Showing 1–20 of 55

Q1.Hadees e Qudsi is?

Easy
A The meaning of Allah and the wording of Prophet SAW
B The meaning of Prophet SAW and the wording of Allah
C The meaning of Allah
D None of these
Hadith PPSC 2026

Correct Answer: A

Q2.قواعد التحدیث کے مصنف کون ہیں؟

Easy
A محمد جمال الدین قاسمی
B مولانا قادر شاہ
C علامہ سیوطی
D مولانا رحمت اللہ
Hadith PPSC 2024

Correct Answer: A

Q3.منتہائے سند کے اعتبار سے حدیث کی کتنی اقسام ہیں

Easy
A 2
B 3
C 4
D 5
Hadith PPSC 2024

Correct Answer: B

Q4.حضرت امام ابن منبہ نے الصحیفہ الصحیحہ م میں کس کی احادیث جمع کی ہیں ؟

Easy
A حضرت زید بن ثابت
B حضرت ابو ہریرہ رضی اللہ عنہ
C حضرت عائشہ رضی اللہ عنہا
D ان میں سے کوئی نہیں
Hadith PPSC 2024

Correct Answer: B

Q5.وہ راوی جس سے روایت کرنے والے دو یا دو سے زیادہ افراد ہوں لیکن کسی امام فن سے اس کی توثیق منقولہ ایسے راوی کو کیاکہتے ہیں ؟

Easy
A متصل
B مجهول الحال
C موضوع
D منقطع
Hadith PPSC 2024

Correct Answer: B

Q6.What is the name of the Hadith, which is according to the Holy Quran, and reason?

Easy
A Hadith Sahih
B Hadith Qauli
C Hadith Mashoor
D Hadith Mauzoo
Hadith PPSC 2020

Correct Answer: A

Q7.Second Source of Islamic law is?

Easy
A Quran
B Ijma
C Hadiths
D All of these
Hadith PPSC 2020

Correct Answer: C

Q8.ابتداسے راوی مخدوف ہو تو صنعت کا اسے کیا کہتے ہیں؟

Easy
A معضل
B مفصل
C معروض
D یںن ان میں سے کو ئ \n
Hadith PPSC 2020

Correct Answer: A

Q9.شرین حدیث میں حضرت عائشہ کوم کونسا نمبرتھا؟

Easy
A تیسرا
B چوتھا
C پانچواں
D یںن ان میں سے کو ئ \n
Hadith PPSC 2020

Correct Answer: B

Q10.اراحدیث کا موجد کون تھا؟کان

Easy
A اب بصرہش
B ذولخویصرہ
C مہزید ح
D یںن ان میں سے کو ئ \n
Hadith PPSC 2020

Correct Answer: B

Q11.ل الفاظ پر کون سی حدیث کے مشکل

Easy
A مسندال سراج
B مسندل بازار
C غریب الحدیث
D یںن ان میں سے کو ئ \n
Hadith PPSC 2020

Correct Answer: C

Q12.المعجم المفھر س اللفاظ الحدیث النسبوی کس کی کتاب ہے؟

Easy
A William Hopkin
B A.J Wensinck
C Karen Armstrong
D یںن ان میں سے کو ئ \n
Hadith PPSC 2020

Correct Answer: B

Q13.یا زائد راوی ابتدائے سند سے اگر ایک گرے ہوے ہوں وہ حدیث کہلاتی ہے؟

Easy
A معلق
B ضعیف
C معصد
D یںن ان میں سے کو ئ \n
Hadith PPSC 2020

Correct Answer: A

Q14.Which among the following is the third source of Islamic Law?

Easy
A Hadith
B Ijma
C Qiyas
D Istehsan
Hadith PPSC 2020

Correct Answer: B

Q15.The book in which the biographies of the narrator of hadith are given.

Easy
A Masnad
B Asma al-rijal
C Kitab al Tarikh
D All of these
Hadith PPSC 2020

Correct Answer: B

Q16.المعجم المفھرس ال لفاظ الحدیث نبوی is a book by:

Easy
A Bosworth Smith
B A. J. Wensinck
C Lesley Hazelton
D None of these
Hadith PPSC 2020

Correct Answer: B

Q17.Who compiled the first work of Hadith "Sahifa-e-Sadiqa"?

Medium
A Hazrat Abu Bakar (RA)
B Hazrat Abdullah bin Amr (RA)
C Hazrat Abu Hunain (RA)
D Imam Bukhari (RA)
Hadith CSS 2023

Correct Answer: B

Correct Answer: Hazrat Abdullah bin Amr (RA).

Q18.Isnad is a component of Hadith referring to the?

Easy
A Time of narration
B Text of the Hadith
C Meaning of the Hadith
D Chain of Narrators
Hadith PPSC 2025

Correct Answer: D

Q19.Hadith which is directly attributed to Holy prophet ?

Easy
A Marfu
B Maqtu
C Both
D None of these
Hadith PPSC 2025

Correct Answer: A

Q20.A Hadith having only one narrator is called?

Easy
A Hasan
B Marfu
C Ghareeb
D None of these
Hadith PPSC 2025

Correct Answer: C