Showing 1–8 of 8

Q1.Before becoming PM of Pakistan who also remain Defence minister?

Medium
A Ch. Muhammad Ali
B ZA Bhutto
C Muhammad Ali Bogra
D None of these
Prime Ministers of Pakistan PPSC 2026

Correct Answer: B

Zulfikar Ali Bhutto served as Defence Minister before later becoming Prime Minister of Pakistan.

Q2.Who was the first woman Prime Minister of the Muslim world?

Easy
A Khaleda Zia
B Benazir Bhutto
C Sheikh Hasina
D Tansu Ciller
Prime Ministers of Pakistan PPSC

Correct Answer: B

Benazir Bhutto became PM in December 1988, the first woman PM in the Muslim world.

Q3.Zulfikar Ali Bhutto was executed in which year?

Easy
A 1977
B 1978
C 1979
D 1980
Prime Ministers of Pakistan PPSC

Correct Answer: C

Z.A. Bhutto was hanged on 4 April 1979 in Rawalpindi jail.

Q4.Who was the 3rd Prime Minister of Pakistan?

Medium
A Liaquat Ali Khan
B Ch Muhammad Ali
C M. Ali Bogra
D None of these
Prime Ministers of Pakistan PPSC 2026

Correct Answer: C

Muhammad Ali Bogra served as the third Prime Minister of Pakistan.

Q5.Who was not included in Pakistan's first cabinet?

Hard
A Muhammad Ali Bogra
B Liaqat Ali Khan
C Sir ZafarUllah Khan
D Malik Ghulam
Prime Ministers of Pakistan PPSC 2026

Correct Answer: A

Q6.Who was the first President of the first Constituent Assembly of Pakistan?

Medium
A Liaquat Ali Khan
B Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah
C Khawaja Nazimuddin
D Iskander Mirza
Prime Ministers of Pakistan FPSC 2026

Correct Answer: B

Elected on August 11, 1947, during the first meeting (FPSC 2026).

Q7.Who was the Prime Minister of Pakistan during the presentation of the Bogra Formula?

Medium
A Chaudhry Muhammad Ali
B Muhammad Ali Bogra
C Liaquat Ali Khan
D Feroz Khan Noon
Prime Ministers of Pakistan FPSC 2026

Correct Answer: B

Presented in October 1953 as a constitutional compromise formula (FPSC 2026).

Q8.Who was the second Prime Minister of Pakistan?

Medium
A Liaquat Ali Khan
B Khawaja Nazimuddin
C Muhammad Ali Bogra
D Iskander Mirza
Prime Ministers of Pakistan FPSC 2026

Correct Answer: B

Appointed in October 1951 after the assassination of Liaquat Ali Khan (FPSC 2025).