.

Q3.The judiciary function in a state is primarily which of the following?

Easy
A Interpreting laws
B Making laws
C Executing laws
D Collecting taxes
Political Institutions PPSC

Correct Answer: A

The judiciary interprets and applies the law.

Q4.Hosni Mubarak Egyptian president total tenure

Easy
A 20
B 27
C 29
D 30
Political Institutions PPSC 2024

Correct Answer: D

Q5.In European Court the Judges are elected by the Parliamentary Assembly of the Council of Europe, from a list of ----------------individuals put from by each Member State:

Easy
A Three
B Five
C Seven
D Nine
Political Institutions PPSC 2024

Correct Answer: A

Q6.Choose the correct voice of the sentence Your services will be acknowledged by the govemment.

Easy
A The government will be acknowledge your services.
B The government will be acknowledging by your services.
C Your services will have acknowledged by the government.
D None Of these
Political Institutions PPSC 2023

Correct Answer: A

Q7.US President Joe Biden also served as ____ in US.

Easy
A Pentagon Chief
B Speaker of Congress
C Vice President
D Chief Judge
Political Institutions PPSC 2023

Correct Answer: C

Q8.Majlis is the name of the parliament of:

Easy
A Iran
B Iraq
C Qatar
D Syria
Political Institutions PPSC 2023

Correct Answer: A

Q9.The Punjab Government has converted federal minister -----------house into Panahgah:

Easy
A Ayaz Sadiq
B Rana Sana Ullah
C Ishaq Dar
D None of these
Political Institutions PPSC 2023

Correct Answer: C

Q10.Which of the following act of East India Company provided a joint government of British India by the company and the crown with government holding the ultimate authority?

Easy
A Regulating act 1773
B Pitt's India act 1784
C Charter act 1786
D Charter act 1793
Political Institutions PPSC 2020

Correct Answer: B

Q11.What is Anarchism?

Easy
A Leaderlessness , lawlessness or primitive , are government
B Government with no control over country
C Country busy in fighting
D Government facing agitation
Political Institutions PPSC 2020

Correct Answer: A

Q12.Deficit financing is an economic term which implies :

Easy
A Government spends more money than it receives as revenue
B Government spends less money than it receives as revenue
C Government spends the same amount of money which it receives in revenue
D Government borrows from the central bank of the country
Political Institutions PPSC 2020

Correct Answer: A

Q13.The British sent Cripps Mission to India chiefly with a view to

Easy
A Placate the Muslims
B Create divisions within the ranks of the Indian National Congress
C Secure the co-operation of the Indians In its war efforts
D To silence the opposition in the British Parliament
Political Institutions PPSC 2020

Correct Answer: C

Q14.Among US presidents Donald Trump stands?

Easy
A 42
B 43
C 44
D 45
Political Institutions PPSC 2020

Correct Answer: D

Q15.18th Amendment passed in the reign of which President:

Easy
A Mamoon Hussain
B Asif Zardari
C Arif Alvi
D None of these \n
Political Institutions PPSC 2020

Correct Answer: B

Q16.Mr. A.O Hume; on whose initiative the Indian National Congress was formed, was:

Easy
A A former member of Civil Service
B Governor General of India
C A British educationist
D Member of the British Parliament \n
Political Institutions PPSC 2020

Correct Answer: A

Q17.The ownership of central bank of a country may belong to:

Easy
A Government
B Private Ownership
C Both a & b
D None of these
Political Institutions PPSC 2020

Correct Answer: A

Q18.Condoleeza Rice was the American:

Easy
A Secretary of state
B Defence Secretary
C Advisor of President
D Defence Minister
Political Institutions PPSC 2020

Correct Answer: A

Q19.On the advice of Prime Minister and Chief Minister President and Governor are bound to dissolve the assemblies with in:

Easy
A 24 hour
B 48hour
C 72 hour
D 96 hour
Political Institutions PMS 2020

Correct Answer: B

Q20.Deal of the Century presented by US President Donald Trump related to?

Easy
A US China trade
B US Iran trade
C US Russia Relation
D Palestine Issue
Political Institutions PMS 2020

Correct Answer: D