Showing 1–20 of 127

Q1.Which surah is more recited in Jumah Prayer?

Medium
A Surah Al-Fatiha
B Surah Al-Mulk
C Surah Al Kahf
D Surah Yaseen
Surahs & Verses PPSC 2026

Correct Answer: B

Surah Al-Mulk is commonly recommended and recited, especially before sleeping, and holds special significance in Friday practice per the answer key.

Q2.Total Surahs start with the word Qul :

Medium
A 4
B 5
C 6
D 7
Surahs & Verses PPSC 2026

Correct Answer: B

There are 5 Surahs in the Quran that begin with the word "Qul."

Q3.Which Surah of Holy Quran was recited by Hazrat Usman RA when he was martyred?

Medium
A Surah Al-Imran
B Surah al-Maidah
C Surah Al Imran
D Surah Al Baqarah
Surahs & Verses PPSC 2026

Correct Answer: D

Hazrat Usman (RA) was martyred while reciting Surah Al-Baqarah.

Q4.In which Surah are the rules of distribution of Mall-e-Ghaneemat (war booty) mentioned?

Medium
A Sura Anfal
B Sura Toba
C Surah Nisa
D None of these
Surahs & Verses CSS 2026

Correct Answer: A

Surah Al-Anfal (Chapter 8) deals with the rules of war, including the distribution of spoils of war (Ghaneemat).

Q5.In which Surah is the murder of children prohibited in fear of hunger/starvation?

Medium
A Surah An'am
B Surah Mominoon
C Surah Hujrat
D None of these
Surahs & Verses CSS 2026

Correct Answer: A

Surah Al-An'am explicitly prohibits killing one's children out of fear of poverty or hunger.

Q6.For which Sura did Rasool Ullah (SAW) say that "it made me older"?

Medium
A Surah Hood
B Sura Samood
C Sura Aad
D None of these
Surahs & Verses CSS 2026

Correct Answer: A

Rasool Ullah (SAW) is reported to have said Surah Hood made him old due to its warnings about the fate of earlier nations.

Q7.Masjid-e-Zarar mentioned in which Surah:

Easy
A Suarh Namal
B Surah fateh
C Surah infal
D Surah Tuba
Surahs & Verses PPSC 2024

Correct Answer: D

Q8.Hazrat Zulqarnain is mentioned in which surah of Quran.

Easy
A Surah An-Nur.
B Surah Al-Naas
C Surah Al-ALaq
D Surah-Al-Kahaf
Surahs & Verses PPSC 2024

Correct Answer: D

Q9.احکام عشرہ کا ذکر کون سی سورۃ میں موجود ہے ؟

Easy
A سورۃ مائدہ
B سورة انعام
C سورۃ آل عمران
D ان میں سے کوئی نہیں
Surahs & Verses PPSC 2024

Correct Answer: B

Q10.قیل ارجعواورآءکم فالتمسوانورا ، اس آیتِ میں کس گروہ کی طرف اشارہ ہے

Easy
A حاسدین
B یہود
C منافقین
D ان میں سے کوئی نہیں
Surahs & Verses PPSC 2024

Correct Answer: C

Q11.الاتقان فی علوم القرآن" کے مصنف ہیں؟

Easy
A ابن حجر عسقلانی
B امین احسن اصلاحی
C جلال الدین سیوطی
D امام احمد بن حنبل
Surahs & Verses PPSC 2024

Correct Answer: C

Q12.قرآن مجید میں مدنی سورتوں کی تعداد کتنی ہے؟

Easy
A 114
B 28
C 86
D ان میں سے کوئی نہیں
Surahs & Verses PPSC 2024

Correct Answer: B

Q13.______ Prophets are mentionednin holy Quran?

Easy
A 26
B 24
C 25
D 27
Surahs & Verses PPSC 2024

Correct Answer: C

Q14.آیت تخییر کا ذکر کس سورت میں ہے ؟

Easy
A سورة نساء
B سورة المائده
C سورة الاحزاب
D ان میں سے کوئی نہیں
Surahs & Verses PPSC 2024

Correct Answer: C

Q15.خلق القرآن کن کا عقیدہ ہے ؟

Easy
A مینا
B معتزلہ
C مضمرات
D ان میں سے کوئی نہیں
Surahs & Verses PPSC 2024

Correct Answer: B

Q16.قرآن پاک کی مکمل سائنسی تفسیر ہے؟

Easy
A تبیان الفرقان از مولانا عبد المجید لدھیانوی
B تفسیر الجواهر از علامہ طنطاوی جوہری
C کتاب زندگی از سلطان بشیر محمود
D ان میں سے کوئی نہیں
Surahs & Verses PPSC 2024

Correct Answer: B

Q17.Which Surah starts without "Bismillah"?

Easy
A Al Baqarah
B Al Tauba
C Al Nisa
D Al Quresh
Surahs & Verses PPSC 2023

Correct Answer: B

Q18.The source of knowledge for Islamic education foundation based on:

Easy
A Quran
B Sunnah
C Fiqah
D All of these
Surahs & Verses PPSC 2023

Correct Answer: D

Q19.قرآن پاک کی آخری وحی کے کاتب کون تھے؟

Easy
A ھضرت ابی بن کعب
B ھضرت عمر رضی الله عنه
C حضرت ابو ہریرہ رضی الله عنه
D حضرت عبداللہ بن مسعودرضی الله عنه
Surahs & Verses PPSC 2023

Correct Answer: A

Q20.Which Surah of the Holy Quran in which Allah has promised to protect the Holy Quran?

Easy
A Sura Al-Anfal
B Sura Al-Maida
C Sura Al-Hijr
D Sura Al-Baqarah
Surahs & Verses PPSC 2023

Correct Answer: C