Showing 1–11 of 11

Q1.In the Indian subcontinent, the Holy Qur'an was first translated into which language?

Medium
A Arabic
B Persian
C English
D Sindhi
Compilation PPSC 2026

Correct Answer: B

The first translation of the Holy Quran in the Indian subcontinent was into Persian.

Q2.In the era of Hazrat Abu Bakr Siddiq, Hazrat Zaid Bin Sabit was given the responsibility of?

Medium
A Tadween-e-Quran
B Collection of Hadith
C Compilation of verses
D None of these
Compilation PPSC 2026

Correct Answer: A

Hazrat Zaid bin Sabit RA was tasked with the compilation (Tadween) of the Quran during Hazrat Abu Bakr's caliphate.

Q3.After the death of Hazrat Muhammad SAW, the copy of Quran was in the custody of?

Easy
A Hazrat Ayesha RA
B Hazrat Hafsa RA
C Hazrat Salma RA
D None of these
Compilation PPSC 2026

Correct Answer: B

Q4.Who performed the compilation of the Holy Quran after the demise of Prophet Muhammad (SAW)?

Easy
A Hazrat Abu Bakar (RA)
B Hazrat Umar (RA)
C Hazrat Ali (RA)
D None of these
Compilation CSS 2024

Correct Answer: A

Correct answer is A: Hazrat Abu Bakar (RA)

Q5.What does the word 'Quran' mean?

Medium
A To read
B To recite
C Both A and B
D None of these
Compilation CSS 2024

Correct Answer: C

Correct Answer: Both A and B.

Q6.Who advised Hazrat Abu Bakar (RA) to compile the Holy Quran?

Medium
A Hazrat Umar (RA)
B Hazrat Usman (RA)
C Hazrat Ali (RA)
D Hazrat Zaid bin Sabit (RA)
Compilation CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: Hazrat Umar (RA).

Q7.The phrase "Muhammad is the Messenger of Allah" is stated in which Surah of the Holy Quran?

Medium
A Surah Yaseen
B Surah Muhammad
C Surah Rehman
D Surah Fatiha
Compilation CSS 2023

Correct Answer: D

Correct Answer: Surah Fatiha.

Q8.Which night has been regarded as better than one-thousand nights in the Holy Quran?

Medium
A Night of Miraj
B Night of Eid-ul-Fitar
C Night of Qadar
D Night of Barat
Compilation CSS 2023

Correct Answer: C

Correct Answer: Night of Qadar.

Q9.According to the Quran there are ______ heads where Zakat can be spent.

Medium
A 6
B 7
C 8
D None of these
Compilation CSS 2023

Correct Answer: C

Correct Answer: 8.

Q10.Which of the following is the longest Surah of the Holy Qur'an?

Medium
A Surah Yaseen
B Surah Rehman
C Surah Al-Baqara
D None of these
Compilation CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Surah Al-Baqara.

Q11.Which term is used for the longest Ayah (Verse) of the Holy Qur'an?

Medium
A Ayat-e-Mubahala
B Ayat-e-Mudayana
C Ayat-e-Madina
D None of these
Compilation CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Ayat-e-Mudayana.