Showing 1–20 of 49

Q1.Dynamite was invented by whom?

Medium
A Alfred Nobel
B Michael Faraday
C Louis Pasteur
D Humphry Davy
Famous Inventions FPSC

Correct Answer: A

Alfred Nobel invented dynamite in 1867.

Q2.The first practical aeroplane was built by which brothers?

Easy
A Wright Brothers
B Montgolfier Brothers
C Lumiere Brothers
D Grimm Brothers
Famous Inventions CSS

Correct Answer: A

Orville and Wilbur Wright made the first powered flight in 1903.

Q3.The mercury thermometer was invented by whom?

Medium
A Daniel Fahrenheit
B Anders Celsius
C Lord Kelvin
D Galileo Galilei
Famous Inventions PMS

Correct Answer: A

Daniel Gabriel Fahrenheit invented the mercury-in-glass thermometer in 1714.

Q4.The steam engine was significantly improved by which inventor?

Medium
A James Watt
B Thomas Newcomen
C George Stephenson
D Robert Fulton
Famous Inventions PPSC

Correct Answer: A

James Watt greatly improved the efficiency of the steam engine.

Q5.The telescope was first significantly used for astronomy by whom?

Medium
A Galileo Galilei
B Isaac Newton
C Copernicus
D Kepler
Famous Inventions PPSC

Correct Answer: A

Galileo Galilei pioneered astronomical use of the telescope in 1609.

Q6.The World Wide Web was invented by whom?

Easy
A Tim Berners-Lee
B Bill Gates
C Steve Jobs
D Vint Cerf
Famous Inventions FPSC

Correct Answer: A

Tim Berners-Lee invented the World Wide Web in 1989 at CERN.

Q7.Inventor of Helicopter?

Easy
A Wright Brothers
B Igor Sikorsky
C Leonardo
D Bell
Famous Inventions PPSC 2026

Correct Answer: B

Igor Sikorsky is credited with inventing the first successful helicopter.

Q8.Who was the inventor of the telephone?

Easy
A Guglielmo Marconi
B Thomas Edison
C Alexander Graham Bell
D Nikola Tesla
Famous Inventions PPSC 2025

Correct Answer: C

Q9.John Logie Baird invented the?

Easy
A Calculator
B Mechanical TV
C Washing machine
D None of these
Famous Inventions PPSC 2026

Correct Answer: B

Q10.C language was invented by:

Easy
A Denny longe
B mariana vien
C john cadmium
D Dennis ritchie
Famous Inventions PPSC 2024

Correct Answer: D

Q11.Inventory Period + Accounts Reeviable Preiod is called

Easy
A Cash cycle
B Operationg cycle
C Collective Cycle
D None of these
Famous Inventions PPSC 2023

Correct Answer: B

Q12.Robert Bunsen invented:

Easy
A Bunsen Burner
B Bunsen Micrometer
C Bunsen Compass
D None of these
Famous Inventions PPSC 2023

Correct Answer: A

Q13.Thermometer was invented by

Easy
A Daniel Fahrenheit
B Torricalli
C Volta
D None of these
Famous Inventions PPSC 2020

Correct Answer: A

Q14.Thermometer was invented by:

Easy
A Daniel Fahrenheit
B Torricall
C Volta
D None of these
Famous Inventions PPSC 2020

Correct Answer: A

Q15.Super Conductor was invented by

Easy
A Heike Kimberling
B Walter Meissner
C Both a and b
D None of these
Famous Inventions PPSC 2020

Correct Answer: A

Q16.World Wide Web (WWW) was invented by:

Easy
A Robert cailliau
B Adam Osbrone
C Tim berners-Lee
D Robert.E Kahn
Famous Inventions PPSC 2020

Correct Answer: C

Q17.Battery was invented by:

Easy
A Volta
B Excide
C Fermi
D Maiman
Famous Inventions PPSC 2020

Correct Answer: A

Q18.Who invented the first hot air balloon?

Easy
A Leonardo da Vinci
B Thomas Edison
C Wright Brothers
D Montgolfier Brothers
Famous Inventions PPSC 2025

Correct Answer: D

Q19.Dynamite was invented by?

Easy
A Benjamin Franklin
B Einstein
C Alfred Nobel
D Rutherford
Famous Inventions PPSC 2025

Correct Answer: C

Q20.Mobile Phone was Invented by ?

Easy
A Graham Bell
B Elis Howe
C Albert Einstein
D None of these
Famous Inventions PPSC 2025

Correct Answer: A